Nystartad aktionsgrupp har Sverige som inspiration

SvFF-chefen: Borde finnas i regelverket att alla ska ha damfotboll

Publicerad 2019-07-01

LYON. Damfotbollen har lyft och i dag samlas Fifas nya aktionsgrupp för att dra upp riktlinjerna för nästa steg.

Representanter i den svenskinspirerade satsningen ska diskutera VM-orättvisor, matchtillfällen för unga spelare, ojämställda förhållanden och utbildningsersättning.

– Vi kommer att titta på det svenska ramverket som finns, säger Emily Shaw från Fifa.

VM-festen drar ihop sig. USA, England, Sverige och Holland är på plats i semifinalstaden Lyon och fansen är på ingång.

Mästerskapet kommer att gå till historien för sitt unika tilltal, sin nya publik, sina sportsliga steg och en aning mer jämställda förhållanden.

Det finns fortfarande allt att spela om på planen.

Mycket står fortfarande på spel utanför arenorna.

För att damfotbollen ska ta nästa, nästa och nästa steg kan arbetet inte stanna av. Och det gör det inte alls. Det tar ny fart.

Har Sverige som förebild

Sportbladet kan ge er en djup inblick i det arbete som Fifas nya aktionsgrupp – Task Force – ska dra igång.

Startskottet sker i dag i just Lyon. Gruppen är dynamisk och kommer att bestå av tio personer som representerar fotbollsvärlden geografiskt, kulturellt och intressemässigt.

Initiativet har skett med Sverige som förebild. Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson har stått upp och drivit jämställdhetsfrågor i symbios med Håkan Sjöstrand. Generalsekreteraren har nu fått en viktig roll i den lilla gruppen, som vice ordförande.

Emily Shaw, utvecklingsansvarig för damfotbollen på Fifa berättar:

– Det handlar inte bara om Sverige som land. Det handlar om experter på både dam- och herrfotboll och någon som redan är har erfarenhet av ett regelverk för utbildningsersättning. I Sveriges fall talar också historien för sig själv. Det handlar dessutom om ett ledarskap som finns och är väl fungerande. Det var därför vi bjöd in Håkan (Sjöstrand) att vara med.

– Håkan är en person som alltid kommer att föra debatten om damfotbollens agenda framåt. Det var därför vi tyckte att han var en bra kandidat, säger Emily Shaw.

Förbundskapten Peter Gerhardsson och Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

”Kan inte jämföras med herrarna”

Kampen för utbildningsersättning, som SvFF drivit, har varit vägledande.

– För två år sedan närmade sig Sverige, tillsammans med ett par andra intressenter, Fifa i syftet att få till ett system för utbildningsersättning inom damfotbollen. Vi stod där med ett regelverk kring herrarna som inte var anpassat för damerna och Fifa skulle se över hur man kunde finna ett system som passade.

– Nu när damfotbollen nått en annan dimension och vi kan se att investeringarna blir större och att övergångssummorna, även om den inte kan jämföras med hur det ser ut på herrsidan, ökar vilket innebär att transfermarknaden rör på sig, så har vi en ny situation.

Efter Karl-Erik Nilssons utspel om de bristfälliga ersättningarna på damsidan på kongressen inför VM (för män) i Ryssland förra året formades tankarna på en strategigrupp; Task Force:

– Vi tänkte att det fanns en del intressenter som skulle vilja vara involverade i diskussionen och att vi därmed kunde föra en mer transparent dialog kring frågor som kan ha en stor inverkan på damfotbollens professionella utveckling, säger Emily Shaw och fortsätter:

– Vi kände att om vi kunde samla representanter från olika delar av världen, från olika nivåer från fotbollens pyramid och diskutera så skulle det kunna hjälpa oss att göra damfotbollen mer professionell, fortsätter hon.

”Jag kan inte förstå det”

Håkan Sjöstrand har en tydlig agenda med sig i dag när han möter upp med kända damfotbollsansikten som bland andra den uppmärksammade Lyon-presidenten Jean Michel Aulas samt Burundis Lydia Nsekera, som var den första kvinnan i Fifas exekutivkommitté.

