Internt uppror mot styrelsen i ÖFK

Reporter: Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:

Sportbladet har pratat med flertalet anställda i Östersunds FK som har fått nog.

– Jag är så jävla förbannad, säger en person.

Flera anställda tycker att styrelsen har tappat kontrollen över situationen, och varken klarar av att bemöta eller sortera i kritiken som nu riktas mot klubben från många håll.

Enligt Sportbladets källor började allt i höstas med ett styrelseintyg som skickades till Svenska Fotbollförbundets Licensnämnd.

– Det intyget satte ÖFK i klaveret, säger en uppgiftslämnare.

– Andra klubbar skickar ett intyg på tre rader där de garanterar fortsatt drift. Vår styrelse har varit, ursäkta uttrycket, så dumma att de skriver att vi måste få in 20 miljoner för att garantera fortsatt drift. Och det är klart Richard Johnsson från Licensnämnden tänker: ”Men om ni bara kan garantera fortsatt drift om ni får in 20 miljoner, hur ska då SvFF kunna ge er elitlicens?”.

– Kalla det naivt, dumt, godtroget, transparent, öppet eller vad du vill, men de skrev en avhandling på det exakta läget, menar Sportbladets källa.

”Korrekt ett neka elitlicens”

Flera personer Sportbladet pratat med inom ÖFK styrker bilden – det var korrekt att neka ÖFK licens i första SvFF-instansen.

Under mötet med Licensnämnden i november bekräftade sedan vd:n Lennart Ivarsson och bolagsordföranden Maria Wilén att det fortfarande saknades flertalet miljoner kronor.

– Sponsoravtalet på drygt 15 miljoner visades som en möjlighet att få in pengar, men Licensnämnden bedömde det som uppenbart orealistiskt att klubben skulle få in så mycket pengar till på två månader, säger källan.

Därmed fick ÖFK avslag.

Men samma personer i ÖFK som Sportbladet pratat med menar att det också var korrekt av Överklagandenämnden att ge tillbaka licensen till Östersunds FK i slutet av december.

”Så jävla förbannad”

– Det som förändrades till Överklagandenämnden var att då hade pengarna kommit in. Inte pengarna från sponsoravtalet, men det hade kommit in 20 miljoner. Det sista var från Oscarson Invest som gick in med sex miljoner, säger en uppgiftslämnare.

Sportbladets källor är upprörda när de beskriver senaste tidens händelseutveckling som de menar har skadat Östersunds FK allvarligt.

– Jag är så jävla förbannad på styrelsen att de inte kan beskriva det här. ÖFK har inte fuskat sig kvar i allsvenskan. Men styrelsen har varit rädda att det ska framkomma att de har satt klubben i den här granskningshärvan.

– Skriver man ett sådant intyg ska man inte sitta i en styrelse. Sitter man i en styrelse ska man jobba järnet för att klara driften, säger en källa.

Sportbladet har sökt vd Lennart Ivarsson och bolagsordförande Maria Wilén.

Publicerad: