Frändén: Är det slut på det roliga nu?

Det gick inte att klaga på inramningen. Det var svårt att föreställa sig ett mer underhållande drama. Man kan bara beklaga Zlatan Ibrahimovics tidiga sorti från den amerikanska scenen.

Efter LA Galaxys uttåg i MLS-slutspelet mot stadsrivalen LA FC hänger den oundvikliga frågan lågt ovanför Zlatans huvud: Är det slut på det roliga nu?

Det går att ha invändningar mot det taktiska tänket, mot försvarsdisciplinen, mot den totalt icke-cyniska inställningen som avgjorde MLS-kvartsfinalen mellan LA FC och LA Galaxy tidig svensk morgon. Efter åtta mål i LA-derbyt går det förstås att försiktigt påpeka att det här inte är ishockey.

Men det går inte att klaga på underhållningen i matchen som ser ut att ha blivit Zlatan Ibrahimovics sista i USA, möjligen den sista i karriären.

Med bara minuter kvar av ordinarie matchtid och tvåmålsunderläge på Banc of California Stadium tittade Zlatan Ibrahimovic upp mot läktaren, eller kanske himlen, med en blick som rymde alla tänkbara känslor man vill projicera på den, och hade jag haft en dollar hade jag gett den för att få veta vad han tänkte. Vad han utan tvekan visste var att det är över nu. Frågan är bara vad.

Maximerar drama och spänning

För den stora majoriteten Zlatan-apostlar världen över kändes dagens batalj på förhand mest som en sannolik svanesång efter en osannolikt framgångsrik karriär som vindlar sig över tjugo år och sju länder. Men i USA var mötet med lokalrivalen LA FC förstås något annat. El Tráfico har bara två år på nacken, men har redan gjort sig ett namn som ett av sportens stora derbyn på den amerikanska kontinenten. Det var mot LA FC Zlatan gjorde sin mytiska MLS-debut i mars förra året, när han hoppade in och vände underläge till seger för LA Galaxy med två mål på bara tjugo minuter.

Soccer må föra en relativt blygsam tillvaro i den amerikanska västkustmetropolen, men det hindrar ju inte att Los Angeles är en stad där man vet hur man maximerar drama och spänning.

Morgonens match var upplagt som ett hjältemöte: På ena sidan Carlos Vela med grundseriens 34 mål, LA FC med grundseriens högsta poängskörd någonsin, bara två år efter entrén som franchise i MLS.

På andra Zlatan Ibrahimovic, 30 mål hittills i år, och strax bakom honom hans LA Galaxy, MLS-dominanten sedan många år.

Amerikanska medier hade byggt upp bataljen som en stjärnsmäll mellan två helt olika monster. 29-årige mexikanen Vela, en lågmäld symbol och förebild för tusentals latinokids i Los Angeles och Ibrahimovic, 38 år, en fotbollsinstitution i egen rätt och för en gångs skull bara representant för sig själv.

Very entertaining

På fem möten hade LA FC aldrig slagit Galaxy, men man var ändå knapp favorit inför playoff-kvartsfinalen, där MLS inte bemödar sig med långtråkiga grepp som dubbelmöten.

Så långt förutsättningarna. Huvudrollsinnehavarna behövde ytterligare några minuter för att hitta rätt kameravinkel. Och när Carlos Velas slog in sitt andra mål i matchens fyrtionde minut, en offsidesituation som domaren släppte efter Var-konsultation, såg LA FC ut att gå till halvtidsvila med bekväma 2–0.

När Cristian Pavón reducerade efter rutinerat förarbete av Zlatan bara minuten senare var inget längre omöjligt. När Ibrahimovic själv slog in 2–2 mellan LA FC-målvakten Tyler Millers ben såg det ut att blir en sån där match igen, där Zlatan själv bestämmer slutresultatet av den enkla anledning att han fortfarande befinner sig på en nivå där det är möjligt.

Showen skulle fortsätta, bara inte Galaxys väg. Efter 3–2 och 4–2 inom loppet av två minuter såg deras öde ut att vara beseglat, innan inhopparen Rolf Feltscher väckte hoppet igen med 4–3-reducering. Mycket snack, mycket hockey. Very entertaining.

Men Adama Diomande dödade allt galaktiskt hopp i matchens 80:e minut när han gjorde sitt andra mål för kvällen och LA FC:s femte.

Efter att ha missat playoff förra året får LA Galaxy nu lämna efter kvartsfinal. Zlatan Ibrahimovic stannar på imponerande 31 mål den här säsongen, men han lär bli utan ligatitlar från MLS.

Frågan hänger där lågt över hans huvud och säkerligen får den ett svar alldeles strax: Är det slut på det roliga nu?

För vad det är värt: Jag tror det.