”Stod med kryckor och gips och sjöng i megafonen”

Säsongen ännu inte över för allsvenskans enda kvinnliga klackledare

Uppdaterad 2017-11-23 | Publicerad 2017-11-07

Här leder Matilda Kålen Östersundsklacken i Europa League-matchen mot Hertha Berlin

Supporterkulturen i fotboll domineras av män.

Men i Östersunds klack är det en kvinna som bestämmer.

– På bortaderbyt mot Sundsvall i fjol var megafonen paj och han som var klackledare hade tappat rösten. Då tog jag och två tjejer över, berättar Matilda Kålen, 25, i en intervju med Sportbladet.

Östersunds FK är förutom sina sportsliga framgångar kända för ett kultur– och samhällsengagemang som bryter mönster.

Som i supporterklubben Falkarnas klack till exempel. Där är det en kvinna som håller i spakarna sedan ett och ett halv år tillbaka, något som Östersundsposten var först att berätta om.

– Vi var på bortamatch i Sundsvall, megafonen hade lagt av och han som var klackledare hade ingen röst. Så då jag tog jag och två tjejer över. Regnet öste ner och vi förlorade med 5–0, men det var sjukt skoj ändå, berättar Matilda Kålen i en intervju med Sportbladet.

”Gått från att inte ha funnits till att vara 600 pers i Bilbao”

Sedan dess har 25-åriga Kålen styrt och ställt i klacken, och är dessutom styrelsemedlen i Falkarna, en supporterklubb som såg dagens ljus i samband med ÖFK:s första säsong i superettan, 2013.

– Det har varit en väldigt rolig resa hittills. Det blir ju att man lägger ned ett par timmar i veckan på det här engagemanget, säger hon och fortsätter:

– Vi har behövt anpassa oss från att inte ha funnits under Superettantiden till att vara 600 pers i Bilbao härom veckan. Det känns sjukt häftigt, berättar Kålen.

Hur länge har du varit engagerad i ÖFK?

– Det har väl varit i flera år mer eller mindre, jag har följt med pappa, farfar och brorsan på matcherna, men det är väl ingen hemlighet att intresset ökat sedan klubben tog klivet upp i allsvenskan.

Matilda Kålen

”Många har blivit chockade”

Supporterkulturen, och fotbollskulturen i allmänhet, har varit ifrågasatt under #metoo-kampanjen. Ofta domineras läktarna i allmänhet, och klackarna i synnerhet, av män.

Hur har du blivit bemött som kvinna i en mansdominerad bransch?

– Jag har bara upplevt positiva reaktioner, från både män och kvinnor. Sen är det ju många som blir chockade, men hos oss i Östersund är det en självklarhet att en kvinna kan vara klackledare.

Vad är en bra supporterkultur enligt dig?

– Det är en svår fråga, men för mig är det viktigaste är att stötta laget vi hejar på, på olika sätt. Men självklart måste det få finnas känslor eftersom det är så djupt inblandat i supporterkulturen. Man måste få skrika ut sina känslor ibland.

Matilda Kålen berättar att hon är stolt över mångfalden i Östersunds klack.

– Vi har barn, ungdomar, kvinnor, äldre personer som står med oss. Ibland står barnen längst fram med mig och sjunger i megafonen och det uppskattar både jag och dom väldigt mycket.

Bröt fotleden och missade matcher

Den 25-åriga Östersundsbon har trots allt inte sett alla matcher i år. Dels på grund av jobbet, dels på grund av en icke-fotbollsrelaterad ”fotskada” hon ådrog sig i somras.

– Jag bröt fotleden och missade ett gäng matcher. Men mot Fola Esch i Europa Leauge stod jag med gips, bandage och kryckor och sjöng i megafonen, säger hon och skrattar.

– Det var underbart!

Allsvenskan må vara slut för i år, men Östersund och Matilda Kålens säsong är inte över för det. Två matcher återstår i Europa League, däribland en resa till Tyskland för möte med huvusdstadsklubben Hertha Berlin.

Blivit nominerad till Årets fan

Dessutom har Kålen själv nyligen blivit nominerad till ”Årets fan”, ett pris som delas ut av Unibet.

– Jag blev chockad, men det känns så klart otroligt kul, säger 25-åriga Matilda Kålen, som på många sätt bryter mönster inom fotbollens supporterkultur.