”Omröstningen har varit riggad”

Galna avslöjandet om fansens eget pris: Ronaldo fick platsen av Uefas ledning

avPatrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Cristiano Ronaldo.

Cristiano Ronaldo skulle petas när fansen röstades fram årets lag i Europa.

Då ändrade Uefas ledning uppställningen så att portugisen ändå kom med på bekostnad av N'Golo Kanté.

– Det här är inte alls bra. Det är i praktiken en riggad omröstning, säger en källa till Daily Mail.

De senaste sex åren har Uefa presenterat ”Årets lag” enligt formationen 4-3-3 fem gånger och 4-4-2 en gång. Men när det europeiska fotbollsförbundet i veckan tillkännagav årets vinnare, framröstade av fotbollsfans över hela Europa, ställdes spelarna upp efter närmast unika 4-2-4.

Nu avslöjar Daily Mail att laget förändrades på order av fotbollsförbundets ledning. Anledningen: Cristiano Ronaldo skulle tvunget vara med.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
N’Golo Kanté.

”Är så populär på chefsnivå”

Ronaldo fick färre röster än Leo Messi, Sadio Mané och Robert Lewandowski från fansen vilket innebar att 34-åringen inte skulle få plats bland tre anfallare. Uefas ledning valde då att skjuta upp tillkännagivandet av laget från förra veckan och byta formation för att ändå göra plats för portugisen. Detta på Chelsea-mittfältaren N'Golo Kantés bekostnad.

– Det här är inte alls bra. Det är i praktiken en riggad omröstning. Men Ronaldos popularitet på chefsnivå inom organisationen är så stor att varningsklockorna började ljuda när han inte kom med i laget och som ett resultat av det ändrades uppställningen. Det får en att fundera på vad det finns för andra saker de håller på med, säger en källa till tidningen.

I Uefa högsta ledning, exekutivkommittén, sitter sedan 2017 Juventus ordförande Andrea Agnelli.

Ändrades på grund av Nations League

En talesperson för Uefa säger till Daily Mail att Uefa korrigerade uppställningen för att ge plats åt de som dominerade deras egna turneringar den gångna säsongen. En sådan är Nations League som Cristiano Ronaldos Portugal vann.

– Formationen av årets lag valdes för att reflektera fansens röster parallellt med spelarnas insatser i Uefas turneringar. Som ett resultat av det är det fem Champions League-segrare och fyra Nations League-finalister. Formationen ändras regelbundet och i år är inget undantag.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Serie A

Uefa