”Skamligt om vi inte får till snabb förändring för damfotbollen”

Uppdaterad 2018-06-14 | Publicerad 2018-06-13

GELENDZJIK. Sverige la sin röst på ett VM i Nordamerika delvis eftersom det ger fler miljoner kronor till egna satsningar.

Karl-Erik Nilsson krävde även en annan fördelningen av pengar mellan herr- och damfotbollen.

– Det vore skamligt om vi inte kan få till en snabb förändring, säger Svenska fotbollförbundets ordförande till Sportbladet.

Inför VM har Fifa hållit kongress i Moskva under onsdagen. Huvudnumret var omröstningen om var VM 2026 skulle spelas där kandidaterna var Marocko och ett gemensamt nordamerikansk bud med matcher i Kanada, Mexiko och USA.

Sverige la sin röst på det vinnande nordamerikanska alternativet.

– 2026 är det 32 år sedan Nordamerika fick arrangera VM, alla arenor är redan byggda, man behöver inte investera i några nya arenakolosser, och slutligen så ger det Nordamerikanska alternativet dubbelt så mycket i resurser tillbaka till Fifa.

Pengar till svenska satsningar

– Det spiller över på nationsförbunden och det ger pengar som vi i Sverige kan använda till framtidens pojkar och flickor som vill spela fotboll, säger Karl-Erik Nilsson till Sportbladet.

– Det blir säkert även bra för framtiden att flera länder får samarbeta kring ett VM. Jag tror det är nödvändigt för att vi ska kunna hitta arrangörer till de här mastodontmästerskapen i framtiden. 

Karl-Erik Nilsson

Överskottet: 95 miljarder kronor

Enligt beräkningarna ska VM 2026 ge ett överskott på ofattbara 95 miljarder kronor.

Vad finns det för garantier att de här miljarderna kronor i överskott hamnar hos gräsrötterna och inte försvinner på mystiska omvägar så som har skett via Fifa tidigare?

– Vi ser en stor förändring. Fifa har ett utvecklingsprogram som heter Fifa Forward där medlemsnationerna redan nu får ett rejält tillskott. I dag har vi fått besked om att de resurserna kommer att öka från och med nästa år. Med ökade resurser i framtiden kommer också mer fördelas ut. Det är ett annat Fifa än det var för några år sedan, säger Nilsson som i ett anförande under kongressen i Moskva tog upp den skeva fördelningen mellan herr- och damfotbollen och krävde förändringar.

SvFF:s ordförande nämnde bland annat bristen på ekonomisk kompensation till damklubbar vars spelare tas ut till VM och att utbildande klubbar på damsidan inte med automatik får del av övergångssummorna när damspelare säljs till större föreningar.

–  Det var väldigt positiva reaktioner direkt, både med kommentarer från deltagarna i lokalen och i sociala medier. Det var en hel del ryggdunkningar och förståelse för de här frågorna. Det var en positiv signal direkt från Fifas ledning. Jag uppfattar att man tar de här frågorna på allvar.

Orimlig skillnad

– Vi kommer följa upp det under hösten. När VM i Ryssland är över så är det fokus på damernas VM i Frankrike nästa år som gäller, säger Karl-Erik Nilsson.

– Det känns fullständigt ologiskt att klubbar som släpper herrspelare ska få ersättning men inte klubbar som släpper damspelare. 

– Samma sak med internationella övergångar. När en kille som har utbildats i en förening säljs så får klubben en kompensation – så är det inte bland tjejerna. 

– Det är orimligt att ha det så framför allt när storklubbarna runt om i Europa satsar på damfotbollen och kommer köpa upp talanger från talangfabrikerna i Norden där vi är duktiga på det här. Det krävs att det införs ett liknande system även på damsidan.

– Det var viktigt att få säga det och få framföra det inför hela fotbollsvärlden, menar Nilsson.

Vad är det som gör att det verkligen händer något konkret till dam-VM nästa år?

– Vi har skrivit till Fifa tidigare om vad vi tycker, och vi har tydligt signalerat vad vi vill ha gjort. Fifa har etablerat en arbetsgrupp när det gäller de här sakerna kring internationella övergångar.

– Det vore skamligt och genant om man inte efter herrarnas VM plockar upp frågan med sikte på damernas VM. Jag upplevde att responsen var sådan att det är fullt möjligt att få till en snabb förändring, säger Karl-Erik Nilsson.