Kosovare Asllanis kritik: Sverige har stått stilla, det är synd

avPetra Thorén

BÅSTAD. Svenska landslaget står inför ett stort mästerskap.

Då riktar lagets stora stjärna Kosovare Asllani stark kritik mot den svenska klubbfotbollen och öppnar för att flytta utomlands igen.

– Det är synd att Sverige och damallsvenskan inte nyttjar de stjärnor man har här. Och där inkluderar jag mig själv, säger hon.

Sverige VM-laddar inför ett mästerskap som på förhand ser ut att bli tidernas bästa.

Sett till publik, uppmärksamhet och förhoppningsvis också sportsligt.

Inför mästerskapet pågår en diskussion om att Sverige inte hänger med internationellt på olika plan.

– Jag skulle nog mer uttrycka att alla andra bara gasat om. Damallsvenskan har hållit väldigt hög kvalité innan, men man kan inte jämföra sig marknadsmässigt just nu för man har inte gjort de marknadsinvesteringar som krävs för att Sverige ska haka på. Annars kommer det vara mycket talang som spelar i ligan, men inte så många världsstjärnor, säger hon.

– Alla år har jag efterlyst investering och marknadsföring kring damfotbollen. Folk har börjat investera otroligt mycket mer tidigare i det här länderna. Vi ser i England att stora sponsorer som går in i pumpar. I Tyskland, Italien och Spanien. Men i Sverige ser det inte likadant ut, säger hon och fortsätter.

”Tyvärr halkar Sverige efter”

– Det är knappt så att någon vet när vi spelar match i damallsvenskan för det inte syns när vi ska spela. Det är principer kring att man ska lyfta produkten, men tyvärr så halkar Sverige efter när det kommer till de här bitarna.

Hon är besviken på den nivån som råder. Hon vände hem efter sju år utomlands och fann inte det som hon hade önskat att se.

– Jag trodde vi hade nått nästa nivå, men det har inte varit så stor skillnad mot när jag lämnade. Det är synd, säger hon.

Foto: JOSEFINE LOFTENIUS / BILDBYRÅN
Blackstenius och Asllani har båda flyttat hem till damallsvenskan

– Tyvärr halkar Sverige efter när det kommer till marknadsföring och investeringar i damfotboll. Jag tycker att det är synd att man inte drar nytta av de stjärnor man har. Och där inkluderar jag mig själv.

Öppnar för en flytt

Tycker du att Linköping har tagit tillvara på dig?

– Jag tror att de skulle kunna göra mer, de hade kunnat marknadsföra mig mer, självklart. Klubben jobbar otroligt hårt, men om man inte kan få sponsorerna att investera så är det svårt.

Kontraktet med Linköping går ut efter säsongen. Kosovare Asllani öppnar nu för en flytt.

– Det är ingenting jag lägger fokus på nu. Men jag vill vara där det händer och jag tycker att det är synd att man, när man har de spelare man har, i damallsvenskan inte drar nytta av det. Jag ville komma till Sverige för jag ville prestera min bästa fotboll när jag är i min bästa ålder. Men jag tycker att folk drar inte nytta av det. Det känns lite som att man inte har lyckas med att marknadsföra och investera i sina lag på den nivå som jag tycker att man ska göra. Det är klart att det ligger öppet för mig..., säger hon.

Vilken liga skulle du vilja spela i?

– Vi får se. Just nu har jag bara fokus på VM.

Hur viktigt är VM för dig med tanke på att du öppnar för att flytta till en annan liga?
- VM är inte avgörande för jag vet att jag har presterat på en hög nivå i många år och det är inget som kommer att vara ett problem ifall jag känner att jag tar det steget. VM är mer viktigt för att jag vill att Sverige ska gå långt. Då handlar det om att vi som kollektiv gör det bra.

Är det klubbar som har hört av sig?

– Det är ingen fråga jag vill kommentera just nu. Nu har jag fullt fokus på VM.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN