Plusbetyg på ALLA Stockholmslagens värvningar i vår

FOTBOLL

Det var tidernas silly season i Stockholmsklubbarna.

18 spelare kom.

Nu är det dags för en första utvärdering.

Sportbladet betygsätter ALLA nyförvärven till AIK, Djurgården och Hammarby.

AIK

Kristoffer Olsson, mittfältare.
Från: FC Midtjylland
Betyg:
Kommentar:
Det har – mycket långsamt – blivit bättre för var match Kristoffer Olsson har spelat. Men det har sannerligen inte varit så bra som vi väntade oss från den svenska U21-kaptenen. Det saknar liksom... något. En geist eller gnista. Olsson gör allt välskolat och metodiskt, men lite för försiktigt, lite för fegt. Det lär dock ordna sig med tiden.

Simon Thern, mittfältare.
Från: Heerenveen (lån)
Betyg:
Kommentar:
är möjligen något generöst. Särskilt som Simon Therns poängproduktion, liksom hela lagets, har varit alltför vissen.
Däremot ska han ha beröm för sin eviga förmåga att skruva upp tempot i ett annars ganska saktfärdigt Gnaget.

Stipe Vrdoljak, ytterback.
Från: NK Novigrad (lån).
Betyg:
Kommentar:
Värvades som wingback – lateral! – men behärskar inte den komplexa rollen fullt ut, milt uttryckt.
Han har blandat och gett, kroaten, och fått utså både spott och spe. AIK trycker gärna på att de inte släppt in ett enda mål med vänsterbacken på planen, men det handlar väl mer om att de har seriens tätaste mittbacksmur bakom honom?
Alldeles oavsett: det räddar honom från ett underkänt betyg.

Henok Goitom, anfallare.
Från: Kontraktslös.
Betyg:
Kommentar:
Ingen skugga ska falla över Henok Goitom. Den elegante strikern har varit vass, till och med mycket vass, när han väl spelat under säsongen. På en helt egen nivå över de andra anfallarna i klubben.
Problemet är förstås att Goitom inte var fulltränad när han klev in i säsongen vilket lett till viloperioder, skador och ja... frånvaro.

Sulejman Krpic, anfallare.
Från: FK Sloboda Tuzla
Betyg:
Kommentar:
Det är egentligen inget fel på karaktären. Krpic har kämpat, varit disciplinerad och fläkt sig modigt i... eget straffområde i samband med motståndarnas hörnor.
Men som anfallare har han varit direkt dåligt. Det finns ingen anledning av linda in det givna omdömet. Det är som bollen är allergisk mot bosniern och aktivt undviker honom.

SNITTBETYG: 2.2


DJURGÅRDEN

Tommi Vaiho, målvakt
Från: Gais
Betyg:
Kommentar:
Perfekt andremålvakt. Behaglig vid sidan av planen, seriös på densamma och därmed truppspelarnas truppspelare.

Soulymane Kone, mittback
Från: FC Ararat Jerevan
Betyg:
Kommentar:
Säkert hårt att underkänna någon som knappt har fått spela sedan katastrofinsatsen i cupmatchen mot Degerfors. Men Kone har inte gjort något förtroendeingivande intryck Kaknäs. Det mest minnesvärda från ivorianens tid i Djurgården är när Kevin Walker skällde ut honom efter noter sedan mittbacken unnat sig en tvåfotstackling dagen före match.

Aliou Badj, anfallare.
Från: Cas Sports
Betyg:
Kommentar:
Har lyxen att – till skillnad från den inkastade Michael Olunga – försiktigt vänja sig vid svensk fotboll. Det skulle inte förvåna mig om den spännande spelartypen Badj kan få en liknande utväxling så småningom, men att han får tid på sig är bara välgörande.

Kim Källström, mittfältare.
Från: Grasshopper CZ
Betyg:
Kommentar:
Är inte bara allsvenskans förmodligen bästa spelare. Kim Källström bidrar dessutom en helt ny, världsvan och självklar attityd till Djurgården. Veteranen sprider en trygghet som får laget att känna att, ja, vi kommer bli en toppklubb. Det allra bästa? Kim verkar fortfarande helt och fullt brinna för fotbollen.

