Leeds straffas med miljonbelopp efter ”Spygate”

avFrida Fagerlund

Foto: GETTY IMAGES

”Spygate” blev en rejält uppmärksammad härva.

Nu straffas Leeds efter Marcelo Bielsas handlande.

Klubben tvingas betala 2,4 miljoner kronor i böter.

Det var i samband med mötet mellan Leeds och Derby som den uppseendeväckande händelsen inträffade.

En man konfronterades av polis sedan han betett sig underligt vid Derbys träningsanläggning. Det visade sig då att den okände mannen var en anställd i Leeds.

Höll bisarr presskonferens

Snabbt tog Marcelo Bielsa på sig det hela och förklarade att han hade skickat mannen i syfte att spionera på Derbys träning. Detta fick motståndartränaren Frank Lampard att prata om ”icke-fair play” varpå Bielsa bad om ursäkt om nu Derby ”tog illa vid sig”.

Därefter kallade Leeds-tränaren till en omtalad presskonferens där han höll en lång taktisk genomgång om Derby inför den samlade journalistkåren. Kontentan var väl någonstans att argentinaren inte tyckte att spionaget var särskilt märkligt samt att han redan hade kartlagt klubben.

– Det hjälper bara till att lugna mina nerver, sa Bielsa på frågan varför det då var nödvändigt att skicka ut någon till träningsanläggningen från början.

Får miljonbot

EFL håller inte med. Ligaorganisationen straffar nu Leeds med en bot på runt 2,4 miljoner svenska kronor.

Ordföranden Shaun Harvey förklarar beslutet genom att peka på en regel som infördes för två år sedan. Den framhåller att klubbar bör behandla varandra med respekt, något som Leeds anses ha frångått i det här fallet.

ARTIKELN HANDLAR OM