Svenska damlandslagets uppgång och fall

Här är Sveriges mästerskap – år för år:

1991 – VM i Kina

Sverige besegrade Tyskland i bronsmatchen, men bragdmatchen svarade svenskorna för i kvartsfinalen.

Inför 55 000 fanatiska hemmafans lyckades Sverige försvara en 1–0-ledning, målet gjort redan i den tredje minuten av Pia Sundhage på nick. Sundhage missade sen en straff, men svenskorna, främst målvakten Elisabeth Leidinge, klarade att hålla tätt trots att 80 procent av spelet var förlagt till den svenska planhalvan.

Sverige vann brons. Till höger Joao Havelange, Fifa-ordförande, skakar hand med Malin Lundgren.

I semifinalen fick Sverige en smakstart med ledning på straff redan efter sju minuter genom Lena Videkull. Men Sverige kunde inte rå på Norge den här gången eller, norskorna raderade ut Pia Sundhage och kunde vända till 4–1-seger. Brons blev det dock till slut för svenskorna som kunde vinna tredje pris-matchen med klara 4–0.

Noterbart är också att halvlekarna fortfarande var 40 minuter långa för damerna i detta VM-slutspel.

Matcherna:

Sverige–USA 2–3

Svenska målskyttar: Lena Videkull, Ingrid Johansson.

Sverige–Japan 8–0

Målskyttar: Lena Videkull 2, Annelie Andelén 2, Malin Lundgren, Helen Nilsson, Pia Sundhage, självmål.

Sverige–Brasilien 2–0

Målskyttar: Pia Sundhage, Susanne Hedberg.

Kvartsfinal, Sverige–Kina 1–0

Målskytt: Pia Sundhage

Semifinal, Sverige–Norge 1–4

Svensk målskytt: Lena Videkull.

Bronsmatch, Sverige–Tyskland 4–0

Målskyttar: Annelie Andelén, Pia Sundhage, Lena Videkull, Helen Nilsson.

Svenska truppen: Annelie Andelén, Öxabäck, Marie Ewrelius, Djurgården, Camilla Fors, Jitex, Camilla Gustafsson, GAIS, Anette Hansson, Jitex, Susanne Hedberg, Sunnanå, Helen Johansson, Jitex, Ingrid Johansson, Jitex, Marie Karlsson, Öxabäck, Pärnilla Larsson, Gideonsberg, Elisabeth Leidinge (mv), Jitex, Malin Lundgren, Malmö FF, Helen Nilsson, Sundsvall, Ing-Marie Olsson (mv), Malmö FF, Pia Sundhage, Hammarby, Malin Swedberg, Djurgården, Lena Videkull, Malmö FF, Eva Zeikfalvy, Malmö FF.

Förbundskapten: Gunilla Paijkull.

1995 – VM i Sverige

VM på hemmaplan blev PR-mässigt lyckat för svensk damfotboll. Ekonomiskt gick den dock flera miljoner back, pengar som Fifa fick täcka upp – och sportsligt blev det heller ingen succé för värdnationen.

Malin Andersson är deppad efter hemma-VM 1995. Anna Pojhanen sitter nedböjd.

Intresset var stort inför Sveriges öppningsmatch. 14 500 åskådare kom till Olympia för att se Sverige möta Brasilien. Men de gick besvikna därifrån, Brasilien vann med 1–0. Sverige lyckades ändå krångla sig vidare till kvartsfinal efter segrar över Tyskland och Japan i gruppspelet. Svenskorna övertygade dock inte och det var mycket tackvare Elisabet Leidinges målvaktsspel som Sverige fanns kvar i turneringen efter gruppspelet.

I kvartsfinal tog turneringen ändå slut för svenskorna efter en straffrysare mot Kina. Kina tog ledningen i den första halvleken och Sverige kämpade för att få till en kvittering. Den kom – i den tredje övertidsminuten av andra halvlek. Malin Andersson slog ett inlägg som Ulrika Kalte var sist på. Svenskorna var nära att vinna matchen i förlängning, men Annika Nessvolds skott i den femte minuten gick i stolpen.

