Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-18

Schelins två mål mot Nordkorea räckte inte

Fiaskot är ett faktum.

Sverige är utslagna ur VM redan efter gruppspelet.

– En kvart mot Nigeria förstörde vårt VM, sa en tårögd Lotta Schelin till TV efter matchen.

Svenskornas insats i VM i Kina kan summeras redan efter gruppspelet.

Det slutade med respass och ett stort fiasko.

– Det känns skittrist och surt, sa Schelin när hon sammanfattade turneringen.

Fick en drömstart mot Nordkorea

Efter inledande 1-1 mot Nigeria och 0-2 mot USA var läget tuffast tänkbara inför den avslutande gruppspelsmatchen mot Nordkorea.

Sverige behövde vinna med minst tre mål för att nå kvartsfinalen – och fick en drömstart.

Efter bara tre minuter snurrade Therese Sjögran upp sin försvarare på högerkanten och slog in ett perfekt inlägg mot den bortre stolpen. Där dök Lotta Schelin upp och nickade in 1-0 behärskat.

Målet var Schelins första i VM.

20 minuter senare kvitterade Nordkorea efter en snabb kontring. Un Suk Ri lurade enkelt bort Anna Paulson, drog till och fick på en kalasträff.

Bollen seglade in i Hedvig Lindahls bortre kryss – ridå ned.

Med fem minuter kvar av första halvlek kom nästa smäll för Sverige.

Hanna Ljungberg tvingades lämna planen skadad och ersattes av Sara Thunebro.

Kan nå OS nästa år

Tio minuter in i andra halvlek slog Lotta Schelin till igen. Fri med Nordkoreas målvakt lyckades hon till slut få in bollen, ge Sverige ledningen med 2-1 och nytt hopp.

Bara minuterna senare missade Hanna Marklund öppet mål. 3-1 där och det hade blivit ordentlig nerv i matchen men Marklund träffade enda Nordkoreanska på mållinjen.

Sverige låg på hårt och skapade en hel del fina lägen men fick inte någon utdelning. Matchen slutade 2-1 och Sverige trea i grupp B.

– Vi gör en jättematch. Alla visar hjärta där ute i dag. Det känns oerhört tungt det här, sa Sveriges lagkapten Victoria Svensson till TV4.

Med facit i hand blev Nigerias sena och onödiga kvittering i slutminuterna helt avgörande.

– Det är den där jäkla Nigeria-matchen som förstör allt. Vi visade att vi är ett starkt lag i avslutningsmatchen.

Chansen för OS-spel lever dock fortfarande för Sverige. Brasilien måste slå Danmark i den sista gruppspelsmatchen för att Sverige ska få återvända till Kina nästa sommar.