Homofobi ska inte stoppa matcher i Frankrike

avTT

Publicerad:
Foto: Thibault Camus/AP/TT
Franske fotbollsordföranden Noël Le Graët. Arkivbild.

Fotbollsmatcher ska stoppas när publiken ropar rasistiska tillmälen, vid läktarbråk eller andra farliga situationer på läktarna.

Däremot inte om supportrarna uttrycker sig homofobiskt.

Det anser ordföranden i Frankrikes fotbollsförbund, Noël Le Graët, som har informerat domarna om vad det är som gäller framöver.

Under hösten har franska fotbollsdebatten handlat till stora delar om vad som sägs på läktaren snarare än vad som görs på planen. Vilka ord som får skrikas av publiken har diskuterats och baseras på Uefas nya riktlinjer om att stävja tillmälen av diskriminerande natur.

I augusti avbröts för första gången en match i Frankrike på grund av en homofobisk ramsa från klacken, och sedan dess har debatten rullat.

Stoppats tillfälligt

Nu har franska fotbollsförbundet satt ner foten och vill att domarna stoppar matcher vid rasistiska tillmälen, men inte vid homofobi.

– Rasism och homofobi är inte samma sak, säger Le Graët, som därmed går emot Frankrikes idrottsminister Roxana Maracineanu och många med henne.

Han har tidigare sagt att alltför många matcher stoppats tillfälligt efter att homofobiska banderoller synts på läktarna.

Le Graët vill dock inte ha kvar de homofobiska banderollerna utan anser att det är klubbarnas ansvar att se till att sådana inte kommer in på arenorna.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Ligue 1