Häcken vann hemmapremiären

Publicerad 2019-04-06

GÖTEBORG. Häcken såg ut att gå mot en komfortabel seger.

Men en sen reducering av Helsingborg gav dramatik på Bravida Arena där hemmalaget med nöd och näppe lyckades hålla undan till en 2–1-seger.

– Vi blev för passiva, säger Rasmus Lindgren till CMore.

Helsingborg, med de båda tidigare Häckenspelarna Alexander Farnerud och Mohammed Abubakari i nyckelroller centralt på mittfältet i HIF, fick direkt inleda med att jaga boll mot tippade topplaget Häcken på Bravida Arena.

Häcken, som inledde allsvenskan med starka 1–1 borta mot Malmö FF, hade ett stort övertag i spelet men det dröjde en halvtimma innan hemmalaget skapade den första målchansen. Pigge Ahmed Yasin sköt och duktige HIF-målvakten Kalle Joelsson räddade med en benparad.

1–0 kom i stället i 39:e minuten. Alexander Jeremejeff fälldes av Anders Randrup och fjolårets allsvenske skyttekung, Paulinho, stegade framme och placerade in ledningsmålet.

– Jag skottfintar, han blockar och trampar mig på foten i stället. Det var straff, sa Jeremejeff till CMore i pausintervjun och fortsatte:

– Vi spelar bra, har mycket boll och kontrollerar matchen, men vi kan straffa dem mer.

Fick rätt i sin analys

Häckenstjärnan fick tidigt rätt i sin analys i inledningen av den andra halvleken och han fixade det själv.

Ahmed Yasin sköt i stolpen och Jeremejeff, planens bäste spelare, stötte in 2–0 (49) i öppet mål inför i huvudsak 4 548 jublande åskådare.

Helsingborg var både tvunget och lyckades med att lyfta sitt spel rejält. En 1–2-reducering kändes nära vid flera tillfällen, men Häcken fick undan i sista stund och längst bak fortsatte målvakten Peter Abrahamsson att agera stabilt.

Till slut kunde dock inte Häcken stå emot ett allt bättre spelande HIF.

På ett inlägg från vänster från Adam Eriksson stod Mamudu Moro helt omarkerad och kunde nicka in 1–2 (86).

Slutminuterna blev dramatiska med en massiv press och jakt på kvittering från Helsingborg men där hemmalaget lyckades hålla undan.

”Bara Häcken på plan”

Andreas Granqvist sammanfattade i CMore:

– Första halvlek är det bara Häcken på plan. Vi kommer ut som ett annat lag i andra halvlek. Det är en rättvis seger för Häcken i ett jättesvår bortamatch för oss. De är några snäpp bättre än oss.

Häckens Rasmus Lindgren:

– Tre poäng är viktigt. HIF är ingen vanlig nykomling. Vi var bra i första halvlek och inledningen av andra, men det satt långt inne i slutet. Fyra poäng på två matcher är okej, säger Häckens lagkapten.