Så blev ”Granen” Sveriges nye landsfader

Publicerad 2018-06-22

GELENDZJIK. Det är sommar, fotbollsmästerskap, midsommar och nu ska vi alla dansa runt – Granen?

Hur gick det till egentligen när Andreas Granqvist, 33, gick från landslagsutfyllnad till landsfader?

Sportbladet vände sig till vetenskapen.

– Det hade inte gått utan Zlatan. Granen är mytologiskt hans motsats, säger Tore Brännberg, filosofie doktor i socialt arbete.

Efter ett rött kort hemma mot Färöarna sommaren 2013 blev Andreas Granqvist avstängd i kommande VM-kvalmatch, tappade platsen som mittback i Erik Hamréns startelva och när landslaget körde tvåmålsspel under träningarna så hamnade Granen emellanåt som anfallsutfyllnad i andralaget.

Samtidigt gjorde han en klubbflytt till Ryssland och färska uppkomlingen Krasnodar. Granqvist framtid var osäker.

Fem år senare har han blivit Granen med hela svenska folket.

Han tog svenska landslaget genom ett VM-kval som lagkapten, höll heroiskt ihop defensiven mot Italien, grät, rakade av sig håret, älskade (ursäkta, men hustrun Sofie är ju faktiskt höggravid), vann Guldbollen, blev utsedd till Sveriges mest älskvärda människa av Filip&Fredrik, ja det var ingen hejd på hyllningarna.

– Jag gjorde jag mina två bästa landskamper och det var en helt magisk vecka som följde efter det med Guldbollen, Filip och Fredrik, Granen som landsfader, ja, herregud. Det är en vecka jag aldrig kommer glömma, sa han när Sportbladet besökte honom i Krasnodar tidigare i vår.

Givetvis tog det inte slut där.

Byter ut midsommarstången

Granqvist både anföll med egna soloräder och gjorde enda svenska målet i VM-premiären mot Sydkorea.

Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand var inte sen med att skicka ut uppmaningen på Instagram: ”I år byter vi ut midsommarstången mot en gran!”

Granen har blivit ett fenomen.

Vad var det som hände?

Sportbladet vände sig till experterna på Göteborgs Universitet. De har sett matcher, läst artiklar, till och med analyserat ljudfiler när Andreas Granqvist pratar med media i den mixade zonen efter träningar här i Gelendzjik för att förklara hur mittbacken har kunnat bli Granen med hela svenska folket.

En lite överraskande, trots allt, aspekt är att det inte hade varit möjligt utan en viss Ibrahimovic.

– Utan Zlatan hade nog inte Granen fått denna roll. Zlatan spelade rollen som outsidern, som gick sin egna väg, individualisten som inte behövde någon annan, i denna mening en roll som spelats av många hjältar inom filmen: Tarzan, Stålmannen, James Bond. 

– När vi delvis tröttnat på denna rollfigur träder en rollfigur som just är den totala, eller vi tillskriver Granen det motsatta – kollektivet, borra ner och kämpa. David istället för Goliat, skånsk kollektiv kämpaglöd mot överheten – helt enkelt en vanlig svensk kille som kunde varit din granne, säger Tore Brännberg, filosofie doktor i socialt arbete.

”Liten risk för social maskning”

En del i Granqvist succé är att han fått ett helt landslag bakom sig. 

Pär Rylander, filosofie doktor i idrottsvetenskap, förklarar:

– En aspekt som allt mer forskning pekar på vikten av är att en ledare skapar en "social identitet" hos gruppen/spelarna, det vill säga en "vi-känsla" i stället för en "jag-känsla". En central faktor här är att att ledaren representerar det som gruppen vill stå för och vad det innebär att vara, i detta fall, svensk landslagsspelare. Uttryckt annorlunda, att man med sina beteenden förkroppsligar de värden och ledstjärnor som laget har, säger Rylander.

Uppenbarligen var det ett genialt drag av förbundskaptenen Janne Andersson att göra just Andreas Granqvist till lagkapten.

– Sticker Andreas Granqvist ut så gör han det på ett sätt som kan inspirera andra i laget med inställning och attityd, snarare än att göra andra passiva och vänta på ett en person ska göra jobbet. Risken för det man kallar för social maskning bör vara ganska liten med en lagkapten som Granqvist, säger Magnus Lindwall, professor i psykologi.

– Jag tror han har mycket lättare att smitta av sig på de andra i laget med sina främsta egenskaper, jämfört med till exempel Zlatan som mer hade unika egenskaper som inte gick att sprida och anamma gemensamt i gruppen, exempelvis spetskvalitet som avslutare, säger Lindwall.

1+1=3

Rätt företrädare i aspekten att Zlatan banade väg, rätt val av efterträdare som lagkapten och en möjlighet för Granqvist att verka i rätt miljö har gjort att 1+1=3, menar Natalie Barker-Ruchti som forskar inom idrottsvetenskap:

– Forskning på relationer mellan tränare och idrottare, även min egen forskning, visar att en auktoritär ledarstil ger små möjligheter för utövarna att bidra i processen och motverkar att idrottarna blir självständiga, motiverade och avgörande. Uppenbarligen är det är inte fallet mellan Granqvist och Janne Andersson, som influerats av Bengt Johanssons (före detta förbundskapten i handboll) tränarfilosofi.

Men 18 år in på 2000-talet räcker det inte med att en lagkapten och mittback i fotbollslandslaget tacklar, täcker skott, gör halsbrytande offensiva utflykter eller tar lagkamraterna i sin famn för att vinna svenska folkets kärlek.

Man måste tala till dem också.

Så Barbro Wallgren Hemlin, doktor i nordiska språk och forskare i retorik, lyssnade på Andreas Granqvist och gav Sportbladet sin analys.

– Inte ens när det talas om att han vunnit folkets kärlek och att han blivit landsfader släpper han sin ödmjuka stil utan talar istället om laget och om stöd han fått och att kämpa tillsammans. Ingen storvulenhet precis, säger Wallgren Hemlin.

”Sverige har inget val”

– Om man analyserar det retoriskt skulle man kunna säga att Granqvist inför matchen mot Tyskland försvarar sig och den svenska taktiken ur den tredje positionen i det så kallade partessystemet. Tredje positionen, den som Granqvist använder, handlar om i vilket ljus händelsen ska ses, vilka omständigheter kan anföras? Han erkänner att defensivt spel är ett slags brott men att vi måste se till omständigheterna, Sverige har inget val – Tyskland är ett bättre lag

– Detta är förstås sant och dessutom gör det att Granqvist framstår som klok, sanningsenlig och åter ödmjuk. Dessutom framhäver det att Sverige slår ur underläge, säger retorikexperten.

Andreas Granqvist kommer förmodligen skaka på huvudet åt allt detta och med håret på ända bara spela, leda och snacka vidare med en oefterhärmlig stil på och vid sidan om planen.

När landslaget genomförde första träningen i Gelendzjik blev det kaos när ryska barn som vuxna vrålade ”Granqvist!”, trängde sig fram och skulle ha den store stjärnans foto eller autograf i tumultartade scener.

Nu väntar vi på nästa kapitel. Efter dansen runt midsommargran…stången väntar världsmästarna Tyskland.

– Det var svårt att kunna se det här sex, sju år tillbaka. Att jag skulle stå här som kapten och ha vunnit första matchen i VM och att få ha avgjort den. Det är en otrolig glädje och stolthet men jag är inte nöjd än, säger Andreas Granqvist.

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller