Jätteskrällen i Sveriges grupp: Mexiko chockade Tyskland

Uppdaterad 2018-06-18 | Publicerad 2018-06-17

Mexikos Hirving Lozano, 22, sänkte världsmästarna Tyskland och marken skakade – bokstavligt talat.

”Möjligtvis var det på grund av massivt hoppande efter landslagets mål i VM”, skriver Mexikos seismologiska institut på Twitter.

– En av de största segrarna i Mexikos historia, säger Lozano.

SE MÅL OCH HÖJDPUNKTER FRÅN ALLA VM-MATCHER I SPORTBLADET NEWS!

Matchen mellan Mexiko och Tyskland på Luzjniki-stadion i Moskva inleddes i ett rasande tempo. Efter bara någon minut var Hirving Lozano nära att ge Mexiko ledningen, men Jerome Boateng hann fram i sista stund och täckte ut skottet till hörna.

Det var intensivt, böljande spel och lagen bytte chanser med varandra. Utöver Lozano hade Layún, ”Chicharito” Hernandez och Werner fina chanser.

Till slut var det just Lozano som spräckte målnollan när han i den 35:e minuten tog emot en boll i djupet från ”Chicharito”, vände bort en försvarare och stänkte in 1–0 till Mexiko.

Hemma i Mexico City noterade landets seismologiska institut ett mindre skalv direkt efter målet.

”Möjligtvis var det på grund av massivt hoppande efter landslagets mål i VM. Minst två detektorer i staden noterade det klockan 11.32 (lokal tid)”, skriver institutet SIMMSA på Twitter.

Márquez i sitt femte VM

I andra halvlek tog Tyskland över mer och mer av spelet. Draxler, Kroos och inbytte Reus hade chanser, men Mexiko stod emot bra i defensiven.

I den 74:e minuten bytte Mexiko in Rafael Márquez som då blev den tredje spelaren någonsin att ha spelat i fem VM.

Mexiko stack upp i snabba omställningar och både Layún och ”Chicharito” hade möjligheter att utöka lagets ledning.

”En av de största segrarna”

Tyskland bytte in Mario Gomez. Kanske hade den tyske förbundskaptenen även velat byta in Leroy Sané, Manchester Citys tekniske ytter som i sista stund petades ur VM-truppen.

Tyskarna pressade Mexiko allt högre och skickade in mängder av inlägg mot straffområdet. Inbytte Julian Brandt fick på en kanonträff på halvvolley utanför straffområdet och bollen snuddade stolpen innan den gick ut över kortlinjen.

Närmare än så kom inte Tyskland – Mexiko vann och stod för en jätteskräll i Sveriges VM-grupp.

– En av de största segrarna i Mexikos historia, säger Hirving Lozano efter matchen.

– Det här är det bästa målet jag har gjort, definitivt.

Har stor respekt för Sverige

Segern skänker andrum till Mexikos tidigare utskällde colombianske förbundskapten Juan Carlos Osorio.

– Med all respekt för Tyskland, men vi var det bästa laget i första halvlek. Vi skulle ha gjort mål tidigare.

– Jag dedikerar den här segern till alla mexikaner som var på plats i dag och alla som jobbar för oss bakom kulisserna.