Publicerad 2019-10-13

Emre Can

En mindre vältajmad tackling av Emre Can, som gav rött kort efter knappt en kvart, gjorde i alla fall oddsen i Tallinn lite intressantare.

Märk gjorde.

Ilkay Gündogan slog till två gånger om, den andra gången med AIK-hjälp, borta mot Estland – och skickade ett decimerat Tyskland mot en planenlig storseger, med 3–0, i EM-kvalet.

Det var i den 14:e matchminuten som en mindre välavvägd aktion av Juventusmittfältaren Emre Can fick ett ödesdigert resultat.

Flora Tallinn-spelaren Frank Liivak var på väg att sno åt sig bollen och bryta sig igenom för ett friläge när Can tvingades ta till en glidtackling.

En tackling som domaren belönade med ett direkt rött kort.

Enligt statistikbyrån Gracenote är utvisningen den snabbaste i en EM-kvalmatch sedan Edgar Davids fick ett rött kort i 13:e minuten i Nederländernas 1–3-förlust mot Tjeckien hösten 2003.

Allsvenskt i försvaret

Ett decimerat Tyskland, som slåss med Nederländerna och Nordirland om två EM-biljetter från sin grupp, har efter halva matchen ännu inte lyckats hitta något mål mot esterna. Även om Marco Reus var nära med en frispark i ribbkrysset.

Ett Estland som ställer upp med ett mittförsvar med svenskkopplingar i form av AIK-backen Karol Mets och den förre Norrköpingsspelaren Joonas Tamm.

Islossning i andra halvlek

Tidigt i den andra halvleken skulle dock Tyskland hitta matchens första mål genom mittfältaren Ilkay Gündogan. Just Gündogan dröjde inte länge med att också hitta matchens andra fullträff, må så vara att det registrerades som ett självmål efter en styrning på Karol Mets.

Timo Werner utökade senare till 3–0 med cirka 20 minuter kvar.

Det blev också slutresultatet för Tyskland, som därmed går upp på 15 poäng i sin kvalgrupp. Samma som Nederländerna, och tre före tredjeplacerade Nordirland.