Sverige till åttondelsfinal efter 3–0 mot Mexiko

Uppdaterad 2018-06-28 | Publicerad 2018-06-27

JEKATERINBURG/STOCKHOLM. Från en bitter förlust mot Tyskland och hatet mot Jimmy Durmaz till en makalös 3–0-seger över Mexiko och seger i grupp F.
Nu väntar åttondelsfinal på tisdag klockan 16.
– Vi har hanterat sakerna som hänt. Jag är enormt stolt, nästan rörd. Det är så oerhört lojalt. Vi har vuxit ytterligare sedan händelserna i söndags, säger förbundskapten Janne Andersson.

Vinst mot Mexiko och Sverige skulle vara klart för åttondelsfinal oavsett utgången i matchen mellan Tyskland och Sydkorea.

Sverige började inspirerat och fick en bra chans direkt när Andreas Granqvist efter en frispark så när fick en tå på bollen framför Mexikos mål.

Och så där fortsatte det i första halvlek. Emil Forsberg hade en farlig frispark efter fem minuter och sköt över på halvvolley drygt tio minuter senare. Sverige var överlägset på fasta situationer och även Marcus Berg hade flera lägen att ge Sverige ledningen. Men 0–0 stod sig fram till pausvilan.

I andra halvlek fortsatte Sverige på samma sätt och efter fem minuter gjorde vänsterbacken Ludwig Augustinsson 1–0. Viktor Claesson fick felträff på ett inspel från Mikael Lustig och bollen gick till Augustinsson som sköt in den via målvakten Ochoas arm.

”Helt overkligt”

Tio minuter senare var det dags igen. Sverige fick straff efter att Héctor Moreno gjort ner Marcus Berg och Andreas Granqvist sköt hårt och säkert in 2–0 i krysset från elva meter.

– Jag gick in i min egna bubbla. Försökte sätta den högt så skulle han inte ta den oavsett, säger Granqvist i SVT.

I den 74:e minuten blev det 3–0 efter att backen Edson Álvarez fått bollen på sig och styrt in den i eget mål.

Mexiko tog över allt mer av bollinnehavet men hade svårt att skapa klara reduceringschanser. Ett undantag var Carlos Velas nick utanför från nära håll i den 81:a minuten.

Sverige vann med 3–0 inför de 33 061 åskådarna på läktaren i Jekaterinburg. Det betyder att Sverige vinner grupp F och får möta tvåan i grupp E i åttondelsfinal på tisdag klockan 16.

– Det är helt overkligt. Vilken prestation. Vi var väldigt besvikna efter Tyskland, men vilken prestation vi gör. Det kunde blivit 5–0 eller 6–0, säger lagkaptenen Andreas Granqvist till SVT.

Sveriges andra målskytt Ludwig Augustinsson var imponerad av Granqvists kyla från straffpunkten.

– Straffen visar vilket pannben Granen har.

Om sitt eget mål säger Augustinsson:

– Jag har faktiskt haft känslan att jag ska göra mål i VM.

Miljonregn över svensk fotboll

Janne Andersson var ”smårörd”.

– När det väl släpper är det nästan så det kommer lite tårar. Det är makalöst bra genomfört. Jag var bekymrad i paus över att vi inte utnyttjar övertaget i första halvlek, vi har ju flera bra chanser, men jävlar vad de springer där ute, killarna. Jag är stolt och nöjd och glad och lite smårörd, säger han till SVT.

– Vi har en matchplan för hur vi vill spela, och killarna viker inte en millimeter, inte en millimeter. Det är så jävla häftigt att se. Sen får vi också visa att vi kan spela bra anfallsfotboll när vi får ytor.

Förbundskaptenen var stolt över att laget rest sig efter den bittra stopptidsförlusten mot Tyskland och hatstormen mot Jimmy Durmaz.

– Vi har hanterat sakerna som hänt. Jag är enormt stolt, nästan rörd. Det är så oerhört lojalt. Vi har vuxit ytterligare sedan händelserna i söndags, säger han.

I den andra matchen i grupp F vann Sydkorea med 2–0 mot Tyskland, vilket betyder att Mexiko går vidare som tvåa i gruppen.

Avancemanget till åttondelsfinal innebär att det svenska fotbollsförbundet får 35 miljoner kronor i prispengar från Fifa.