Tungviktsduellen kan avgöra kvällens match

avFredrik Jönsson, Malin Wahlberg

KALININGRAD. Ryssland mot Sverige – Artjom Dzjuba mot Andreas Granqvist.

Den uppgörelsen kan avgöra Nations League-mötet.

– Jag har mött honom flera gånger, det är en otroligt stark forward. Det blir tufft, vi får se hur det blir, säger Granqvist på presskonferensen.

Vid tolv gånger har Andreas Granqvist och Artjom Dzjuba drabbats samman på fotbollsplanen. Granqvist, som tidigare har spelat för Krasnodar, har mött honom elva gånger på rysk mark och en gång i landslagssammanhang.

Sveriges lagkapten ser fram emot att få stångas med den 196 cm långe ryssen i Kaliningrad i kväll.

– Jag har mött honom flera gånger, det är en otroligt stark forward, en duellspelare. Han är duktig på att komma in vid inläggsfaserna. Det blir tufft, han har gjort det väldigt bra i det ryska landslaget. Jag tror det är ganska 50–50 mellan oss så här långt. Vi får se hur det blir, säger Andreas Granqvist.

Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Artjom Dzjuba

”Tuffa dueller”

Mittbacken har bra koll på statistiken.

Granqvist har gått vinnande ur duellen vid fem tillfällen, och han har förlorat fem. De andra två gångerna har det slutat oavgjort.

– Det är en rolig spelare att möta, man vet att det blir tuffa dueller, så jag ser verkligen fram emot det, säger ”Granen”.

Svenske spionen Roger Sandberg, som har följt Ryssland i flera matcher, lyfter också fram Dzjuba som central för deras anfallsspel.

– De har hittat en trygghet i försvarsspelet som de inte hade innan VM. I och med att de har den tryggheten så ger det möjligheter till omställningsspel. De använder sin stora forward, Artjom Dzjuba, på ett bra sätt. De är väldigt duktiga på att flytta upp sitt lag, de är duktiga på att få upp yttermittfältarna så att de ger understöd till honom. De kan göra mål på många olika sätt, säger Sandberg.

Under landslagsveckan har förbundskapten Janne Andersson pratat om att de har få dagar på sig att förbereda sig inför mötet med Ryssland. Blågult samlades i måndags och spelar match i kväll.

”En häftig utmaning”

Det har inte funnits någon tid till att hitta på något nytt.

– Det brukar vara så att något pass kör man rent försvarsspel och det andra anfallsspel, men vi har bakat ihop allting. Då har vi tryckt på vår egna grunder, repeterat det sättet vi ska spela. Man hinner inte komma med nya saker under så här få dagar, säger Janne Andersson, som är imponerad av det ryska landslaget.

– De gjorde ett jättestarkt VM. Det är ett fysiskt bra lag, de springer mycket och kämpar. De är som oss, springer mycket och jobbar ihop som ett lag. Sen har de Dzjuba där fram också som de utnyttjar på ett bra sätt. Det är ett bra fotbollslag, de kom också delad femma i VM i somras. Det är en jättetuff match, men det blir spännande. Det är en häftig utmaning.

Albin Ekdal har blivit pappa i veckan och Pontus Jansson väntas bli pappa i dagarna, därför är ingen av spelarna med i Ryssland. Enligt uppgifter till Sportbladet väntas Gustav Svensson ta Ekdals plats i startelvan i kväll.

Sotirios Papagiannopoulos har ersatt Jansson i truppen.

Sveriges matcher i Nations League 00:12