Plankaoset som inte ska ge ett nytt kökaos

Publicerad 2019-04-17

GÖTEBORG. Fotbollförbundets underkännande av Gamla Ullevis hybridgräs ger ett plankaos.

IFK Göteborg ska nu undvika ett nytt kökaos.

– Vi kommer göra allt i vår makt för att det inte ska hända igen, säger Erica Berghagen, marknads- och kommunikationschef.

Följ ämnen
IFK Göteborg

2017 anlades en hybridgräsmatta (naturgräs med mindre andel konstgräs) på Gamla Ullevi som därmed blev den första elitarenan i Sverige med underlaget. 

Omdömet från spelare och klubbar var inledningsvis mycket positivt tills flera lag fick problem med den halkiga ytan. Något som tidigare uppmärksammats av svenska lag som spelat på hybridgräs under försäsongsläger i Spanien.

Halkigheten åtgärdades och inför årets säsong renoverades Gamla Ullevis plan men i mars stod det klart att gräsmattan inte skulle hålla för spel.

Premiären flyttades

IFK Göteborg, Gais och Örgryte drabbades av beskedet.

IFK Göteborgs allsvenska hemmapremiär flyttades till större Ullevi, men när 17 222 åskådare skulle komma in på arenan uppstod senare tiders största kökaos som gjorde att ett flera tusen åskådare missade matchstart och många mer än halva första halvleken.

– Vi har pratat igenom det och vi vill inte hänga ut någon. Det var en kombination att det blev så. Det handlade om resurser, skanning av biljetter, visitation – en helhet, säger Erica Berghagen, marknads- och kommunikationschef i IFK Göteborg till Sportbladet.

För Blåvitt kommer tvingas spela fler allsvenska matcher på Ullevi, VM-arenan från 1958.

I fredags underkände Svenska Fotbollförbundet Gamla Ullevis hybridgräsmatta.

Hybridgräset släpper

Enligt Göteborgs-Posten som tagit del av SvFF:s inspektionsprotokoll släpper planen alldeles mycket. På sex av sju platser på planen låg det så kallade vridmomentet långt under godkänd nivå.

Det innebar nytt spelförbud på planen. Öis tvingades flytta till stora Ullevi för mötet med Frej i måndags, Gais kommer spela mot Brage på långfredagen på Bravida Arena på Hisingen och IFK Göteborg tar emot Helsingborg på Ullevi på måndag, Annandag påsk.

– Till matchen mot Helsingborg kommer vi göra allt i vår makt, tillsammans med Gotevent (Göteborgs stad kommunala arenabolag), för att köproblemen inte ska hända igen. Vi har tittat på hur vi ska lösa det och gått igenom vad som inte fungerade mot Elfsborg, säger Erica Berghagen.

Om 1,5 vecka kommer även svenska mästarna AIK till Göteborg.

Var räknar ni med att ni spelar mot AIK?

– Vi förbereder för att den ska spelas på Gamla Ullevi. Vi kan inte göra något annat innan vi vet något annat. Vi håller oss uppdaterade från dag till dag. 

Förlorar IFK Göteborg ekonomiskt på arenabytena och blir ni kompenserade i så fall?

– Hade vi varit på Gamla Ullevi hade vi kunnat lägga kraften på annat än att behöva byta arena. Det är en diskussion vi har med Gotevent. De förstår att de här drabbar alla oss klubbar, säger Berghagen.

Enda av tio med varianten

I GP:s granskning av plankaoset på Gamla Ullevi konstaterar tidningen att arenan är den enda av tio hybridplaner i Sverige som valt varianten ”stitched-hybrid” där konstgrässtråna sys ned i anlagd gräsmatta.

Övriga nio, ”Carpet-hybrid”, har konstgräs i botten och sedan sått gräs.

Efter påsk, på tisdag ska SvFF göra en ny inspektion av Gamla Ullevis hybridgräs.

Har inte underlaget blivit tillräckligt bra är inte bara IFK Göteborg-AIK 29 april i farozonen utan även damernas final i Svenska cupen, Göteborgs FC-Kristianstad 1 maj.

– Sedan kan jag tycka att man kan väl prioritera damerna för gång skull, flytta Blåvitt och låta oss ha arenan. Det är alltid herrarna vi prioriterar annars, säger Tore Lund, kommunikations- och cupansvarig i Göteborg FC till GP.