Nessvold blev sen olyckstjej i straffläggningen. Malin Andersson missade en straff tidigt i straffläggningen, men sedan Elisabet Leidinge lyckats rädda en straff i den femte straffomgången var Nessvold tvingad att sätta sin straff för att inte Sverige skulle åka ur turneringen. Nessvold sköt en bra straff, men den kinesiska målvakten lyckades rädda – och svenskorna fick lämna sitt hemma-VM utan medalj.

Matcherna:

Sverige–Brasilien 0–1

Sverige–Tyskland 3–2

Svenska målskyttar: Malin Andersson 2, Pia Sundhage.

Sverige–Japan 2–0

Svenska målskyttar: Lena Videkull, Annelie Andelén.

Kvartsfinal, Sverige–Kina 3–4 efter straffar. 1–1 efter ordinarie tid.

Svensk målskytt: Ulrika Kalte.

Svenska truppen: Annelie Andelén, Öxabäck, Malin Andersson, Älvsjö, Kristin Bengtsson, Hammarby, Malin Flink, Gideonsberg, Susanne Hedberg, Gideonsberg, Åsa Jakobsson, Gideonsberg, Sofia Johansson, Malmö FF, Ulrika Kalte, Älvsjö, Elisabeth Leidinge (mv), Malmö FF, Malin Lundgren, Malmö, Åsa Lönnqvist, Tyresö, Annika Nessvold, Malmö FF, Helen Nilsson, Gideonsberg, Anneli Olsson, Hammarby, Anna Pohjanen, Sunnanå, Pia Sundhage, Hammarby, Lena Videkull, Malmö FF, Eva Zeikfalvy, Malmö FF.

Förbundskapten: Bengt Simonson.

1999 – VM i USA

Dam-VM i USA blev en rejäl succé för USA både sportsligt och ekonomiskt. Hemmanationen vann turneringen efter att ha besegrat Kina efter straffläggning. Brandi Chastain satte den avgörande straffen och segergesten efter avgörandet är klassisk. Chastain drog av sig tröjan och satte sig på knä och skrek ut sin glädje. Mest nöjd med segergesten var nog tillverkaren av sport-bh:n hon visade upp. Otroliga 90 185 åskådare såg matchen på Rose Bowl i Los Angeles.

Sverige fick en drömstart på turneringen. Efter två minuter prickade Kicki Bengtsson in 1-0 mot Kina i premiären. Men därefter tog Kina över matchen och vann med 2-1.

Sveriges andra VM-match blev en klang och jubel-föreställning. I Algarve Cup innan VM hade Sverige förlorat mot Australien. Nu visade det svenska laget klass och körde över australienskorna. Segersiffrorna skrevs till 3-1 och Hanna Ljungberg stod för två av målen.

Den sista gruppspelsmatchen mot Ghana blev dramatisk. Hanna Ljungberg utgick knäskadad redan efter sex minuter. Men trots anfallsstjärnans avbräck tog Sverige ledningen genom Victoria Svensson efter 57 minuter. En stund senare kunde Sverige avgjort men Malin Anderssons missade straffen. Efter missen tog Ghana över matchen och var väldigt nära en kvittering. Men närmare än ett skott i ribbans underkant kom de inte.

Med fyra minuter kvar avgjorde Victoria Svensson när hon tog till vara på en målvaktsretur.

Malin Moström och Victoria Svensson jublar efter ett mål i VM 1999.

Kvartsfinalen mot Norge blev ingen rolig match för svenskorna. Norge var överlägset och vann matchen enkelt med 3-1. Men Malin Moströms reduceringsmål på övertid blev otroligt värdefult. Tack vare det det knep Sverige den sista platsen till till OS i Sydney 2000.

Matcherna:

Sverige–Kina 1–2

Svensk målskytt: Kristin Bengtsson.

Sverige–Australien 3–1

Svenska målskyttar: Hanna Ljunberg 2, Jane Törnqvist.

Sverige–Ghana 2–0

Svenska målskyttar: Victoria Svensson 2.

Kvartsfinal, Sverige–Norge 1–3

Svensk målskytt: Malin Moström.

