Världskändis – utan att själv veta det

Bryter till sist tystnaden: Hur kunde det bli så här?

FOTBOLL

För 15 år sedan erövrade Maxim Tsigalko fotbollsvärlden, satte alla tiders målrekord och utvecklades till världens bäste fotbollsspelare.

Men av det visste Maksim Tsyhalka ingenting.

För Sportbladet berättar nu ”Nördarnas Ronaldo” till sist om hur han blev världskänd utan sin egen vetskap.

En signal.

Det snurrar en hel del tankar i huvudet när telefonsignalen ljuder. Hur kommer han må, kommer han vilja prata och förstår han varför en svensk tidning vill tala med honom 15 år efter att han blev känd över hela världen?

Två signaler.

Det är egentligen märkligt. Miljoner fotbollsfans har sökt på hans namn, betalat dyra fiktiva pengar för att få honom till sitt lag och sedan brutit ut i jubel när lagfärgerna blinkat efter ett viktigt mål.

Sedan dök alltid samma namn upp som målskytt i det enormt populära datorspelet Championship Manager: Tsigalko.

Ändå är det försvinnande få som vet någonting om den verklige fotbollsspelaren Maxim Tsigalko, eller Maksim Tsyhalka som han egentligen heter.

Tre signaler.

På Youtube finns bara en kort video på Maksim Tsyhalka. Det är sju sekunder långt och visar ett ganska ordinärt fotbollsmål från landskamp med Vitryssland mot Uzbekistan den 2 april 2003. Det trängs samtidigt med en handfull hyllningsvideos till den fiktiva Maxim Tsigalko från spelet Championship Manager 2001/02. Den mest populära visar en sanslös karriär där 19-årige Tsigalko värvas till Borussia Dortmund från vitryska Dinamo Minsk för en miljon pund, noteras för 25 mål på 26 matcher under sin debutsäsong, sätter mål- och betygsrekord på löpande band och utses till Europas bäste fotbollsspelare i konkurrens med Patrick Kluivert, Fernando Torres och Francesco Totti.

Videon innehåller inga matchbilder utan bara skärmdumpar från det rent grafiskt lätt avstötande spelet. Klippet är över fyra minuter långt. I skrivande stund har 43 433 personer sett det. På nätet säljs samtidigt tröjor med texten ”Maxim Tsigalko – The Legend”.

1 av 3 | Foto: CM01/02.
Exempel på Maxim Tsigalkos karriär i Championship Manager 01/02.

Hallo!

Championship Manager är ett av tv-spelsvärldens mest hyllade spel och upplagan 01/02 den mest mytomspunna och kultförklarade. I den fick entusiaster över hela världen chansen att träna sitt eget favoritlag, köpa spelare, sätta ihop taktik och spela matcher.

Effekten på den verkliga fotbollen är också väldokumenterad. I boken ”Football Manager stole my life” talar flera fotbollsspelare ut om påverkan, intresset och den omotiverade pressen som kom med att de rankats högt i datorspelet. Men en av dem vägrade låta sig intervjuas. Den allra bäste.

Maksim Tsyhalka i början av karriären.
Maksim Tsyhalka i början av karriären.

– Han är en väldigt privat kille och gör helt enkelt inte intervjuer, förklarade en av författarna för sajten theinsideleft.com i maj 2013.

Maksim Tsyhalka har varit så privat att det under alla dess år egentligen bara cirkulerat en enda bild på honom. Ett uppställt foto på en ung Maksim i Dinamo Minsks vita tröja.

Är det här Maksim?

Samtliga som någon gång haft CM01/02 i sin ägo har också värvat Maxim Tsigalko. Har du inte gjort det själv kan du testa att nämna namnet för en fotbollsintresserad kompis mellan 30 och 40 år och han eller hon kan med största sannolikhet förklara. Vitryssen blev aldrig skadad, gjorde sanslöst mycket mål och utvecklades alltid till hela världens bäste fotbollsspelare. Han var så överlägsen i spelet att han till sist blev nästan lika känd som de verkliga fotbollsstjärnorna från den tiden.

ARKIV: Sportbladet minns Champions League-profilerna – läs om bluffspelaren som inte fanns

”Nördarnas Ronaldo”

I ett reportage i franska So Foot från 2014 kallades Tsigalko för ”nördarnas Ronaldo”. De hade inte heller lyckats tala med huvudpersonen själv men väl med fadern till hans virtuella jag, spelets scout Andrey Muravyov. Scouten bedyrade att han visserligen överdrev Tsigalkos egenskaper en aning (”man måste ha lite roligt också”) men att den vitryske anfallaren även i verkliga livet var en sällsynt lovande fotbollsspelare.

– Vid 18 års ålder var han Dinamo Minsks, en av landets två bästa klubbar, store spelare, säger Muravyov om Maksim Tsyhalka som då 17 år gammal hade noterats för 15 mål på 17 matcher i klubbens reservlag.

Men varför blev han inte lika bra i verkliga livet?

