Mittbackarna bakom Kalmars seger

Publicerad 2019-05-11

Kalmars Viktor Elm, till höger, jublar efter sitt 1-0 mål mot Helsingborgs IF på Guldfågeln arena.

Rätt bra fotbollsunderhållning, och under 86 minuter inga mål.

Men så nickade mittbacken Fidan Aliti fram mittbacken Viktor Elm som distinkt sköt in matchens enda mål mot Helsingborg.

Kalmar och Helsingborg kommer båda från en period utan segrar. Det blir gärna lite ängsligt när resultaten inte blir som man vill. Vilket det blev när lagens möttes på lördagseftermiddagen. Visst var det mycket kamp, men några målchanser eller ens anfall bjöd knappt första halvlek på. Inte för att det var speciellt tråkigt fotboll, för det hände mycket – mellan de båda straffområdena.

Helsingborg och Kalmar fick båda chanser till snabba omställningar, och snabbt gick det. För snabbt kanske, för anfallen strandade när sista tredjedelen närmade sig.

Elm siktade in sig

Två avslut på mål blev det på hela första. Viktor Elm med en nick i knapp styrfart för Kalmar, och Wanderson vars skott Lucas Hägg Johansson utan större ansträngning tippade till hörna.

I andra halvlek blev det lite hetare i straffområdena. Eller hett är en liten överdrift, men ljummet i alla fall. Andreas Landgren hade två mycket bra skottlägen, men Hägg Johansson stod i vägen. Kalmars brasse Maxwell var mycket nära att styra in 1–0, men Kalle Joelssons reflexräddning höll hög klass.

Bäst – i Småland

Ju längre matchen led ju mer började Helsingborg ta över matchbilden. Inhopparen Andri Bjarnason fick öppet mål, men Fidan Aliti lyckades få undan bollen på mållinjen.

Men det var Kalmar som skulle få sista, och enda, ordet i den här matchen. Med bara fyra minuter kvar av ordinarie tid var det ett samarbete mellan två mittbackar som resulterade i 1–0. Fidan Aliti nickade fram bollen till Viktor Elm som med ett distinkt skott gjorde matchens enda mål.

Kuriosa: I och med att Kalmar vann matchen är de Smålands bästa lag. Tre poäng betyder att de tar klivet förbi värsta konkurrenten Öster i maratontabellen. 117 poäng för Kalmar, 116 för Öster.