Svenska truppen: Malin Andersson, Älvsjö, Kristin Bengtsson, Athene Moss, Linda Fagerström, Hammarby, Linda Green, Djurgården, Malin Gustafsson, Sunnanå, Minna Heponiemi, Hammarby, Ulrika Karlsson (mv), Bälinge, Hanna Ljungberg, Umeå, Therese Lundin, Malmö, Åsa Lönnqvist, Älvsjö, Malin Moström, Umeå, Tina Nordlund, Umeå, Cecilia Sandell, Älvsjö, Jessica Sundh, Djurgården, Victoria Svensson, Älvsjö, Jane Törnqvist, Älvsjö, Karolina Westberg, Malmö.

Förbundskapten: Marika Domanski Lyfors.

2000 – OS i Australien

Sverige fick närmast en drömlottning då VM- och OS-mästarna USA och VM- och OS-tvåan Kina hamnade i andra gruppen. Och självförtroende fanns det gott om, då svenskorna genrepade med 2–1-seger mot Norge i Surfers Paradise.

Men turneringen slutade i fiasko, med bara ett mål framåt – på straff.

Premiärmatchen blev en indikation på att allt inte stod rätt till i det svenska landslaget, att det saknades anfallsspelare. Laget ställde upp med 4-5-1 och ett uddlöst svenskt lag föll mot Brasilien med 2–0.

Nu var svenskorna pressat att vinna mot hemmanationen Australien. Ett övertänt svenskt lag lyckades inte skapa mycket framåt och hamnade i underläge efter en frisparksvariant.

Malin Andersson kvitterade visserligen på straff, men en poäng var inte tillräckligt då starka Tyskland väntade i sista omgången.

Australien tog dock ledningen mot Brasilien och gav Sverige ett visst hopp. Men brasilianskorna vände till seger. Och Tysklands Ariane Hingst släckte definitivt allt svenskt hopp då hon satte 1–0 med tre minuter kvar.

Matcherna:

Sverige-Brasilien 0-2

Sverige–Australien 1–1

Svensk målskytt: Malin Andersson.

Sverige–Tyskland 0–1

Svenska truppen: Therese Sjögran, Kristianstad/Wä, Sara Larsson, Malmö FF, Sara Johansson, Kristianstad/Wä, Malin Swedberg, Sundbybergs IK, Malin Moström, Umeå IK, Malin Andersson, Ävsjö, Linda Fagerström, Hammarby, Kristin Bengtsson, Kopparberg/Landvetter, Karolina Westberg, Malmö FF, Jane Törnqvist, Älsvjö, Hanna Marklund, Umeå, Hanna Ljungberg, Umeå, Cecilia Sandell, Älvsjö, Caroline Jönsson, Malmö, Tina Nordlund, Umeå, Victoria Svensson, Älvsjö.

2003 – VM i USA

VM-turneringen skulle ha spelats i Kina, men flyttades till USA då Kina inte vågade ta risken på grund av SARS-epidemin tidigare under 2003. Turneringen blev återigen en succé ekonomiskt för hemmanationen men inte sportsligt då USA ”bara” tog brons.

Sveriges VM-premiär mot USA blev en mardröm. Ett heltänt USA var det bättre laget matchen igenom och vann med 3-1. Sveriges mål stod Victoria Svensson för. I andra gruppspelsmatchen vann Sverige över Nordkorea med 1-0 – segerskytt blev Victoria Svensson som hade hittat sitt livs form i turneringen. Om Sverige besegrade Nigeria i den sista gruppspelsmatchen skulle kvartsfinalbiljetten vara klar. I en halvlek orkade nigerianskorna stå emot. Hanna Ljungberg gjorde två mål och Malin Moström ett och Sverige vann komfortabelt med 3-0.

I en stentuff kvartsfinal mot Brasilien i Foxboro vann Sverige med 2-1. Victoria Svensson och Malin Andersson gjorde målen. Men segern var en laginsats där en tuff taktik med att pressa de bollskickliga brasilianskorna var segerrecptet.

