Målet värt 6,9 miljoner

Uppdaterad 2012-01-22 | Publicerad 2012-01-21

Diktatorns bonus till spelarna

Javier Balboa.

Här säkrar Javier Balboa 6,9 miljoner kronor till Ekvatorialguineas spelartrupp.

Så stor är bonusen från dikatorsonen Teodorín Obiang för 1-0-segern mot Libyen i Afrikanska mästerskapen.

– Det är en personlig gest från presidentens son, och visar på vilket utbrett stöd som finns för fotbollslandslaget, säger lagledaren David Mosiwy.

Ekvatorialguineas fotbollslandslag, rankat 151 i världen och först 41:a i Afrika, spelar sitt första mästerskap tack vare att landet arrangerar årets Afrikanska mästerskap. Det började med en succé.

”Väldigt entusiastiska”

Javier Balboa, med ett förlutet i Real Madrid, frispelades i slutminuterna av premiären mot Libyen och lyfte in segermålet. 26-åringen, numera i portugisiska Beira-Mar, firade sedan rejält inför den fantastiska hemmapubliken och samtliga spelare i hemmalaget visade enorm glädje. Inte undra på med tanke på vad målet betyder.

Utöver den sportsliga chansen att avancera från gruppspelet får spelarna nu också en enorm bonus. Diktatorn Teodoro Obiangs son, Teodorín Obiang, har lovat spelarna motsvarande 6,8 miljoner kronor vid seger i premiären och ytterligare 136 00 för varje mål.

– Det är en personlig gest från presidentens son, och visar på vilket utbrett stöd som finns för fotbollslandslaget. Spelarna har blivit informerade och är väldigt entusiastiska, säger lagledaren David Mosiwy.

”Kan inte nationalsången”

Totalt får spelarna alltså dela på drygt 6,9 miljoner svenska kronor för segern.

– För mig är det helt absurt, säger Eurosports expert Rami Shaaban.

Bonusen kan också var en av anledningarna till att Ekvatorialguinea också kunde ställa ett hyfsat lag på benen. Endast två av truppens spelare är födda i landet, övriga har hämtats från de gamla kolonialherrarna Spanien (tio spelare), grannlandet Kamerun (fem), Elfenbenskusten (två), Brasilien, Colombia, Nigeria och Liberia.

Det syntes bland annat under nationalsången då inte alla spelarna sjöng med i texten.

– En anledning är nog att många i landslaget inte kan den, säger Shaaban.

Följ ämnen i artikeln