Hanna Marklund om utmaningen i VM, dialekten och svenska tystnaden

Uppdaterad 2019-07-09 | Publicerad 2019-07-08

NICE. Hanna Marklund har dialektalt och uppskattat kommenterat sig igenom ett mästerskap med tittarrekord.

Mer bekväm i sin roll än under VM för herrar i fjol, men ställd inför större utmaningar.

– Jag tycker att det varit jobbigt med VAR och hackiga matcher, säger tv-experten som summerar sitt mästerskap.

Med ett par timmar kvar till Sveriges bronsmatch slår vi oss ner på en restaurang i Gamla stan i Nice. Hanna Marklund, som lämnade familjen på en camping utanför Lyon vid sjutiden på morgonen, hinner knappt sätta sig innan en svensk familj kommer fram och vill ta en bild och prata.

Trebarnsmamman tar sig god tid med de unga supportrarna.

Sen – med en risotto med kronärtskockor och parmensanflarn på tallriken framför sig – tar hon sats och summerar sina upplevelser VM.

Hur bedömer du din egen insats?

– Jag har varit mer trygg och bekväm eftersom jag jobbat mer med kommentatorsdelen än inför VM förra sommaren. Jag har förberett mig väl och sett mycket innan. Sen kommer det situationer som jag får bearbeta i efterhand. Ungefär som när jag var spelare. Jag kan sitta och fundera på saker som jag borde ha sagt, säger Hanna Marklund, 41.

Kommer du att titta på matcherna du kommenterat igen för att utvärdera dig själv?

– Jag har lite svårt att sitta och lyssna på mig själv, det är nog för dialekten.., säger hon.

Sportbladet träffade Hanna Marklund i Gamla stan i Nice.

Läser inte vad som skrivs

Vi stannar upp diskussionen lite just här. Jag läser vad Marcus Leifby, Sportbladets tv-krönikör, skrivit:

”Som andra experter får Marklund också kritik från visst håll men könsförakt blir aldrig så tydligt som i tv-sport-sammanhang.

Marklund verkar inte bry sig, hon har ännu inte böjt ett verb i detta världsmästerskap och Åliden-dialekten är så bred att när man hör Marklund prata presspel känns som att man har åkt tåg i tre dar, kört bil en bit, vandrat genom en skog, vadat över en älv och där, mitt ute i obygden, hittat en gammal farmor som man inte sett på 36 år.”

Hanna Marklund ler lite försynt när hon hör de berömmande orden. Hennes man Rickard har mejlat henne artikeln. Annars läser inte Hanna själv vilka omdömen hon får.

– Jag är ingen som följer sociala medier. Vill man tycka och påverka saker skulle man vilja ha en kanal ut, men samtidigt kan jag tycka att det varit befriande att inte ha det, säger hon och fortsätter:

– Jag vet inte om det är omöjligt att inte vara påverkad om det kommer mycket kritik. Det är klart att jag skulle ta åt mig och det man får höra från andra är mer nyanserat än om man läser det själv.

Precis som Marcus Leifby förknippar många Hanna Marklund just med hennes dialekt. När hon började kommentera herrfotboll i samband med VM förra året fanns det en del kritik mot henne breda tilltal.

– Det är härligt att höra att dialekten är tillförande, men jag kan också förstå att man stör sig på den…, säger Skellefteåbon.

Okej..?

– Det är klart jag står för det, jag är ju sån. Men jag kan ha lite jobbigt med att lyssna på det… Jag är från landet, inte från stan. Byarna utanför, det var mer ”bondska” där. Jo, men när jag hör mig själv låter det faktiskt som en farmor för 36 år sedan... Jag låter ganska ”bondig” på det sättet, säger hon.

Hanna Marklund.

”Ett sätt jag står för”

Hon har emellanåt fått kritik för att hon inte tar ställning och är resonerande. Det köper Hanna Marklund. Hon står för sitt sätt att agera.

– Man kan tänka att man vill ha en person som är svart på vitt. Jag är lite å enda sidan och å andra sidan. Jag har känt att jag måste kommentera på ett sätt som står för. Jag skulle inte säga att jag är rädd för att tycka till, men ibland vet jag inte riktigt och då är det inte så att jag bara chansar, säger Hanna Marklund.

