Spelarnas krav: Vi måste våga

Landslagsspelarnas krav efter 0–0 mot Ryssland

avFredrik Jönsson, Malin Wahlberg, Simon Bank

KALININGRAD. De defensiva grunderna sitter – det visade Blågult i Ryssland.

Men spelarna efterlyser större offensivt mod och idéer.

– Det fattas lite grand, men vi är på rätt väg, säger Emil Forsberg.

Sverige förlorade första Nations League-matchen mot Turkiet med 2–3 efter två sena mål. Men mot Ryssland var defensiven ramstark, det svenska landslaget spikade igen på ett imponerande vis när man spelade 0–0 i Kaliningrad.

”Ibland blir vi lite bekväma”

Det var glada miner i den svenska truppen. Men flera spelare vill se ett mer offensivt Sverige framöver.

– Vi vet att vi kan försvara. Jag tycker att vi måste skapa mer trygghet när vi har bollen. Vi måste lita mer på varandra och ha mer boll, våga hålla i den. När vi har bollen måste vi kunna såra lagen vi möter, säger Victor Nilsson Lindelöf.

Varför får ni inte ut mer av er offensiv?

– Svårt att svara på. Ibland blir vi lite bekväma för att vi är så starka bakåt. Ibland måste vi släppa på det och våga. Vi måste ha mer rörelse och våga påverka mer. Du måste inte ta en löpning på 60 meter för att få bollen, det räcker du rör dig två meter så har du tid att få en boll. Viljan att vara med och påverka, att försöka spela. Det gör inte att du missar, det gäller att våga.

Foto: Andreas Bardell
Victor Nilsson Lindelöf i Ryssland-Sverige.

Emil Forsberg var pigg framåt och skapade oreda i det ryska försvaret. Han var nöjd med att Sverige gått över till ett 3–5–2 när de anfaller.

– Jag tycker om att operera på de ytorna jag fick bollen i dag. Jag hade lite friare roll. Det var ett steg i rätt riktning offensivt både för egen del och landslagets del. Men det där lite extra fattades för oss i dag. Vi har bra lägen att ställa om på dem och straffa dem mer än vi gör så det är något vi måste jobba på, säger mittfältaren.

”Måste vi explodera”

26-åringen medger att han var frustrerad över att det inte blev mer av de möjligheterna Sverige hade mot Ryssland.

– Jag kände väl att de var lägen att straffa dem, om vi bara var lite mer kliniska. Det var väl det jag var lite frustrerad över. När vi väl får de chanserna måste vi ta tillvara på dem för vi vet att vi är stabila där bak. Men när vi väl får bollen framåt måste vi explodera, säger Forsberg.

1 av 3 | Foto: Andreas Bardell
Ryssland-Sverige

Precis som de andra spelarna känner han trygghet i defensiven. Han önskar att det var likadant med offensiven.

Det vet vi om, det (försvarsspelet) sitter i DNA:t. Vi vet vad vi ska göra och det är lite den grejen jag vill ha i offensiven också. Att vi vet vad vi ska göra och vad vi behöver göra för att få det och funka och öppna motståndarna. Det fattas lite, men det är på rätt väg kände jag i dag, säger Forsberg.

– Det viktigaste är att våga spela förbi motståndarna, annars blir det svårt att ta sig framåt. Som sagt tycker jag att det var ett steg framåt i dag, vi vågade sätta in bollarna i mitten, vända om och hitta ut. Det är lite det, det finurliga, som vi måste ha i oss om vi ska våga vinna matcher.

Isaac Kiese Thelin spelade 71 minuter, sedan byttes han ut mot John Guidetti.

– Mittfältet får droppa ner och då blir vi väldigt isolerade där uppe. Man kan inte vara överallt. Vi får jobba på det, det är i alla fall positivt att defensiven satt idag, säger Kiese Thelin.