Den numera skadefria duon Harry Kane och Dele Alli ordnade 1–0.

Men Southampton fortsätter visa Ralph Hasenhüttl-effekt.

En sen vändning innebär att Tottenham tappar mark i tabellen.

Avståndet upp till Manchester City och Liverpool har blivit relativt stort.

Nu gäller det främst för Tottenham att försvara tredjeplatsen i Premier League-tabellen.

Borta mot Southampton bjöd klubben dock in Manchester United, Arsenal och Chelsea i racet efter en tappad ledning.

– Det är så svårt att begripa hur vi kunde förändras så mycket i den andra halvleken jämfört med den första, säger en frustrerad Mauricio Pochettino.

– Vi kämpar mot stora klubbar. Vi hade ett stort försprång. Välkommen till verkligheten, nu har vi stor press på oss att vinna matcher. Det blir en enorm utmaning för oss.

Skadefria duon bakom Spurs mål

I startelvan på St Mary’s Stadium fanns både Harry Kane och Dele Alli med, vilket märktes under den första halvleken.

Alli levererade en väl avvägd passning fram till Kane som rullade in 1–0. Domaren friade en eventuell offside och menade att anfallaren var linje. Samtidigt, uppe på läktaren, satt en avstängd Mauricio Pochettino.

Tränaren var nog hyfsat nöjd i paus. Men därefter gick allt snabbt utför för Tottenhams del.

Southampton klev nämligen ut med betydligt mer energi i den andra halvleken. När 20-årige Yan Valery till slut rullade in kvitteringsmålet hade Nathan Redmond missat åtminstone två klara lägen.

Läcker frispark från Ward-Prowse

Därefter fullbordade James Ward-Prowse vändningen. Spelaren, som har gjort succé under säsongen, fick en möjlighet på frispark i ett bra läge strax utanför straffområdet. Målvakten Hugo Lloris var chanslös på skottet och tvingades släppa förbi bollen.

Saints höll undan till 2–1. Det innebär att klubben är ytterligare några kliv från nedflyttningsstrecket.

Spurs har däremot endast tre poäng till godo gentemot Manchester United som ställs mot Arsenal under söndagen.

– Det här är vår verklighet. Folk pratar om perspektiv men man måste förstå att om man inte jobbar hårt så blir Champions League svårt, säger Pochettino.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se