Kanada gjorde en stark insats i semifinalen och tog ledningen mot Sverige. Men tre offensiva byten från en vilt chansande Marika Domanski Lyfors vände matchen, inhopparen Josefine Öqvist fick sitt stora genombrott och satte segermålet med endast fyra minuter kvar av matchen 45 års väntan var över – Sverige var klart för VM-final i fotboll igen.

– Hur skönt som helst! Jag har längtat efter det här, jag drömt om det här och så händer det på riktigt, sa Josefine Öqvist.

Josefine Öqvist jublar efter det sena målet mot Kanada i VM-semifinalen 2003.

I VM-finalen väntade Tyskland. En mardrömsmotståndare. Sverige förlorade EM-finalen mot tyskorna efter ett golden goal-mål. Nu var det dags för revansch. Men revanschhen uteblev. Återigen förlorade Sverige en final mot Tyskland på ett golden goal-mål. Målskytt i finalen blev Nia Künzer som nickade in målet efter åtta minuters spel i förlängningen. Frisparken som var upprinnelsen till målet retade svenskorna efter machen.

– Det känns för jävligt. Man kan ju förlora men inte på en sådan frispark, sa en bedrövad och sammanbiten Marika Domanski Lyfors till TV4 efter prisceremonin.

– Vi möter ett fantastiskt bra lag men i övrigt pendlar matchen fram och tillbaka och den kunde ha slutat hur som helst.

Matcherna:

Sverige–USA 1–3

Svensk målskytt: Victoria Svensson.

Sverige–Nordkorea 1–0

Målskytt: Victoria Svensson

Sverige–Nigeria 3–0

Målskyttar: Hanna Ljungberg 2, Malin Moström.

Kvartsfinal, Sverige–Brasilien 2–1

Svenska målskyttar: Victoria Svensson, Malin Andersson.

Semifinal, Sverige–Kanada 2–1

Svenska målskyttar: Malin Moström, Josefine Öqvist.

Final, Sverige–Tyskland 1–2 efter golden goal. 1–1 efter ordinarie tid

Svensk målskytt: Hanna Ljungberg.

Svenska truppen: Malin Andersson, Malmö, Kristin Bengtsson, Kopparbergs/Landvetter, Sara Call, Bälinge, Linda Fagerström, Djurgården/Älvsjö, Sara Johansson, Djurgården/Älvsjö, Caroline Jönsson (mv), Malmö, Sara Larsson, Malmö, Hanna Ljungberg, Umeå, Sofia Lundgren (mv), Umeå, Hanna Marklund, Umeå, Malin Moström, Umeå, Therese Sjögran, Malmö, Anna Sjöström, Umeå, Victoria Svensson, Djurgården/Älvsjö, Jane Törnqvist, Djurgården/Älvsjö, Karolina Westberg, Malmö, Josefine Öqvist, Bälinge, Frida Östberg, Umeå.

2004 – OS i Grekland

Efter VM-silvret i USA kom Sverige till OS som favoriter. Men det började tungt – med en chockartad förlust mot Japan.

Trots det hade Sverige chansen på gruppsegern inför den avslutande gruppspelsmatchen mot Nigeria, då nigerianskorna besegrat Japan med 1–0.

– Vi spelar bäst när vi har kniven på strupen, sa Domanski Lyfors – och det visade sig stämma.

För efter att Nigeria tagit ledningen vaknade svenskorna till och vände – på fem minuter. Hanna Marklund nickade in kvitteringen och Malin Moström satte 2–1 efter ett vackert anfall.

I kvartsfinalen väntade Australien – och äntligen fick skadedrabbade Hanna Ljungberg visa vad hon kan. Ljungberg slet sig loss från sin bevakare och placerade kyligt bollen i mål efter 25 minuters spel. Bara fem minuter senare nickade Sara Larsson in 2–0 och dödade spänningen.

Men i semifinalen tog det stopp, även om det länge såg ljust ut. Sverige öppnade starkt, men då man lyckades sätta bollen i nät tog Brasilien över och anfallarna Marta och Christiane hade stundtals lekstuga. Segermålet kom i den 64:e minuten då Pretinha rundade Caroline Jönsson och rullade in bollen i nät.

