Hallå där...

Publicerad 2024-05-06

... Sportbladets Simon Bank, 49, som den 23 maj släpper boken ”Vem dödade min fotboll?”.

Vad handlar boken om? 

– Det är en bok om det där som kallas Den Moderna Fotbollen, inte så mycket om vad som hänt som om hur det över huvud taget varit möjligt. Vad förändrades i vårt sätt att tänka? I vårt sätt se på sporten och oss själva?

– Vi säger att fotbollen skapades av de fattiga men stals av de rika – jag har försökt konkretisera det och berätta om revolutionen i den internationella fotbollen, att den faktiskt drevs på av en både uttalad och genomtänkt politisk vilja. Och här står vi nu. Jag har försökt skriva en bok för alla som älskar fotboll, men som fått en klump i magen av den här utvecklingen.

Hur föddes den här idén?

– Jag kom tillbaka till jobbet efter en lång pappaledighet och kände mig lite vilse helt plötsligt. Så skrev jag en kritisk text om VAR, en till om Superligan, och så sa min bästis Peter att ”Du är inte alls vilsen. Du är arg”. Ur den ilskan växte boken fram.

Varför var det viktigt för dig att skriva boken?

– För att fotbollen och vi som följer den är väldigt bra på att känna och tycka saker, men rätt dåliga på att tänka och rent usla på något man kan kalla systemkritik. Det här är mina fem cent av att dissekera systemen som lett hit.

Vad kan läsarna förvänta sig?

– Systemkritik, igenkänning, att få argument till saker man bara känt. Och porr. Och molekylär gastronomi. Och en berättelse om vad som gjort Sverige annorlunda. Och en brandfackla om hur vi borde se på sommarens EM i Tyskland. Jag tror att det är den enda bok i världshistorien som radar upp den här sviten i namnregistret: Godard (Jean-Luc), Gorske (Don), Gris (Greta), Guardiola (Pep), Guevara (Che), Gustafsson Wiberg (Lena). Hur kan man låta bli att bli nyfiken på det?

När folk har läst sista sidan och stängt igen boken, vad vill du att de ska tänka och känna? 

– Jag hoppas de känner sig både förbannade och stridslystna. Och att de haft ett par timmar som varit oavbrutet upprörande och underhållande.

Boken heter ”Vem dödade min fotboll”, finns det något bra med den moderna fotbollen? 

– Hur mycket som helst, förstås. Som jag skriver i boken: Spelet fotboll har aldrig varit bättre än nu, det är berättelsen om sporten fotboll som är i kris.

För att svara på en av frågorna i beskrivningen, går det att rädda fotbollen från sig själv?

– Ja! Boken slutar med två essäer, den ena handlar om exemplet Sverige och vilka förutsättningar som gjort just vår fotboll annorlunda – det andra är ett upprop för hur vi skulle kunna förändra fotbollen. Jag vill varken vara nostalgisk eller uppgiven.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Alltjämt: Tre poäng.

Följ ämnen i artikeln