Skandal i Ballon d’Or: ”Han existerar inte”

Publicerad 2018-12-10

Abdou Boina hade Ballon d’Or-rösten för det afrikanska landet Komorerna.

Problemet? Varken sajten Boina uppger sig jobba för eller han själv tycks existera.

– Jag trodde att jag hallucinerade när jag läste att Albalad Comores fortfarande existerade, säger journalisten Toiminou Abdou till Marca.

Årets Ballon d’Or-gala blev en omtalad historia.

Lyons norska anfallsstjärna Ada Hegerberg blev den första kvinnan att vinna Ballon d’Or, men efteråt fick hon frågan om hon kunde ”twerka” av den franske dj-artisten Martin Solveig.

Och efteråt har kritiken haglat in mot Solveig som bett om ursäkt.

”För första gången delas detta pris ut till en kvinna, då förstör den här låga jävla idioten detta ögonblick !!!! FY FAAAAAAAN!”, skrev ex-landslagsstjärnan Johanna Almgren på Twitter.

Han röstade – men existerar inte

Och nu fortsätter de mörka rubrikerna om fotbollens finaste individuella pris.

Spanska Marca har nämligen granskat jurydeltagarna för priset som delas ut av fotbollsjournalister, förbundskaptener och lagkaptener runt om i hela världen.

Och namnet Abdou Boina, som har rösten för det afrikanska landet Komorerna, har skapat stora frågetecken.

Abdou Boina uppger nämligen själv att han skriver för sajten albaladcomores.com.

Problemet? albaladcomores.com lade ned sin verksamhet 2012. Och sajten hade heller aldrig någon anställd vid namn Abdou Boina.

– Jag trodde att jag hallucinerade när jag läste att Albalad Comores fortfarande existerade. De lade ner för sex år sedan och det fanns aldrig någon där som hette Abdou Boina. Vi hade två anställda sportjournalister – Abdoul Youssouf för den franska utgåvan och Sharif Ousseine för den arabiska, säger journalisten Toiminou Abdou, som tidigare jobbade för Albalad Comores, till Marca.

Luka Modric

Fick sin rankning omkastad

Abdou Boina gav det här året sin röst till PSG och franska landslagets stjärna Kylian Mbappé följt av Luka Modric (som vann priset), Cristiano Ronaldo, Eden Hazard och Mohamed Salah.

Och beskedet om Abdou Boinas icke-existerande sätter ett löjes skimmer över priset, anser Marca, som även påpekar att Trinidad och Tobagos representant Lasana Liburd fick sina val i årets omröstning i fel ordning när de väl presenterades av France Football (som delar ut priset).

– Det finns ingen historik på någon som kallar sig Abdou Boina. Jag skulle kunna förstå om det var ett misstag från France Football om journalisten tillhörde en specifik tidning, men den här personen existerar inte ens, säger Stepahne Ahamadi, ordförande för journalistförbundet i Komorerna, till Marca.

Följ ämnen i artikeln