Publicerad 2018-01-05

Romelu Lukaku har haft det tungt i Manchester United med både måltorka och en otäck smäll nyligen.

Men mot Derby hoppade belgaren in och avgjorde i FA-cupen.

24-åringen stod för ett mål och en målgivande passning i 2–0-segern.

Det skiljer exakt en division mellan Premier Leaguetvåan Manchester United och Championshiptvåan Derby och det syntes i FA-cupmötet på Old Trafford.

Övertaget i bollinnehav och spel var oftast mycket stort för hemmalaget.

Manchester United, där Victor Nilsson Lindelöf spelade från start åter som högerback, fick dock inte utdelning för det stora spelövertaget.

Det var en kombination av ineffektivitet, en storspelande Derbymålvakt i Scott Carson och träträffar.

Dubbla stolpträffar

Störste otursgubben var Marcus Rashford som hade en nick i vänsterstolpen i första halvlek och ett skott i högerstolpen i den andra. Paul Pogba brände också flera riktigt bra lägen.

José Mourinho tog in formsvage Romelo Lukaku direkt i andra halvlek i ett försök att få fart på Uniteds målskytte.

Så sent som dagen före nyårsafton bars belgaren av planen med en syrgasmask över ansiktet efter en otäck smäll. 24-åringen förväntades vara borta en längre tid.

Nu fick han hoppa in igen efter bara sex dagars frånvaro och endast en missad match.

Belgaren gav mer kraft i hemmalagets offensiv, men det dröjde innan det lossnade. Derby, med Marcus Olsson som vänsterback, såg ut att klara sig till ett omspel.

Då slog Jesse Lingard till med 1–0 (84). 25-åringen knorrade in ledningsmålet med höger yttersida efter passning från Lukaku. Det var Lingards femte mål på sex matcher.

När Derby i jakt på en kvittering under slutminuterna forcerade med allt framåt avgjorde Manchester United i 90:e minuten via en kontring.

Stark Lukaku

Romelu Lukaku tog emot vid mittlinjen och satte full fart framåt, spelade vägg med Anthony Martial och tryckte in slutresultatet 2–0 via Scott Carson.

Ett välbehövligt mål för både United och det belgiska storförvärvet som bara hade svarat för fyra mål i hans senaste 20 matcher för Manchester United.

Nilsson Lindelöf och Marcus Olsson spelade hela matchen som ytterbackar för sina respektive lag med godkända betyg. Zlatan Ibrahimovic är fortsatt skadad hos Manchester United.