Hans drömmål ordnade avgörande match om EM-slutspel

Publicerad 2018-09-07

FALKENBERG. Bolognas Mattias Svanberg, 19, gjorde ett drömmål framåt.

Sedan räddade den tidigare MFF-mittfältaren på mållinjen två gånger om.

1–0-segern för U21-landslaget garanterar Sverige en avgörande match mot Belgien om en plats i nästa sommars EM-slutspel.

Malmö FF

Det svenska U21-landslaget inledde hemma mot Ungern i Falkenberg medvetna om att det behövdes en seger eftersom konkurrenten om förstaplatsen i kvaltabellen och direktplatsen till U21-EM i Italien/San Marino nästa sommar, Belgien, var på väg mot en storseger borta mot Malta.

Men Sverige utan skadade kvalskyttekungen Carlos Strandberg, petade Gustav Engvall och med Alexander Isak och Jordan Larsson på bänken skapade inte speciellt mycket framåt.

Skott i stolpen

I stället var det Ungern som hade de bästa chanserna med ett skott i utsidan av stolpen och en räddning på mållinjen av mittbacken Filip Dagerstål.

Då slog U21-Blågult till med matchens bästa anfall i 26:e minuten på Falcon Alkoholfri Arena i Falkenberg.

Joel Asoro passade till Erdal Rakip som i sin tur släppte bollen till Joel Andersson. Vänsterbackens inlägg nådde Gustaf Nilsson som nickade snett inåt bakåt.

Där stod den tidigare Malmö FF-spelaren, numera i Bologna, Mattias Svanberg och bredsidade in 1–0 på volley, ribba in – och väldigt vackert.

Trots ledningsmålet hade Sverige fortsatt svårt att få till spelet.

– Vi hade ett anfall med kvalitet och det var skönt att vi fick utdelning. Men vi måste upp i nivå, sa målskytten Mattias Svanberg till CMore i pausen.

Räddade på mållinjen

Gästande Ungern fortsatte att trycka på i den andra halvleken, bland annat med återkommande farliga hörnor.

Två gånger om räddade målskytten Svanberg ungerska farligheter på mållinjen och 1–0 stod sig tiden ut för Sverige som därmed behåller ledningen i kvalgruppen.

Segern innebär att det kommer bli en helt avgörande match mellan Sverige och tabelltvåan Belgien i sista gruppspelsomgången 16 oktober oavsett hur det går för de båda U21-landslagen i den näst sista omgången, som spelas på tisdag.

Båda lagen står på 20 poäng i tabellen där ettan går direkt till nästa sommars U21-EM och de fyra bästa tabelltvåorna (i de nio grupperna) gör upp i playoff-möten.

– Vi inledde kvalspelet till U21-EM här i Falkenberg och då stod vi på ruta ett med ett nytt lag. Att nu kunna sitta här på samma plats ett år senare och ha en bra chans att ta sig till EM-slutspelet känns väldigt, väldigt bra, säger förbundskaptenen Roland Nilsson till Sportbladet.

– Vi hittade inte riktigt rätt i vårt försvarsspel och passningsspelet stämde inte fullt ut, men vi krigade och fajtade oss till en viktig seger, säger Nilsson.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.