Fagerlund: Olsens debut i Roma lovar mer

Puh! Inga tavlor, idiotiska utrusningar eller övriga hjärnsläpp.

Robin Olsens debut i Roma-tröjan är avklarad.

Den var kanske inte helt perfekt – men visst känns det lovande.

Barcelona hade däremot ingen lust att låta nykomlingen i målet bli varm i kläderna innan de forcerade styrkorna.

De struntade förstås fullkomligt i storheten att just en svensk debuterade på AT&T Stadium denna tidiga morgon (avsparkstiden 04:00 räknas möjligen fortfarande som natt?) som innebar 21:00 lokal tid i Arlington. Kanske är det inte så gudabenådat som vi hemma i Sverige inbillar oss, men det är ju samtidigt något oerhört speciellt med att ha producerat fram en spelare som nu ska fylla skorna efter världens dyraste målvakt i ett av Italiens mest klassiska lag.

Robin Olsen hann knappt dra efter andan innan Barças ettriga offensiv testade honom. Nyförvärvet Malcom, som var på väg till Roma men kapades i sista stund av den katalanska klubben, visade omgående varför det är sådant ståhej kring just honom. Rafinha ville inte vara sämre och den som följde matchen via livescore kunde se att Olsen släppte in sitt första mål redan efter sex minuters spel.

Det är svårt att se att målvakten hade kunnat göra så mycket mer på Barça-spelarens avslut som togs från nära håll i straffområdet (möjligen borde han ha klivit ut och gjort sig större), dessutom fick han inte så värst mycket hjälp av sina försvarare. Men det var ju sannerligen inte den önskvärda starten på ett första framträdande.

Visade upp kunskaper i italienska

När motståndarlaget fick ett liknande läge kort senare var Olsen däremot bättre förberedd och allt eftersom minuterna tickade på växte Roma in i matchen mer och mer. En av föregångaren Alissons främsta egenskaper - det framhävs i alla fall för jämnan - är spelet med fötterna. Efter dryga kvarten misslyckades svensken med en passning som smet över sidlinjen men rutinerade Daniele De Rossi klappade uppmuntrande mot lagkamraten och felet upprepades inte därefter.

En av anledningarna till varför det känns som att just Robin Olsen kommer lyckas väl i slutändan är hans personlighet. Attribut som ”lugn”, ”trygg” och ”stabil” är det första som poppar upp i huvudet vid tanken på skåningen och dessutom finns det en påtagligt hög, nödvändig självkänsla hos 28-åringen. Han tar för sig när det behövs, annars håller han tyst, och när Barcelona fick ett ypperligt frisparksläge efter en brysk tackling av Lorenzo Pellegrini på Rafinha visade han upp den sidan.

Destra, destra, destra, si, si, si! vrålade svensken när muren skulle justeras åt höger och faktumet att han redan har tagit till sig några ord ur det italienska språket uppskattas säkert av hans nya klubbkamrater och många runtomkring.

Om inget annat skickar det i alla fall goda signaler om Olsens förmåga, och inte minst vilja, att acklimatisera sig.

En debut som lovar mer

Mot slutet av halvleken kom även Romas anfallsspel i gång, och ett holländskt nyförvärv såg till att visa upp sina kvaliteter. 19-årige Justin Kluivert har en bit kvar innan han kan matcha pappa Patricks prisskåp, men inspelet till Stephan El Shaarawy strax innan paus var kanske en försmak på att han en dag lyckas. ”Il Faraone” hade i sin tur inga problem med att slå in kvitteringen.

Det blev 45 minuters spel för Robin Olsen, som ersattes av den förmodade andrekeepern Antonio Mirante till den andra halvleken.

Matchen vann Roma till slut med 4–2 och visst infann sig en hyfsat behaglig känsla efter slutsignal. Svenskens första framträdande var kanske inte helt perfekt, men med tanke på vilka mardrömsscenarion som cirkulerade i undertecknads huvud innan avspark blev det definitivt en debut som lovar mer.

Den kommande Serie A-säsongen kan förhoppningsvis arta sig riktigt trevligt för ”Blågults” förstemålvakt.

Fram tills dess passar vi på att andas ut.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se