Norge pressade Spanien i EM-kvalmötet

Uppdaterad 2019-03-24 | Publicerad 2019-03-23

Norge var på väg mot sin största bedrift på åratal.

Men efter den knappa förlusten mot Spanien kritiserades Lars Lagerbäck för bytet av Martin Ödegaard.

– Gäller det individuell kritik så tänker jag inte ge mig in på en sådan, svarade Norges förbundskapten.

Efter segern över Rumänien väntar Norge på tisdag för Sverige.

Det blir ett motstånd som kommer stärkt från mötet med Spanien. För trots att det blev en spansk seger, chockade det norska laget i och med den kvittering som kom i andra halvlek.

Spanien vann mötet till slut med 2–1 efter en straff, men nog fanns det skäl för norrmännen att vara nöjda.

Låt oss ta det från början.

Spräckte nollan tidigt

Spanien inledde strålande och de första fem minuterna gav en fingervisning om vad som skulle komma.

Efter fem minuter kom första chansen, en nick från en helt ohotad Alvaro Morata. Avslutet gick dock rakt på målvakten Rune Jarstein.

I den 16:e minuten spräckte Spanien, som fortfarande är i en lagbyggande fas med förbundskapten Luis Enrique, nollan.

Detta efter ett Norges unga Martin Ödegaard blivit bolltittande i samband med ett väggspel på Spaniens vänstra kant. Han missade Jordi Alba totalt. Spanjoren däremot hade blicken uppe och satte in bollen till Valencias Rodrigo Moreno kunde avsluta.

Chocköppningen sänkte dock inte Norge, snarare tvärtom.

Norge kunde flytta upp och etablera tendenser till spel och efter det skapa chanser.

Och nog trodde de flesta på Mestalla att kvitteringen var ett faktum när Markus Henriksen slog in bollen stenhårt från högerkanten och AIK-spelaren Tarik Elyounoussi hade öppet läge när han kom i glidande i hög fart men bollen studsade på hans fot och bort från mål.

Dubbla straffsparkar

En Morata-chans, ett mönsteranfall med Rodrigomiss, ett offsidemål, en superchans senare fick Norge pusta i halvtidspaus.

Och det behövdes för andra halvlek blev intensiv och stundtals fysisk.

Norges svenska förbundskapten Lars Lagerbäck satte in 195 centimeter Björn Maars Johnsen och han fick en straff med sig på grund av fasthållning från Inigo Martinez. Straffen förvaltade Premier Leaguespelaren Joshua King, säkert nere nere i David De Geas vänstra hörn.

Repliken kom dock snabbt.

Några minuter senare fälldes Morata i ett friläge av utrusande målvakten Rune Jarstein. Straff för Spanien.

Och om Joshua King var kall, var Sergio Ramos kylig som ett isberg.

Real Madrids mittback chippade in bollen mitt i mål när Jarlstein kastade sig till höger.

Efter målet tog Spanien över totalt. Marco Asensio hade ett jätteläge för att punktera matchen men avslutade med viss nonchalans över.

Norge fick två chanser på stopptid. En hörna som blev resultatlös och en Johnsen-nick, men matchen slutade 2-1.

Lagerbäck fick kritik

Trots att norsk fotboll var nära en stor skräll väcktes det efter matchen kritik mot Lars Lagerbäck. Detta efter det tidiga bytet, i den 56:e minuten, av den unga offensiva stjärnan Martin Ödegaard. Flera norska fotbollsexperter var kritiska. Norska TV 2:s Jesper Mathisen skrev så här efter matchen: ”Den enda förklaringen måste vara att Lagerbäck ville spara honom till matchen mot Sverige på tisdag, och om inte det var orsaken var det ett totalt oförståeligt byte.”

På presskonferensen efter matchen fick Lars Lagerbäck frågan om hur han såg på spelarens insats.

– Gäller det individuell kritik så tänker jag inte ge mig in på en sådan. Möjligen förutom Rune (Jarlstein, målvakten) som jag tycker gör en väldigt bra match. Vi bytte för vi ville förbättra lagets insats, det var av de skälen vi gjorde två byten, sa Lagerbäck som också var nöjd med resultatet av bytena.

– Jag tycker att ersättarna gjorde det bra. Jag tycker att vi spelade lite bättre i andra halvlek, vi spelade lite passivt i första halvlek och klev upp lite bättre i andra.

Martin Ödegaard hade däremot gärna fortsatt.

– Jag kände att jag spelade upp mig, inte minst i andra halvlek kände jag mig pigg, sa han till VG.

Nu vänder Lars Lagerbäck norrut. På tisdag väntar mötet med Janne Anderssons Sverige.