Från VHS-pionjär till yrkesman

Men Sverige har långt kvar till kapprustningen i Premier League

Publicerad 2021-10-21

För 13 år sedan heltidsanställdes den förste matchanalytikern på Svenska fotbollförbundet.

I våras gick 18 tränare/analytiker ut den första utbildningen i fotbollsanalys.

Men man har fortfarande långt kvar till Premier League-klubbarnas jättestaber.

Följ ämnen

Paul Balsom var pionjären inom fotbollsanalys i Sverige.

Engelsmannen, som hade börjat med videoanalys på 1980-talet, hjälpte landslaget redan under EM 1992 då han och en kompis efter varje match levererade ett VHS-band till förbundskapten Tommy Svensson där de hade klippt ihop fasta situationer.

När Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck tog över landslaget 1998 började Balsom jobba med herrlandslaget på riktigt och har varit kvar sedan dess.

– Jag minns hur Janne Majlard i Svenska Dagbladet skrev om ”en datanörd” som hade kommit med i landslaget och Mats Olsson i Expressen undrade vad fan jag höll på med, berättar Balsom med ett skratt.

– I många år handlade det mest om teknologi, själva hantverket med att filma och sedan lyckas klippa ihop sekvenser så att Lasse och Tommy hade något att visa för spelarna. Det var inte så mycket analyserande då.

Balsom, som jobbade parallellt i Leicester i Premier League från 2008 fram till i år, hade hand om både fotbolls- och fysanalysen i många år i herrlandslaget.

När Christoffer Bernspång kom in 2018 gick Balsom över till enbart fysanalys.

ÖSK tog tidig hjälp av studenter

Nästa steg i utvecklingen av svensk fotbollsanalys togs på GIH i Örebro i mitten av 00-talet. Där gick era trio studenter på fotbollslinjen med Håkan Ericson som instruktör: nämnde Bernspång, Andreas Janmyr och Ulf Kristiansson.

– Håkan hade identifierat området med matchanalyser och vi hade relativt stor del som handlade om det i vår utbildning. Det var så vi fastnade i det, minns Janmyr.

När Örebro SK:s tränare Patrick Walker och Urban Hammar efter tvångsdegraderingen från allsvenskan förberedde sitt lag för superettan 2005 fick de nys om att GIH hade köpt in mjukvara för fotbollsanalys och frågade skolan om de hade några studenter som ville hjälpa dem. Bernspång och en studentkamrat hoppade på uppdraget och hjälpte ÖSK under deras sista termin på GIH.

– Vi var med på hela deras försäsong, filmade matcher och tog ut lite sekvenser utifrån vad de önskade. Sedan lämnade vi över det och så fick de hantera det bäst de ville, säger Bernspång.

Året därpå gick Janmyr och Kristiansson ut GIH.

2007 hade förbundet bestämt sig för att satsa så smått på det här med analys och Bernspång och Kristiansson började jobba lite för landslagen.

– Men det handlade om att vara med en samling per ungdomslandslag per år, säger Bernspång.

Första analytikerutbildningen i våras

2008 heltidsanställdes Kristiansson som analytiker på förbundet och började resa med bland annat damlandslaget.

Fyra år senare var det Bernspångs tur.

– Jag minns så väl hur Ulf sa att ”nu måste vi verkligen göra något med vårt arbetsätt och strukturen så att det märks internt att vi har dubblat personalstyrkan från en till två”, säger Bernspång.

– Då satte vi en struktur för hur vi tyckte att man skulle bryta ner matcherna och som man kunde applicera på alla våra landslag, oberoende vilket spelsystem eller vilka spelare man använde. Vi har förfinat och skruvat på det under åren men i stort sett är det samma grund som vi fortfarande jobbar med.

I samma veva infördes ett block med matchanalys i den högsta tränarutbildningen i Sverige.

Vid den här tiden, närmare bestämt 2011, kom Graham Potter till division ett-laget Östersund. Potter satsade tidigt på analys och tog in unge Björn Hamberg som hängt med Potter hela vägen sedan dess. I dag är de i Brighton i Premier League.

När Janmyr anställdes på heltid 2013 var den gamla GIH-trion samlad på förbundets kansli vid Friends Arena.

I dag är bara Bernspång kvar. Janmyr är tjänstledig under 2021 för att jobba som analytiker och assisterande tränare i AIK medan Kristiansson är tränare för Hammarby TFF sedan i somras.

Men alla tre har varit drivande kring den specialistutbildning i fotbollsanalys på ett halvår som sjösattes i våras och som 18 tränare/analytiker med minst tränarlicens Uefa B genomgick. Tanken är att utbildningen ska hållas vartannat år. Det finns också en specialistutbildning i fotbollsfys.

Numera finns det fyra analytikertjänster på förbundet: Bernspång, damlandslagets Anders Eriksson, U21-landslagets Sebastian Borg och så en stol som står tom under Janmyrs tjänstledighet.

Kapprustning mellan Premier League-klubbarna

Malmö FF har tre heltidsanställda analytiker men både Sveriges överlägset rikaste klubb och det svenska förbundet är långt efter Premier League-klubbarna, i varje fall rent personalmässigt.

– Vi var över på en studieresa till England 2012 då vi besökte fyra klubbar och deras förbund. Redan då hade Manchester City sju analytiker som bara jobbade med a-laget, varav fem var aktiva under varje match med olika uppgifter. Då räknades alltså inte de som jobbade med scouting och rekrytering in, säger Bernspång.

De engelska klubbarna, med sina enorma resurser, har satsat mest och längst på fotbollsanalys. Men även spanjorerna, med sin ansedda tränarutbildning, ligger i framkant.

Det pågår en kapprustning inom området mellan Premier League-klubbarna.

Liverpool, som sägs legat i absolut framkant under Jürgen Klopp, har till exempel fyra man som är dedikerade att analysera a-lagets matcher och ytterligare sex personer, däribland en astrofysiker och en gammal schackmästare, som bara håller på med rådata och statistik. Till det kan vi lägga ett rekryteringsteam som bara scoutar nya spelare.

När Manchester City i våras svarade med att anställa en egen astrofysiker, Laurie Shaw, rubricerades det i engelska medier som Citys nya storvärvning.

Storklubbarna kan ha bortåt 20 analytiker anställda i sina staber.

Följ ämnen i artikeln