I tredjerismatchen fanns chansen att rädda den svenska äran – men Tyskland, revanschsuget efter semifinalförlusten mot USA, blev för svårt. Redan efter 17 minuters spel kom matchens enda mål, inprickat av Reanate Lingor. Hennes skott var inte på något sätt otagbart, men Caroline Jönsson, skymd av täckande försvarare, lyckades inte greppa bollen och fumlade in den i eget mål.

Matcherna:

Gruppspel:

Sverige–Japan 0–1

Sverige–Nigeria 2–1

Svenska målskyttar: Hanna Marklund, Malin Moström.

Kvartsfinal:

Sverige–Australien 2–1

Svenska målskyttar: Hanna Ljungberg, Sara Larsson.

Semifinal:

Tredjeprismatch:

Svenska truppen:

Therese Sjögran, Malmö, Sara Larsson, Malmö, Salina Olsson, Hammarby, Malin Moström, Umeå, Malin Andersson, Malmö, Linda Fagerström, Djurgården/Älvsjö, Kristin Bengtsson, Djurgården/Älvsjö, Karolina Westberg, Malmö, Josefine Öqvist, Bälinge, Jane Törnqvist, Djurgården/Älvsjö, Hedvig Lindahl, Linköping, Hanna Marklund, Umeå, Hanna Ljungberg, Umeå, Frida Östberg, Umeå, Lotta Schelin, Kopparbergs/Göteborg, Caroline Jönsson, Malmö, Anna Sjöström, Umeå, Victoria Svensson, Djurgården/Älvsjö.

Förbundskapten: Marika Domanski Lyfors

2006 – VM i Kina

Sverige tog planenligt ledningen i öppningsmatchen mot Nigeria. Frida Östberg tacklade fram bollen till Victoria Svensson som iskallt satte bollen i nät.

Men sedan hände något. Svenskorna uppträdde nervöst och med åtta minuter kvar kom kallduschen. Det svenska försvaret fick inte bort ett inspel från höger och Uwak högg direkt – och placerade in 1-1 bakom en chanslös Hedvig Lindahl.

– Vi blir rädda, backar hem, tappar aggressiviteten och så får dom ett mål, sa lagkapten Victoria Svensson.

Mot storfavoriten USA var Sverige chanslöst. Inte ett avslut på hela första halvlek och till slut två mål i baken.

– Vi fick dem dit vi ville, sa assisterande förbundskaptenen Lilie Persson i ett ögonblick av självförnekelse.

Inför den avslutande gruppspelsmatchen mot Nordkorea fanns dock fortfarande chansen till avancemang – men då krävdes seger med tre mål.

En drömstart med ledningsmål redan efter fyra minuter gav ett visst hopp – men det släcktes snabbt då Nordkorea kvitterade omgående.

Lotta Schelin satte sitt andra mål för dagen i andra halvlek, vilket räckte till seger – men inte till avancemang.

Turneringen slutade i tårar för svenskornas del.

Matcherna:

Sverige–Nigeria 1–1

Sverige–USA 0–2

Sverige–Nordkorea 2–1

Svensk målskytt: Lotta Schelin 2.

Svenska truppen: Hedvig Lindahl, Linköping, Sofia Lundgren, AIK, Kristin Hammarström, KIF Örebro, Karolina Westberg, Umeå IK, Stina Segerström, KIF Örebro, Hanna Marklund, Sunnanå, Sara Thunebro, Djurgården, Sara Larsson, Linköping, Frida Östberg, Linköping, Anna Paulson, Umeå IK, Charlotte Rohlin, Linköping, Caroline Seger, Linköping, Lotta Schelin, Kopparb./Göteborg, Therese Lundin, LdB FC Malmö, Hanna Ljungberg, Umeå IK, Victoria Svensson, Djurgården, Sara Johansson, Hammarby, Therese Sjögran LdB FC Malmö, Madelaine Edlund, Umeå IK, Nilla Fischer, LdB FC Malmö, Linda Forsberg, Djurgården.

Förbundskapten: Thomas Dennerby.