”Staden är alldeles sönderbombad”

Publicerad 2016-08-25

Karabach-supporter i Sverige om klubbens dystra historia

BAKU. En plats i Europa Leagues gruppspel ligger i potten mot IFK Göteborg i kväll.

Men för många Karabach-fans finns andra värden – laget är en symbol och ger dem möjlighet att berätta sanningen om vad som hände under kriget i Nagorno-Karabach.

Rafael Ibrahimov, som flydde med sin familj från krigszonen och till slut kom till Sverige, vet.

– Laget är så känsligt för oss. Vi kan säga varför de inte spelat på sin hemmaarena på 23 år. Agdam är världens spökstad, helt sönderbombad, säger han till Sportbladet.

Förra torsdagen var han med sina vänner i Imaret Fan Club Europe på Gamla Ullevi och såg sitt lag besegras  (0-1) i första mötet av två.

I kväll slår Rafael Ibrahimov, 26, på datorn i Stockholm för att se returen.

Han tycker att det är en helt öppen match - och att det faktiskt finns en fördel för IFK Göteborg.

– Göteborg är ett tufft motstånd, vi kunde se det under första matchen. Det blir svårt för båda lagen, men jag tror att Göteborg går vidare, säger Rafael Ibrahimov.

Där ser man, varför?

– Jag har följt mitt lag i många år och vet vad de har för svaga punkter. Karabach har ofta svårt för defensivt motstånd, det har vi sett i matcher tidigare. Och Göteborg spelar väldigt defensivt. Spelarna kan bli frustrerade när de anfaller och inget händer. Men vår tränare (Gurban Gurbanov) har sagt att de ska spela offensivt och fördelen är att de flesta spelare är skickliga och har spelat tillsammans de senaste fem-sex senaste åren. Flera av de viktigaste spelarna vilade också i ligan senast.

Karabach har tagit sig vidare i Europa Leauge tidigare, men oavsett hur det går kommer Rafael Ibrahimov vara nöjd.

– Det vore stort för oss om vi kan skriva historia med tre år i rad. Det är viktig för oss, men med tanke på att Göteborg inte har varit i gruppspel på länge så skulle jag också bli glad om de klarade sig eftersom jag är från Sverige. Vi är fans, men det finns mycket annat kring laget och fotbollen, säger han.

Attackerades av Armenien

För honom och många andra Karabach-supportrar är möjligheten att synas i Europas toppfotboll en chans att berätta sanningen.

1993 attackerades gränsområdet Nagorno-Karabach av armeniska styrkor. Staden Adgam, där Karabach arena Imarat Stadium låg, bombades.

Rafael Ibrahimov och hans familj, som bodde i stan, flydde kriget. 

– Vi flydde till Baku och bodde där i cirka tio år innan vi kom till Sverige 2003. Det enda vi har kvar är det här laget och det betyder väldigt mycket. Dels för att min pappa spelat i laget. Sen också politiskt är det viktigt att ha det här laget i Europa, säger han.

Han var själv liten under krigsperioden (det råder vapenvila sedan 1994 men strider blossar fortsatt upp) men minns vad föräldrarna berättat.

– Sedan jag var liten har jag fått höra att många dödades och flydde i panik. Jag var liten och kommer inte ihåg själv men vet att det har hänt mycket hemska saker. Kvinnor och barn som har dödats, säger Rafael Ibrahimov.

”Allt går inte till som i Sverige”

I dagens Karabach möts spelare från andra nationer som Spanien och Brasilien. Flera av dem trivs i det varma och på sina håll väldigt lyxiga Baku vid Kaspiska havet. Lönerna, som kommer via turkiskt ägarskap, är höga. Men det finns också spelare som kan sin historia. Som har rötterna i Karabach.

– En spelare, Vüqar Nadirov kommer också från Agdam och hans farbror har spelat med min pappa. Hans egen pappa dog i kriget 1993. Sen finns det andra spelare från området också som förstår, säger Rafael Ibrahimov.

Du som har bott i Baku och Azerbajdzjan hur skulle du beskriva landet? Kontrasterna mellan lyx och fattigare områden är påtagliga.

– Azerbajdzjan är fint. Det är varmt och med Kaspiska havet nära väldigt vackert. Men med tanke på hur folket har det så måste jag säga att de har de tufft ekonomiskt och allt går inte till som i Sverige. Det finns mycket korruption. Det är mycket som lovas, men det händer ingenting. Den bilden jag har fått är att de vill visa upp sig för andra länder att vi har det så bra. Man bygger stora byggnader, men folket har det tufft. Det finns ingen yttrandefrihet, ingen demokrati och säger folket emot får de motstånd av polis och så.

Inte varit i hemlandet sedan 2003

Kvalmatchen mot IFK Göteborg i kväll spelas på Josef Stalins skrytbygge Tofiq Bahramov Republican Stadium och det förväntas ett bra stöd för hemmalaget.

– De senaste jag har hört var att de hade sålt 15-20 000 biljetter, men det kommer nog att vara fler på plats. Det kommer att vara glädje och mycket tryck, fansen kommer att pusha fram sitt lag, säger Rafael Ibrahimov.

Har du själv varit på arenan?

– Jag har varit där, jag var väldigt liten då. Pappa tog dit mig när jag var sju år. Men sen har jag inte varit i mitt hemland sedan 2003.