14 år mellan målen – klubbikonen håller än

avJonathan Nilsson

Sportbladet sänder mötet mellan Real Betis och serieledande Barcelona på söndag.

I hemmalaget hittar vi klubbikonen Joaquin, som fortfarande hittar nätet – 37 år gammal.

– Jag har nästan inte vunnit något, men jag har njutit och upplevt en hel del. Det kan ingen ta ifrån mig, säger han.

Som ung var han en av Spaniens allra mest lovande talanger och vid millenniumskiftet debuterade Joaquin för Real Betis som 19-åring.

Den sevärda yttern spelade därefter en nyckelroll i laget som fem år senare lyfte Copa del Rey-pokalen, en av endast två titlar den nu 37-årige Joaquin lyckats vinna under proffskarriären.

– Jag har nästan inte vunnit något, men jag har njutit och upplevt en hel del. Det kan ingen ta ifrån mig, säger Joaquin enligt Goal.

Prisskåpet hade dock kunnat vara betydligt mer välfyllt om karriären hade tagit en annan väg 2006. Joaquin har tidigare berättat om hur nära det var att han skrev på för Real Madrid.

Nära flytt till Real Madrid

Madrid-lagets president Florentino Perez dök nämligen upp under en landslagssamling där Joaquin tränade tillsammans med Raul.

– Din president är här! ropade Raul skämtsamt till Joaquin när Perez gjorde entré.

– Hur tycker du han klär i vitt? frågade Perez sin lagkapten.

– Han borde redan vara i vitt, svarade Raul som lovade att han personligen skulle prata med Real Betis president.

Foto: Pressen Bild/AP
14 år mellan bilderna

Presidenten Manuel Ruiz de Lopera var dock inte så sugen på att släppa sin guldklimp och den tilltänkta flytten rann ut i sanden. I slutändan blev det istället en övergång till ett profilstarkt Valencia med lagkamrater som Juan Mata, David Villa och David Silva.

Med en övergångssumma motsvarande 260 miljoner kronor i dagens penningvärde blev han lagets dyraste värvning genom tiderna vid tillfället.

14 år mellan målen

Via spel i Malaga och Fiorentina återvände Joaquin till sin älskade barndomsklubb sommaren 2015.

Skador och den höga åldern har gjort att antalet framträdanden har minskat för Joaquin den senaste tiden. Men trots endast elva framträdanden från start har 37-åringen, som aldrig gjort sig känd som någon stor målskytt, gjort fyra mål i La Liga under årets säsong.

En av starterna kom borta mot Barcelona i november. En match som Betis överraskande vann med 4–3, lagets första vinst på Camp Nou på 21 år.

Joaquin tackade för förtroendet och var en av målskyttarna i målfesten – 14 år efter att han senast hittade nätet mot katalanerna.

På söndag ställs lagen mot varandra igen och åttondeplacerade Real Betis har häng på en Europa League-plats.

Kanske tar det bara fyra månader mellan målen den här gången för Joaquin?

Sportbladet sänder Real Betis-Barcelona på söndag, med avspark 20.45.

ARTIKELN HANDLAR OM

La Liga

Real Betis