Lisa Dahlkvist matchvinnare med enda målet

ROTTERDAM. Sverige fick en drömstart, både mot Norge och i OS-kvalet.

Redan efter tre minuter gjorde Lisa Dahlkvist matchens enda mål.

– Jag var helt ren. Jag blev lite paff att jag fick bollen där, säger Dahlkvist till Sportbladet.

Uttrycket drömstart var verkligen på sin plats.

Sveriges första match i OS-kvalet var inne i tredje minuten när Lotta Schelin, stark i mottagningsspelet, släppte bollen till Olivia Schough som i sin tur hittade ytterbacken Magdalena Eriksson.

Perfekt anfall

Vänsterförsvararens inlägg var lika perfekt som pannträffen från Lisa Dahlkvist mitt framför det norska målet. Unga norska målvakten Cecilie Fiskerstrand var chanslös och 1-0 till Sverige ett faktum.

2-0 var nära fem minuter senare när Sverige fick en frispark ute till vänster, nära kortlinjen. I en riktigt rörig situation var Linda Sembrant närmast att utöka ledningen.

Norge växte sig in i matchen och nästa gång fick i stället Sembrant rädda undan det egna svenska målet i sista stund.

Hedvig Lindahl var stabiliteten själv när hos stod i vägen för skott från Emelie Haavi och därefter från norska stjärnan Ada Hegerberg.

Bra kontroll

I den andra halvleken hade Sverige under långa stunder mycket bra kontroll på spelet när den norska offensiven och kvitteringsjakten var uddlös.

Bästa läget skapade åter Lyonstjärnan, och överlägsne ledaren av franska ligans skytteliga, Ada Hegerberg. Men återigen gjorde Lindahl en mycket fin fotparad på skottet från vänster.

Sakta men säkert ökade Norge trycket mot Lindahls målbur. Pressen blev mäktig mot det svenska straffområdet under den avslutande kvarten när norskorna satsade allt framåt.

Men Sverige höll undan och tog ett halvt kliv närmare OS i Brasilien.

Lisa Dahlkvist blev matchvinnare för Sverige med matchens enda mål, men bäst hos de blågula var mittfältsgiganten Caroline Seger och Hedvig Lindahl i målet.

Matchvinnaren själv var inte medveten om hur vackert anfallet var som gav enda målet.

"Låter otroligt snyggt"

– Jag kommer att få se det på video nu efteråt, men det låter otroligt snyggt. Att dessutom få avsluta med en nick...det tycker Pia (Sundhage) om, säger Dahlkvist med ett leende.

PSG-mittfältaren har gått från given till petad när Pia Sundhage tog över som förbundskapten – till att nu åter vara en av nyckelspelarna.

– Till slut har jag fått förtroendet igen. Jag känner mig fri på planen och kan bara njuta av att spela fotboll. Det känns otroligt skönt.

Men hon medgav att det svenska spelet då i delar av matchen alltför ofta bestod av längre passningar.

– Det blir mycket djupledsspel. Vi skulle må bra av att ha lite mer possession och vila med bollen. Det vore bra om vi på mitten kunde vara med lite mer, säger innermittfältaren.

Målfest i match två

I den andra matchen i OS-kvalets gruppspel blev det en desto större målfest. Hemmanationen Holland besegrade Schweiz med 4-3.

Sverige möter Schweiz på lördag och avslutar sedan mot Holland, nästa onsdag, i en match som kan bli direkt avgörande för gruppsegern och platsen till OS i Brasilien.