Nytt fiasko av damlandslaget

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-04

Sverige utslaget av Norge i EM-kvartsfinalen

Sämst när det gäller – igen.

För tredje gången i rad misslyckades det svenska damfotbollslandslaget i ett stort mästerskap.

Norge besegrade Sverige med 3–1 i EM-kvartsfinalen.

Favorittippade Sverige hade flera fina lägen att ta ledningen i första halvlek, men kom inte närmare än Kosovare Asllanis ribbträff.

I stället slog blixten ned två gånger om strax före pausvilan.

39:e minuten: Lene Storlökken frispelar Elise Storsnes som får på en halvträff med vänstern. Bollen styr på olycklige Stina Segerström och går i en båge över målvakten Hedvig Lindahl som sitter på marken.

44:e minuten: Vid ett frisparksinlägg misslyckas Sara Thunebro med sin nickrensning och bollen dimper ner framför Anneli Giske som forcerar in 2–0.

”Vet inte vad man ska göra”

Det var en närmast chockad svensk förbundskapten som intervjuades av TV4 i pausen:

– Det är påtagligt att vi är tagna av stundens allvar och alla de här förväntningarna som är och alla som sagt att den här matchen var klar. Det märks på vårt passningsspel, det märks i vårt rörelseschema, att det inte riktigt sitter där, sa Thomas Dennerby och fortsatte:

– Nu är det viktigaste för oss att få de här nervknutarna att släppa i pausen och få spelarna att ändå se möjligheterna. Nu är det en jobbig resa, det är inget snack om det.

På frågan hur han skulle förändra läget svarade Dennerby:

– Jag vet inte vad man ska göra riktigt här nu. Det finns egentligen två alternativ, att antingen vara helt avspänd eller höja rösten ordentligt. Det är något av det jag får klura på när jag kommer in.

3–0 gick inte att vända

Det är oklart vad Dennerby sa i pausvilan, men han tog ut Fischer och Asllani och stoppade in Lina Nilsson och Jessica Landström. Den sistnämnda inledde pigg och hade både en stolpträff och en farlig nickskarv.

Men fotboll går ut på att göra mål – och den konsten behärskade Norge, som hittills i turneringen bara hade gjort två på tre matcher.

Efter att ha räddat nickskarven skickade norska målvakten Ingrid Helmseth iväg en utspark, Anneli Giske nickskarvade, Cecilie Pedersen kom helt fri och placerade hur kyligt som helst in 3–0.

Ridån ner för Sverige, som ändå gjorde ett försök att komma tillbaka. Bara minuten efter att Louise Fors träffat ribban med ett kanonskott nickade Victoria Sandell Svensson in reduceringen med bakhuvudet.

Nytt misslyckande för Dennerby

Men närmare än så kom inte Sverige och det blev en tråkig sorti för Victoria Sandell Svensson i hennes sista landskamp.

Thomas Dennerby blev assisterande förbundskapten i januari 2005 och tog i juli samma år över som huvudansvarig efter Marika Domanski Lyfors.

Det här är tredje mästerskapet i rad som Sverige misslyckas under Dennerbys ledning.