Därför blir örnen Schweiz oväntade vapen mot Sverige

Uppdaterad 2018-07-03 | Publicerad 2018-07-02

TOGLIATTI. Janne Andersson och Granen fixar den svenska lagsammanhållningen.

Vladimir Petkovic och Stephan Lichtsteiner ordnar den komplicerade schweiziska genom att sätta ihop bord – och göra örntecknet.

– Det handlade om att visa solidaritet, säger lagkaptenen.

Det schweiziska landslaget, Nati, har väntat på den stora framgången ända sedan hemma-VM 1954.

Den gyllene generationen av spelare som vann VM-guld för U17-landslag 2009 skulle ta A-landslaget långt i något av EM- eller VM-slutspelen som man har kvalificerat sig för under senaste åren.

Men det tog slut vid åttondelsfinalen både i VM 2014 och EM 2016.

U17-guldmedaljörerna Granit Xhaka, Haris Seferovic och Ricardo Rodriguez har inte lyft Schweiz på seniornivå.

Kanske kan de göra det nu, med Sverige som första motståndet på vägen – tack vare en dubbelhövdad örn.

Ett splittrat land

Schweiz som nation är delvis splittrat mellan två huvudgrupper, den tyska och den franska, något som schweizarna själva med humor beskriver som ”rösti-graben”, alltså maträtten som utgör ett dike mellan folkslagen (motsvarande spricka mot den italienska folkgruppen kallas ”polenta-graben”).

Den fotbollsmässiga lyckade integrationen av den stora tillströmningen av människor från det forna Jugoslavien under 1990-talet var en stor del i det schweiziska ungdomsfotbollsundret som gav guld i U17-VM.

Men i A-landslaget har i stället det stora ex-jugoslaviska inflytandet delvis blivit syndabock när framgångarna uteblivit.

I landslagssammanhang las det till ett nytt uttryck, ”Balkan-graben”.

Under en spelmässig svacka hösten 2015 analyserade lagkaptenen Stephan Lichtsteiner:

– Det håller på att uppstå ett problem där människor inte längre ser vad det är som kännetecknar det schweiziska landslaget. Det får inte bli en splittring mellan schweizare och ”secondos” (uttrycket för andra generationens invandrare).

Få bort grupperingarna

Förbundskaptenen Vladimir Petkovic gjorde samma analys och såg grupperingarna i landslaget. 

När landslaget samlades efter EM 2016 så fick spelarna inte längre sitta och äta vid separata bord, alla skulle äta tillsammans vid ett stort långbord.

Det avgörande beviset på att grupperingarna upphört kanske kom i 2-1-segern mot Serbien för tio dagar sedan.

Målskyttarna Granit Xhaka och Xherdan Shaqiri bildade med sina händer tecknet som symboliserar den dubbelhövdade örnen i den albanska flaggan. Båda har albanskt påbrå och gjorde den politiskt laddade gesten.

Men en tredje spelare gjorde också tecknet, om något fumligt, och bötfälldes också han av Fifa – Stephan Lichtsteiner.

Minst sagt överraskande.

Han förklarade sig under söndagen i en intervju i Sonntagszeitung:

”Inte planerat”

– Två, tre dagar innan matchen mot Serbien läste vi och hörde vad som sas från motståndarna. Och jag har hört berättelserna från några av våra spelares föräldrar, säger Lichtsteiner.

Du gjorde örntecknet?

– Den är ingen dålig symbol. Det handlade bara om enorm glädje. Vi visste att vi var väldigt nära att ta oss vidare. Det var så känslosamt, inget var planerat.

– Om jag inte visar solidaritet med spelarna i mitt lag som lagkapten, vem ska då göra det? säger Lichtsteiner i Sonntagszeitung.

Känner du att spelarna med albanska rötter är tacksamma mot dig?

– Det handlar om att visa vilka vi är. Vi är ett land med en multikultur. Jag vet att ämnet splittrar, men det är därför jag nu står bakom Granit och Xherdan. Jag står upp för schweiziska värderingar  och bland dem ingår solidaritet och integration.

Har Xhaka tackat dig?

– Det behöver han inte göra. Vi är ett lag som håller samman, säger Stephan Lichtsteiner.

Tisdag 16.00: Sverige-Schweiz direkt i TV 4.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.