Lars Lagerbäcks VM-dröm är död

Publicerad 2013-11-19

Trots förlusten – Lagerbäck öppnar för fortsättning

Darijo Srna och Mario Mandzukic jublar efter att man säkrat VM-avancemanget. Kroatien vann med 2-0 mot Island.

Lars Lagerbäcks VM-dröm föll på målsnöret.

Trots spel elva mot tio i mer än halva matchen vann Kroatien med 2-0.

– Det är frustrerande, vi var så nära vårt mål, säger Lars Lagerbäck som är nära en förlängning som förbundskapten.

Han ledde Sverige i VM-slutspelen 2002 och 2006 för att sedan stå vid sidlinjen med Nigeria 2010. Men det blir inget fjärde raka fotbolls-VM för Lars Lagerbäck.

Lars Lagerbäcks Island har gjort det "omöjliga" oräkneliga gånger i det här VM-kvalet, men när allt skulle avgöras i andra playoff-mötet mot Kroatien tog det stopp.

Island hade visserligen något enstaka halvläge inledningsvis men Kroatien förde spelet klart och efter en kort hörna i 27:e minuten dök Mario Mandzukic upp på bortre stolpen och stötte in 1-0.

Rött kort för Kroatien

Ett hopp tändes för Island tio minuter senare när samme Mandzukic fick rött kort direkt efter en ful stämpling på mittplan. Men i stället för en isländsk kvitteringsforcering i andra halvlek dök en gammal bekant till Lars Lagerbäck upp och avgjorde. I VM-kvalet 2004 sköt Darijo Srna frisparken som gav Kroatisk 1-0-seger på Ullevi, i kväll klev han fram och avgjorde playoff-rysaren med en studsskott från strax utanför det högra straffområdeshörnet.

Lagerbäck kan lämna

Island försökte jaga två mål och en Brasilien-biljett men i stället var det Kroatien som var klart närmast 3-0.

– Jag var hoppfull, men vi förlorade mot ett bättre lag i dag och det är på vissa sätt bättre att förlora på det sättet. Men vi måste bara lära oss av detta och ta nästa steg, säger Lars Lagerbäck till isländska mbl.is.

Frågan är om Lars Lagerbäck är med och tar nästa steg, hans kontraktsförordnande som isländsk förbundskapten i praktiken över efter den här förlusten. Parterna har sagt sig diskutera en förlängning men man har avvaktat playoff-resultaten.

– Nu måste jag titta i spegeln och fråga mig om jag är för gammal eller inte. Det är den frågan, men jag tror att om inget alldeles speciellt kommer upp så kommer jag fortsätta att träna det isländska landslaget. Min framtid kommer att avgöras inom kort, säger han till mbl.is.