River Plate vann ”tidernas final” – efter förlängning

Dramatisk vändning mot lokalrivalen

Publicerad 2018-12-09

River Plate vann den historiska Copa Libertadores-finalen mot Boca Juniors på Santiago Bernabeu i Madrid.

”Tidernas final” gick till förlängning efter 1–1 vid full tid.

Då avgjorde Juan Quintero med ett drömmål.

Kaotiska scener såg till att matchen sköts upp flera gånger – samt bytte både spelplan och land – men slutligen kunde returmötet mellan River Plate och Boca Juniors spelas.

Och det smällde hårt i matchinledningen i sann Superclásico-manér.

Trots ett par fina chanser åt båda hållen såg den första halvleken ut att sluta mållöst. Då serverade Nahitan Nandez en lång djupledspassning till Dario Benedetto – som snurrade upp sin försvarare och kom helt fri mot Franco Armani. Anfallare placerade sedan enkelt in 1–0 till Boca Juniors.

Ökade trycket – och kvitterade

River Plate satsade ännu mer framåt i den andra halvleken och fick utdelning efter 67 minuter. Lucas Pratto kvitterade efter en tjusig kombination där Ignacio Fernandez väggade sig in i straffområdet och spelade in bollen centralt.

Boca Junios fick chansen från en indirekt frispark i straffområdet med tio minuter kvar av ordinarie tid – men River Plate stängde till framför mål och 1–1 stod sig när 90 minuter hade spelats.

Matchen gick därmed till förlängning.

Avgjorde med drömmål

Wilmar Barrios gick in med dobbarna mot Exequiel Palacios knappt två minuter in och fick se sitt andra gula kort.

River Plate utnyttjade sitt numerära övertag i den 109:e minuten när Juan Quintero dunkade in 2–1 via ribban.

Trots att Boca Juniors var en man mindre kunde de ha kvitterat i slutskedet när Leonardo Jara sköt i stolpen. På den efterföljande hörnan var även målvakten Andrada med i straffområdet i desperat jakt på en sen kvittering.

I stället dödade River Plate matchen när Gonzalo Martinez kunde kontra in 3–1 i öppet mål.

River Plate vann dubbelmötet med 5–3 totalt – efter 2–2 i första matchen.