När hon kastade sig in i rollen som kommentator tvekade hon. Det var herr-VM 2018 och därmed ett historiskt steg som kvinna som låg framför henne.

– Det var rätt nytt för mig, jag kunde inte ens grunderna och hade bara gjort några matcher i damallsvenskan. Jag tyckte det var jättesvårt. Tajmningen, när man ska gå in, hur mycket man säger och vilken ton skulle man ha. Från att ha varit någorlunda bekväm när man sitter i studion var det här annorlunda, säger hon och berättar:

– Jag var rätt tveksam. Det tog verkligen ett tag innan jag bestämde mig när TV4 kom in och frågade. Sen tänkte jag att det är väl bara att göra det, när det inte var några andra kvinnor som gjorde det. Jag gjorde någon match, men ångrade mig så sjukt mycket efter det. Jag tänkte att jag kan verkligen inte kommentera. Men jag fick fint stöd från TV4.

Beskriv din arbetsfördelning med Lasse Granqvist?

– Det är väldigt enkelt, jag kan förlita mig på honom. I början kändes det mer som att jag får inte in och sabba det här…. Han har jobbat så länge och jag kan bara följa med. Jag tycker att det blir roligare att jobba när man har lärt känna varandra bättre.

Hanna Marklund och Lasse Granqvist.

”Det ångrar jag”

Damfotbollen är den förra landslagsspelaren mer hemma i. Det är hennes spelplan.

Men VM har medfört andra utmaningar.

– Jag tycker att det varit jobbigt med VAR och hackiga matcher. Första halvlek mellan USA och England var fantastisk, men andra halvlek tyckte jag var jobbig för det var så många avbrott. Man ska tycka till om domslut hela tiden.  Men ska man gissa, vänta, hålla på informationen?

– Ska man kommentera fastän det blir ett bortdömt mål. Som Ellen Whites mål mot USA. Den offsiden var hårfin. Det målet kommenterade jag vidare helt och hållet.  Men det blev inte mål… Sverigematchen med Hurtigs straffsituation som jag inte såg som tveksam.. Där ångrar jag att man inte sa att man skulle velat se den situationen granskad.

En annan utmaning har varit den lilla informationen som kommit från den svenska landslagsledningen.

– De har inte delat med sig jättemycket. Jag har upplevt att herrlandslaget varit öppnare. Om jag träffar Janne (Andersson, herrarnas förbundskapten) på arenan och frågar om det är något som är viktigt taktiskt kan han säga några detaljer. Jag har inte haft kontakt med ledningen här men jag förstår att de inte har släppt så jättemycket. Det kan bli bättre sändningar om man vet mer, men jag förstår.

Hur ser du på Sveriges insats i VM?

– De har överraskat positivt. När Gerhardsson tog över såg man direkt på spelet att det blev tydligare, även rent taktiskt var de mer förberedda. De har valt att spela sig mer ur situationer, sen har de fått sota för det med en del bolltapp men jag tycker att det är rätt väg att gå och att vara med disciplinerade i de avgörande lägena.

– Mot Danmark var de riktigt bra. Men 2019 funderade jag: vad har hänt? De saknades fart och passningskvalité. Det var det som gjorde att jag hade låga förväntningar.

Vilken svensk spelare har imponerat extra på dig?

– Jag tycker att Hanna Glas har varit fantastisk som ytterback. Hon har gått till PSG, men kom hit med lite speltid. Hon har skött sin position alldeles utmärkt, jag tror inte att hon har släppt förbi någon spelare. Hon är tillräckligt snabb för att hantera motståndarna. Hon är en sådan spelare som anpassar sig efter nivån. Spelar hon mot världens bästa spelare verkar hon hantera det. Hon har en väldig potential.

PODD: Sammanfattning av fotbolls-VM i Frankrike 2019

I dagens Aftonbladet Daily sammanfattar vi fotbolls-VM i Frankrike.

Hur var Sveriges insats, kan några rå på regerande mästarna USA och vilken betydelse har den här turneringen för kommande mästerskap?
 Lyssna här  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.