”Skrämmande siffror”

U21-proffsens usla speltid oroar Ericson

Publicerad 2017-03-24

MARBELLA. Drygt tre ligamatcher i snitt.

Det är allt utlandsproffsen i U21-landslaget spelat under säsongen.

– Det är faktiskt skrämmande siffror, säger förbundskapten Håkan Ericson.

U21-landslaget är samlat på Marbella i Spanien. Lägret, med två vänskapslandskamper, är det enda i år innan Håkan Ericson ska ta ut sin trupp den 30 maj.

I kväll möter man Serbien och i anfallet startar Carlos Strandberg och Gustav Engvall.

Det är två spelare som inte fått mycket speltid i sina klubblag.

Det är de inte ensamma om i truppen.

Ericson har själv tagit fram siffror på hur lite hans utlandsproffs egentligen får spela.

18 av de 40 spelare han har på radarn spelar utomlands och när han tar bort de fyra som varit med i a-landslaget (Ludwig Augustinsson, Victor Nilsson Lindelöf, Emil Krafth och Alexander Fransson, där dock den sistnämnde är med här i Marbella) och som han inte har tillgång till fullt ut i U21 landar det på 310 minuter i snitt i ligan a-laget under hela säsongen så här långt, vilket är 3,4 matcher omräknat i matcher. Och då handlar det inte om många starter. Räknar vi in kvartetten från a-landslaget höjs snittet till 6,4.

Tibbling ende ordinarie

Lägger vi på cupmatcher, nationella och internationella, blir det 429 minuter i tävlingsmatcher med a-laget (4,8 matcher) för de 14.

– Det är faktiskt skrämmande siffror, säger Ericson.

Påpekas ska att ett par spelare, som Alexander Isak och Jordan Larsson, flyttade först i vintras och har inte haft chansen att skrapa ihop så mycket speltid i sina klubbar. Å andra sidan har de varit mycket bänkade ändå. Deras matcher i allsvenskan i höstas är inte inräknade.

Den ende av de 14 som är helt ordinarie är Simon Tibbling i Groningen.
Ericson vill med de här siffrorna lyfta fram två saker:

– Jag vill sätta det i relation vad det här gänget presterat sett till förutsättningarna. Men jag vill också lyfta blicken för svensk fotboll lite grann. Svensk fotboll bör titta på vad man kan göra och vad det beror på att det ser ut så här.

Ericson själv vill inte uttala sig om vad det beror på.

– Jag vill inte ge några officiella åsikter för jag har inte tillräckliga insikter.

Det är klart att det är bekymmersamt för Ericson inför U21-EM i juni men han påpekar att det var tunt med speltid för flera nyckelspelare inför förra EM också och då slutade det med guld.

– Vi fick ihop det ändå och det har jag ambitionen att få i år också.

”Det är tufft där ute”

Gustav Engvall i Bristol instämmer i Ericsons reflektion över hur lite speltid utlandsproffsen har.

– Det är lite skrämmande att så många inte spelar.

Engvall har inte startat en enda ligamatch för Bristol i Championship sedan han kom dit i somras. Han har fått nöja sig med två inhopp före jul. Senaste matchen med Bristols a-lag var ett inhopp i FA-cupen i januari.

– Många går när man gjort det bra i Sverige men det är tufft där ute. Att lägga 10-15 miljoner kronor för en spelare är ingenting för de här klubbarna. Så enkelt är det. Det är en annan värld.

Hans försök att bli utlånad till Djurgården har varit en följetong de senaste veckorna. Hoppet levet fram till transferfönstret stänger den 31 mars. Han vill ju komma med till U21-EM i juni.

– Vi ligger på ändå, men lite lugnare, säger Engvall.

Strandbergs ligasäsong över

Anfallspartnern Carlos Strandberg har heller inte fått spela mycket sedan utlåningen till AIK tog slut i somras.

Tre ligamatcher från start (och 13 inhopp) har det blivit i CSKA Moskva och belgiska Westerlo, dit han lånades ut direkt efter övergången till Club Brügge i januari.

Och fler blir det inte. Westerlo slutade sist i ligan och därmed tog säsongen slut redan den 12 mars.

– Jag fick mer speltid i Westerlo än vad jag hade jag hade fått i Club Brügge. Man kan se det på olika sätt. Jag hade kunnat stanna kvar i Sverige och fått spela. Men även om du inte får spela lika mycket utomlands kan du ändå bli en bättre spelare för du tränar med bättre spelare och i ett bättre tempo. Det blir helt enkelt en annan erfarenhet. Jag föredrar det jag har gjort snarare än att stanna kvar. Andra kanske tycker annorlunda, säger Strandberg.