– Tanken är att vi ska sätta riktning och identifiera ett antal nyckelområden och komma fram till hur vi ska ta oss an de frågorna, säger han och fortsätter:

– Vi ska föreslå åtgärder och konkretisera områden vi behöver titta på men också avgränsa oss då det kan bli hur stort och mycket som helst, säger han.

När vi listar några av de nyckelfrågor som han själv kommer att driva ser det ut så här:

Utbildningsersättning:

– En sak är utbildningsersättningen, hur vi kan hitta en struktur till det. Så att de föreningar som finns på gräsrotsnivå blir en del i näringskedjan. Har vi ett regelverk på herrsidan kan jag inte förstå varför det inte finns på damsidan.

Matchtillfällen:

Inom Europa fungerar kvalen till mästerskap väl, nationerna spelar många matcher av hög kvalité. Så ser det inte alltid ut på andra kontinenter. Här har man identifierat ett mästerskapsbehov.

– Medelåldern på spelarna i VM är 26,5 år. För oss i Europa är F19 det sista mästerskapet före seniormästerskapet om man i inte tar en av fyra platser till U20-VM, säger Sjöstrand och fortsätter:

– För att få fram bra lag till seniormästerskap måste vi först säkerställa att vi har bra ungdomsmästerskap. Det måste vi titta på ur ett globalt perspektiv, men även inom Europa.

När landslaget åkte till Ryssland med herrarna ifjol var det med 50 personer, 23 spelare plus ledare. Till VM i Frankrike i år åkte de med 35 stycken.

En viktig fråga för afrikanska länder

VM-brister:

– När vi ser till förutsättningarna så har de blivit klart bättre, men det finns saker som vi anser behöver säkerställas. När vi åkte till Ryssland ifjol (med herrlaget, red anmärkning) var det med 50 personer, 23 spelare plus ledare. När vi åkte hit fick vi åka med 35 stycken. Jag kan inte hitta något argument till att det ska vara den skillnaden mellan herrar och damer. Vi har då gått in och betalat själva, för de här tjejerna behöver självklart samma support som killarna. Det är en sådan skillnad vi inte kan förstå.

– Vi har ingen fast basecamp, vi kånkar omkring här med otroligt mycket material, det är nästa fyra ton. Det finns även en del andra logistiska områden. Att spelarna inte får träna på matcharenan dagen före match är en annan sak. Det är frågor vi kommer att lyfta, de självmålen är enkla att undvika, säger Håkan Sjöstrand.

Emily Shaw är tydlig på en punkt när det handlar om utbildningsersättningen, det som också kallas träningsbidraget.

– Vi kommer att titta på det svenska ramverket som finns bland annat. Detta är en fråga som är väldigt viktig för de afrikanska länderna då många afrikanska talanger flyttar till Europa och där vill man se att en del av pengarna går tillbaka till klubbarna som utbildat spelarna.

Men det är inte bara frågor kring den rena elitfotbollen som kommer att ventileras.

50 nationer utan ett landslag

Håkan Sjöstrand tycker att det ska vara rättvist så tillvida att alla flickor och kvinnor i världen som vill satsa på fotboll ska kunna göra det i sitt land. Och för sin nation.

– Det kanske borde in i statuterna eller i någon form av regelverk att alla medlemsförbund måste ha damfotboll. Jag kommer att lyfta den frågeställningen...

– Man skjuter till pengar till olika projekt för att utveckla damfotbollen, men man skulle kunna ändra på det och säga att förbunden ska ha damfotboll för att få pengar. Det borde kanske vara ett krav för att få ta del av de ordinarie resurserna, säger Håkan Sjöstrand som också ser det som en del av mänskliga rättigheter.

För Emily Shaw låter resonemanget inte främmande:

– Jag skulle säga att det finns 50 nationsförbund som inte har ett aktivt A-landslag, men där man i många fall jobbar för att bygga upp en verksamhet på en nationell grund och bilda ungdomslag.

– Med det finns ett par nationer som inte har ett rent A-landslag på damsidan och det försöker vi uppmuntra från Fifas sida. Ett förbund som inte har ett A-landslag eller organiserar regelbundna ungdomslandslagstävlingar, får inte pengar från Fifa.