– Han var skadedrabbad och hade en svaghet för casinon. Speciellt enarmade banditer, säger Muravyov.

Da! Det är Maksim.

Maksim Tsyhalka talar med en mogen röst, som man föreställer sig att en skäggig vitryss med hagelbössan över axeln och ett djurkadaver i släptåg låter.

Vi håller på att göra ett reportage om fotbollsspelare som blivit kända via spelet Championship Manager och du är en av dem.

– Ja, jag antar det, säger 33-åringen med ett dovt skratt.

Telefonlinjen är lite raspig men Maksim tålmodig på frågorna om hans världskända alias. Han verkar till sist vara tillfreds med att tala om den bisarra twist ett datorspel gett hans liv.

– Vad ska jag säga? Jag visste inte ens om det. Det var några vänner till mig som berättade om det. Så då kollade jag upp det och läste lite på nätet och i tidningar. Jag tyckte själv att det var spännande, hur det kunde bli så. Jag spelade ju fotboll professionellt men så höga nivåer som jag har i spelet nådde jag aldrig upp till. Nu har jag avslutat min karriär men att jag har så hög rating i spelet, det är spännande så klart.

Han talar entonigt utan att låta rösten avslöja några som helst känslor. Ljudkurvan på diktafonen löper nästan jämnt i en rak linje.

Maksim Tsyhalka i dag.
Foto: Privat.
Maksim Tsyhalka i dag.

ARKIV: Lång intervju med Tonton Zola Moukoko: ”Har många sköna historier...”

Det finns gott om skrönor om Maksim Tsyhalkas karriär, en av dem rör hur hans dåvarande klubb Dynamo Minsk helt plötsligt blev översvämmande av autografförfrågningar och souvenirbeställningar efter lanseringen av spelet 2001. Tsyhalka själv påstår dock att han aldrig fick reda på något av det när han, mitt i kampen för att etablera sig i Dinamo Minsks a-lag, över en natt blev känd över hela fotbollsvärlden.

– Jag fick reda på allt ganska nyligen när jag kollade på internet och när mina kompisar som har börjat spela spelet pratade om det. De sa att jag hade bra rating.

Varför tror du att du blev så känd genom spelet?

– Ärligt talat kan jag inte svara på den frågan. Det kanske var något med skaparna av spelet. Eller så var det något program som var inlagt. Jag vet inte.

Kanske är Maksim Tsyhalka också lyckligt ovetandes.

”Kanske kände påtryckning genom spelet”

För hade vitryssen vetat mer om den personkult som skapats kring hans fiktiva namn hade han kanske också uppmärksammats på hur andra spelare med liknande öden – som britten Cherno Samba – lyckats profitera på sitt kändisskap från spelet. 31-årige Samba, som tillhörde talangerna strax bakom Tsigalko i CM01/02, reser i dag runt som prisutdelare på Championship Manager-evenemang, har de kommande veckorna intervjuer med Financial Times samt The Guardian inbokade och ska i sommar inleda sin tränarkarriär i Chelseas organisation efter att det brittiska fotbollsförbundet gett honom en expressväg genom utbildningssystemet.

Men trots att Maksim Tsyhalka själv vet väldigt lite om vad som pågått så tror 33-åringen nu att spelet utan hans vetskap ändå haft en stor påverkan på hans karriär. För anfallaren var en gång mycket riktigt en väldigt lovande fotbollsspelare.

Efter dominansen i Dinamo Minsks reservlag slog sig Tsyhalka snabbt in bland seniorerna. Under 2001-2005 noterades han för imponerande 24 mål på 53 matcher och fick debutera i landslaget.

– Men presidenten i det laget som jag spelade för, Dynamo Minsk, ville ha väldigt stora summor för en transfer och de lagen som ville köpa mig var inte beredda att betala beloppen. Jag blev erbjuden kontrakt från klubbar i Ryssland och Bulgarien men min president krävde så stora summor hela tiden att det aldrig blev något.

Varför tror du att han gjorde det?

– Han tyckte väl att vi var väldigt talangfulla, jag och min tvillingbror (målvakten Yuri, även han framstående i såväl datorspelet som verkligheten). Jag vet inte men han tyckte väl att vi var värda så mycket pengar. Han kanske tänkte att han kunde få ännu mer pengar för oss i framtiden om vi spelade ett tag till i klubben.

Med dagens vetskap, att klubben med största sannolikhet kände till brödernas genom datorspelet redan stora berömdhet i utlandet, tror Maxim nu att det kan ha lockat Dinamo Minsks president att värdera duon för högt.

– Ja, det kanske hängde ihop med det. Han kanske kände påtryckning genom spelet och såg att vi hade stor potential. Men jag gissar bara.

Tror du att din karriär hade kunnat se annorlunda ut om du hade spelat i en större klubb?

– Ja, det tror jag. Särskilt om jag inte hade blivit skadad hela tiden. Då hade jag nog spelat på en högre nivå.