Jonas Olsson, mittback.
Från: West Bromwich.
Betyg:
Kommentar:
Hög försvarslinje, snabbt konstgräs och en helt ny omgivning. Visst skulle väl det innebära problem för Jonas Olsson, 34?
Icke!
Mittbacken har knappt satt en fot fel sedan han blev klar för Djurgården är naturligtvis en av seriens absolut bästa mittbackarna. Det är bara skadorna som håller honom borta från det högsta betyget.

Haruna Garba, anfallare.
Från: Dubai CSC
Betyg:
Kommentar:
Nigerianen har fått hoppa in en del, men inte gjort något vidare avtryck. Dock ingen dum spelare att ha på bänken då Garbas köttiga fysik erbjuder ett vettigt alternativ att kasta in på planen.

Felix Beijmo, ytterback.
Från: Brommapojkarna
Betyg:
Kommentar:
Tonåringen ser ljuvlig i sina bästa stunder när han Dani Alves-dundrar (nåja) fram längs högerkanten. Har sömlöst klarat omställningen från division 1 till allsvensk toppklubb vilket bara det är sensationellt. Det mest imponerande? Beijmo ser aldrig stressad ut och är kylig nog att första tanken med bollen vid fötterna – nästan alltid – är konstruktiv.

Gustav Engvall, anfallare.
Från: Bristol City (lån)
Betyg:
Kommentar:
En hårsmån från . Fem mål på nio matcher bevisar att 21-åringen äntligen funnit den efterlängtade sista pusselbiten i sin utveckling: jämnheten.
Gustav Engvall har till sist blivit en anfallare som lagkamraterna kan lita på – match efter match.

SNITTBETYG: 2,9

HAMMARBY

Gerhson Koffie, mittfältare.
Från: New England Revolution.
Betyg:
Kommentar:
Vårens solklara fiaskovärvning. Osedd, oscoutad och – enligt tränaren Jakob Michelsen – obrukbar. Det är förstås ett stort misslyckande att en av truppens dyraste löneposter anses redundant redan innan säsongen startar.

Björn Paulsen, försvarare/mittfältare/anfallare.
Från: Esbjerg
Betyg:
Kommentar:
En amorf koloss-kloss som passar i så väl runda som fyrkantiga hål. Kantiga Björn Paulsen kan det mesta som fotbollsspelare, men kommer mest till sin rätt som nednickande gladiator långt upp i planen. Dansken är själva symbolen för Jakob Michelsens pragmatiska och fötterna på jorden-sympatiska spelidé.

Jiloan Hamad, mittfältare.
Från: TSG Hoffenheim
Betyg:
Kommentar:
Äntligen kom så målen för Jiloan Hamad. Men hur viktiga än poängen är så kommer det i skymundan för hans totala inverkan på Hammarby. Här har den kroniskt underpresterande klubben fått en person som inte talar om vinnarmentalitet – utan som de facto är vinnarmentalitet i hela sitt sätt att vara och agera. Bäst på planen och den bäst lagkamraten vid sidan av sidlinjen. En spelare som på egen hand kan påverka hela klubbens framtid.

Serge-Junior Martinsson Ngouali, innermittfältare.
Från: Brommapojkarna
Betyg:
Kommentar:
Ett kap i ordets rätta bemärkelse. Den spelskicklige, lågt sittande mittfältaren har skvalpat runt för länge i de lägre nivåerna av svensk fotboll. En av Michelsens favoriter, vilket är fullt förståeligt.

Mario Musa, vänsterback.
Från: Dinamo Zagreb (lån)
Betyg:
Kommentar:
Ännu en misslyckad chansning som Bajens scouter får ta på sig. Mario Musa var ingen dålig fotbollsspelare – han var habil – men uppenbarligen inte redo att lämna Kroatien för proffslivet utomlands. Längtade hem, petades och bröt själv kontraktet med klubben.

SNITTBETYG: 2,8