Italienaren hjälte när BP blev klart för allsvenskan

Uppdaterad 2019-08-15 | Publicerad 2017-10-24

Luca Gerbino Polo hade bara gjort två mål på hela säsongen.

Den 29-årige italienarens tredje var karriärens viktigaste.

Brommapojkarna är klara för allsvenskan 2018 efter att Polo nickat in segermålet mot Dalkurd.

Sällan har en match i Superettan haft lika mycket i potten. När Brommapojkarna tog emot Dalkurd i omgång 28 var Grimsta så fullsmockat (3800 personer) att en tapper skara tillresta och biljettlösa supportrar hängde utanför stängslen och kikade in.

Men så stod också ett allsvenskt avancemang på spel i de iskalla vindarna på konstgräset. Vinnaren skulle säkra avancemang medan kryss hade ökat båda lagens försprång till trean Trelleborg till fem (Dalkurd) respektive sex (BP) poäng med två omgångar kvar.

Bortdömt för offside

Efter tio minuter såg Dalkurd ut att ta ledningen. Predrag Randelovics hörna nickades distinkt innanför höger stolpe Henrik Löfkvist. Men strax innan bollen passerade linjen högg Richard Yarvusat mot den stående i offsideposition, så målet dömdes bort.

Lagen möttes i Superettans premiär i april. Då slutade en händelsefattig match 0–0 på Domnarvsvallen. Med tio minuter kvar av andra halvlek på Grimsta såg resultatet ut att upprepas.

Tränas av Olof Mellberg

Då måttade Christopher Brandeborn ett precist inlägg på Luca Gerbino Polos panna. Den italienska anfallaren tryckte till och gjorde säsongens tredje och överlägset viktigaste mål.

För 1–0 stod sig matchen ut. Därmed är tränaren Olof Mellbergs och sportchefen Daniel Majstorovics lag klart för allsvenskan 2018. I högstaserien får de klara sig utan 19-årige Victor Gyökeres som varit poängbäst med sina tio mål och tre assist. Talangen har skrivit på för Brighton, där han i första hand ska spela för U23-laget.

För Dalkurd är hösten fortsatt nervös. De har två raka förluster, möter Gais på lördag och avslutar med Trelleborg på bortaplan nästa helg.