Skadade sig på provspelet i Portugal

2004, ett år innan brödernas kontrakt med Minsk-klubben löpte ut, fick Maksim Tsyhalka till sist tillåtelse att resa till Portugal där Maritimo erbjöd en chans för honom att visa upp sig på den stora europeiska fotbollsscenen.

– Jag skulle åka dit för provspel och jag var väldigt nära att skriva kontrakt. Men jag blev skadad, drog sönder en knäled och tvingades vila i sju månader.

Maksim Tsyhalka med familj
Foto: Privat.
Maksim Tsyhalka med familj

Om Dinamo Minsk höga ekonomiska krav var det ena som haltade Maksim Tsyhalkas fotbollskarriär så var skadorna det andra. Anledningen till dem är i efterhand inte svåra att förstå då Yuri på senare år vittnat om brödernas allt annat än hälsosamma livsstil under tiden i Dinamo.

– Jag körde alltid så jag drack inte så mycket men min bror kunde kosta på sig att ta två-tre öl och någon drink. Sedan gick vi hem tillsammans med några trevliga kvinnor och festade tills tidigt på morgonen för att sen gå direkt till träningen. Vi kunde ha fest hemma hos oss tre-fyra gånger i veckan. Ibland kunde vi vakna för att gå till träningen och hitta folk som fortfarande höll på att festa i vårt kök. Med tiden är det klart att det påverkade oss men just då tänkte vi inte på det. Vi tänkte bara att allt var lugnt och att vi ändå skulle lämna klubben vid slutet av året. När det inte hände tänkte vi bara att det garanterat skulle bli av året efter. Det var även ett sätt att fly, sa Yuri 2014 till vitryska Pressball.

Maksim ångrar i dag de vilda ungdomsåren.

– Ja, det är klart att jag i unga år tillät mig själv att göra onödiga saker. Jag festade mycket och tog kanske inte fotbollen på allvar. Nu hade jag definitivt uppfört mig annorlunda. Men jag antar att det är det som ungdomen innebär, att man gör dumma saker, så det är klart att jag i viss mån ångrar mitt beteende. Och det var tråkigt också att jag blev skadad.

Kan du berätta lite mer om ditt festande?

– Ja, vad ska jag säga, jag tillät mig själv att gå på klubbar och diskotek, spelklubbar och andra ställen och det gick ut över fotbollen. Man vill ju det när man är ung. Men jag lade av med fotbollen på grund av mina skador, inte på grund av festandet.

Jobbar med att renovera fönster

Efter avskedet från Dinamo Minsk 2005 spelade Maksim Tsyhalka för vitryska Naftan Novopolotsk, kazakiska FC Kaisar och armeniska FC Banants men med tiden blev såväl antalet matcher som mål bara färre och färre. 2008 återvände anfallaren till hemlandet och FC Savit Mogilev men kort efter Tsyhalkas ankomst tvångsnedflyttades och upplöstes klubben på grund av ekonomiska problem. Det blev också slutet på anfallarens egen karriär.

– Jag fick problem med höftleden när jag spelade och tvingades operera mig för att byta ut höftbenet. Så jag tvingades lägga av med fotbollen.

Hur ser ditt liv ut idag?

– Jag bor i Minsk har en egen lägenhet. Jag är gift och har två fina flickor, fem och två år gamla. En vacker fru. Jag jobbar med renovering, renoverar fönster och lägenheter. Jag har en liten firma.

Håller du på med fotboll alls?

– Jag spelar lite på skoj ibland och försöker motionsspringa lite, men då brukar jag få ont i benet. Jag önskar att jag kunde spela mer men jag har ont i båda benen så läkaren har sagt att jag inte ska. Men jag spelar lite tennis ibland.

Maksim låter fortfarande rösten löpa rakt längs ljudlinjen. Det är omöjligt att utröna om tillbakablickarna på karriären egentligen väcker några känslor hos 33-åringen.

Men trots att Maksim Tsyhalkas karriär slutade i ett stort rökmoln efter långa festnätter, tunga skador och presidentens orealistiska krav så kommer hans legend för alltid att leva vidare genom Maxim Tsigalko. I dag är 33-åringen också tacksam för det.

– Ja, självklart är det roligt. Trevligt och oväntat. Men det var ju länge sen jag spelade och jag har själv inte spelat spelet, så det är... Oväntat.

FAKTA

Maksim Tsyhalka

Född: 27 maj 1983 (33 år)

Födelsestad: Minsk

Position: Anfallare

Karriär:

2001-2005: Dinamo Minsk (Vitryssland)

2006-2007: Naftan Novopolotsk (Vitryssland)

2007-2008 Kaisar (Kazakstan)

2008: FC Banants (Armenien)

2008: FC Savit Mogilev (Vitryssland)

Landskamper:

11 U21

2 A-landskamper

Kuriosa: Världskänd genom spelaren Maxim Tsigalko i Championship Manager 01/02. Spelets störste talang som alltid utvecklades till hela världens bäste fotbollsspelare.