Kroatien vände mot England – klart för VM-final

Uppdaterad 2018-07-15 | Publicerad 2018-07-11

England var på väg mot första VM-finalen sedan 1966.

Men Kroatien vände – och avgjorde semifinalen i förlängningen.

– Jag vill bara säga till spelarna: ”Ni är inte kloka”, säger förbundskaptenen Zlatko Dalić.

Ett klassiskt frisparksmål med en högerfot à la David Beckham såg ut att skicka England till nationens första VM-final sedan 1966.

Men så blev inte fallet – i stället har Kroatien säkrat sin första medalj i mästerskapet sedan bronset 1998.

Fotbollsfebern har varit total i England sedan den bekväma 2–0-segern mot Sverige – och den avtog knappast när Kieran Trippier med sitt första landslagsmål någonsin drog in 1–0 på frispark efter bara fem minuter av semifinalen.

Tottenham-spelarens fullträff innebar Englands nionde mål på fasta situationer av sammanlagt tolv i mästerskapet – vilket är nytt rekord i VM-sammanhang.

I en tillknäppt tillställning talade mycket för att högerytterns mål skulle bli matchens enda. Men då plötsligt i den andra halvleken vaknade Kroatien.

Perisic hjälte för Kroatien

I den 68:e minuten försökte Kyle Walker nicka undan ett inlägg från Sime Vrsaljko – men då hann Ivan Perisic emellan och stötte in kvitteringen till 1–1.

Fler mål under ordinarie speltid blev det inte – och för tredje matchen i följd fick Kroatien rikta in sig på förlängning.

Men någon tredje raka straffläggning blev det dock inte.

För med tio minuter kvar att spela nickskarvade Ivan Perisic fram en boll som gav Mario Mandzukic ett jätteläge att avgöra.

Och Juventus-anfallaren gjorde inget misstag när han satte bollen lågt bakom Jordan Pickford – och sedan begravdes av samtliga vilt firande spelare i den kroatiska truppen som stormade planen nere vid hörnflaggan.

Kane: ”Det gör ont”

England satsade allt framåt men lyckades aldrig skapa ett hett kvitteringsläge – och får nu rikta in sig på bronsmatch mot Belgien på lördag.

– Det är tufft. Det gör väldigt ont och det kommer det att göra ett bra tag. Men vi kan hålla våra huvuden högt. Det har varit en fantastisk resa, säger den engelske lagkaptenen Harry Kane.

För Kroatien däremot väntar nationens första VM-final någonsin.

– Det var välförtjänt. Jag måste än en gång gratulera våra pojkar och säga: ”Ni är inte kloka”, säger den kroatiske förbundskaptenen Zlatko Dalić i en tv-intervju.

Han tillägger:

– Det de gjorde i dag är helt fantastiskt. Som de löpte, som de kämpade. Det här är historiskt.

I söndagens final ställs landet mot Frankrike – där man nu är ute efter revansch från semifinalförlusten för 20 år sedan då Lilian Thuram avgjorde för ”Les Bleus”.

– Vi minns alla hur smärtsamt det var att förlora mot Frankrike 1998. De kommer att vara favoriter men vi har inget att förlora, säger Ivan Perisic till kroatiska tidningen Novi list.