United vann derbyt efter läcker frisparksvariant

Publicerad 2020-03-08

En läcker frisparksvariant och en jättetavla gav Manchester United säsongens andra derbyseger mot Manchester City.

En bedrift man inte lyckats med sedan Sir Alex Fergusons tränade laget.

– Största stunden Ole Gunnar Solskjaer haft det senaste året, säger Erik Niva i Viasat.

Det har varit bortapräglat i Manchester-derbyna de senaste åren. När United vann på Etihad tidigare i år var det sjätte bortasegern på sju matcher lagen emellan.

Men i kväll förändrades det på Old Trafford.

Mycket tack vare Manchester Uniteds succéförvärv Bruno Fernandes. I den 29:e minuten ordnande han en till synes billig frispark som han själv tog hand om. Men i stället för ett inlägg mot straffområdet svarade han för en läcker chipp i djupled till Anthony Martial som sköt direkt på volley. Bollen smet, tämligen lättvindigt, in vid Edersons första stolpe.

Tre poäng från CL-plats

– Smart, snabb, genomtänkt och överraskande variant, säger Glenn Strömberg i Viasat.

Fred såg sedan ut att ha kunnat fixa en straff för hemmalaget i slutet av första halvlek, men han straffades, till mångas förvåning, i stället för en filmning och fick gult kort.

I början av andra halvlek darrade Ederson igen och höll på att orsaka 2–0 när han missade en mottagning framför eget mål men i sista stund lyckades han avvärja framför en framrusande Martial.

Annars tog City över mer och mer i andra halvlek men utan att skapa någon glasklar chans mot Victor Nilsson Lindelöf och resten av Uniteds försvar.

”Matchens olycksfågel”

I stället avslutade Ederson med ännu ett misstag. I matchens sista minut skulle han kasta upp bollen snabbt i plan men drog den rakt i gapet på Scott McTominay som kunde sätta bollen i öppet mål från långt håll.

– Ederson var matchens olycksfågel, de tre grövsta misstagen som gjordes på planen var Edersons, säger Glenn Strömberg.

– För mig betyder det så mycket. Att får göra det framför Stretford End, det är vackert, säger Scott McTominay i Viasat.

De tre poängen betyder att United hänger på Chelsea – man är tre poäng bakom – i jakten på topp fyra. Segern gör också att man vunnit båda ligaderbyna mot Manchester City för första gången sedan 2009/10 – när Sir Alex Ferguson tränade laget.

– Det handlar om vilja, attityd och engagemang. En koppling mellan spelarna och publiken. Vilken dag, säger Ole Gunnar Solskjaer.

För Liverpool behövs nu bara sex poäng för att definitivt säkra titeln.