Här blir Modric en av landets mest hatade

Landslagsikonen sida – nu är han en jagad man

Publicerad 2017-06-15

Luka Modric är Kroatiens mest firade fotbollsstjärna.

Nu är han också en av den kroatiska fotbollens mest hatade män.

För fem dagar sedan poserade Luka Modric med en guldtrofé efter att ha utsetts till årets spelare i kroatisk fotboll för femte året i följd. En självklar utmärkelse efter två raka Champions League-titlar med Real Madrid och en uppvisning på fotbollsplanen som kunde ha gjort 31-åringen till en hyllad landsikon.

Men Luka Modric har ända sedan han lämnade Dinamo Zagreb för engelska Tottenham 2008 spelat med en skugga över sig. Skuggan från den kroatiska fotbollens mest hatade man Zdravko Mamic.

Greps av polis

Mamic styrde landets största klubb Dinamo Zagreb från 2003 till 2016 och har under åren också gjort sig ökänd som en mycket kontroversiell figur med upprepade utbrott mot allt från journalister till högt uppsatta politiker och etablerade huligan-falanger. Trots ett titelregn med nio kroatiska ligasegrar har 57-åringen också samtidigt gjort sig ytterst impopulär bland Kroatiens fotbollssupportrar – såväl de som håller på Dinamo som dess värsta antagonister.

Motståndarna har anklagat Mamic för att ha för stort inflytande över det kroatiska förbundet samtidigt som Dinamos egna ansett att 57-åringen missbrukat sin makt över klubbens ekonomiska medel.

Den 18 november 2015 kulminerade det hela när Mamic, tillsammans med sin bror och son, greps av kroatisk polis misstänkt för att ha förskingrat 150 miljoner kronor från Dinamo och undanhållit 16 miljoner kronor i uteblivna skatter. Pengarna ska framförallt ha kommit från icke redovisade kommissioner vid spelarförsäljningar till utlandet. Bland dem: Luka Modrics övergång till Tottenham 2006 för 205 miljoner kronor och Dejan Lovrens transfer till Lyon 2010 för 87 miljoner.

Luka Modric har länge levt med öknamnet ”Mamics bankomat” men har tack vare sina bländande insatser på fotbollsplanen lyckats undkomma en stor del av Mamics annars ödesmättade skugga. Men häromdagen drog den till sist in som en enda stor solförmörkelse över den lille kroatiske bolltrollaren.

Zdravko Mamic.

När Luka Modric hade satt sig framför mikrofonerna i vittnesbåset i domstolen i kroatiska Osijek i tisdags läste åklagaren Tonči Petković upp ett ett år gammalt vittnesmål från den 31-årige fotbollsstjärnan. När han var klar bad Modric först om att få höra sina gamla ord upprepas. Efter att ha hört det en andra gång suckade sedan fotbollsstjärnan nervöst, skakade på huvudet, började gunga nervöst på stolen och sluddrade till sist fram: Det där... Det där har jag aldrig sagt. Det där... Det... Det där skrevs efteråt. Jag sa då att jag inte visste när det skrevs.

Det var ett relativt innehållslöst uttalande som ändå skickade såväl rättegången som Modrics anseende inom den kroatiska fotbollen i en helt ny riktning.

Fick 83,5 miljoner i egen ficka

Redan tidigt i sin fotbollskarriär knöts Luka Modric, precis som en rad andra lovande kroatiska fotbollsspelare, upp av den då informella agenten Zdravko Mamic. Spelarna gick med på att avstå en del av sin potentiella framtida lön i utbyte mot finansiellt stöd från Mamic under en period i deras karriärer när framtiden fortfarande var osäker och ersättningen mer eller mindre obefintlig.

För förre Arsenal-spelaren Eduardo da Silva innebar avtalet att Mamic har rätt till en del av anfallarens lön under hela hans spelarkarriär. För Luka Modric stannade det vid en fast summa i samband med övergången till Tottenham 2008. En affär som förhandlades av Mamic personligen då den tidigare bara informella agenten nu också var högste chef för fotbollsklubben Dinamo Zagreb.

Hälften av de 205 miljonerna den engelska klubben betalade för Modric tillföll vid affären spelaren själv genom ett separat avtal mellan Modric och Dinamo. Betalningen delades upp i flera delar och så fort en summa hade landat på Modrics konto tvingades spelaren sedan gå till banken i sällskap av Mamics bror eller son, ta ut pengarna från sitt konto och lämna över kontanterna till sin gamla finansiär.

Av de 102,5 miljoner kronor Modric fick av Dinamo gick 83,5 till Zdravko Mamics familj men det här är inte något som någon av parterna förnekar. Istället är det tidpunkten för avtalet som blivit en nyckelfråga i rättegången.

Åklagarsidan hävdar att avtalet mellan Dinamo och Luka Modric skrevs först efter att affären med Tottenham redan var genomförd – för att sedan bakdateras. Det skulle i så fall bevisa hur Mamic i egenskap av klubbchef skrev ett för Dinamo ofördelaktigt avtal som innebar att en stor summa pengar tillföll honom personligen istället för klubben.

Att det var så det gick till bekräftade också Luka Modric vid ett förhör redan för ett år sedan. Men när åklagare läste upp det vittnesmålet vid tisdagens förhandlingar förnekade fotbollsstjärnan nu plötsligt att han sagt det.

– När jag talade om det där åsyftade jag ett personligt avtal mellan Mamic och mig, som reglerade uppdelningen av övergångssumman, sa Modric som också plötsligt hade glömt flera andra bärande detaljer.

31-åringens vändning togs inte emot väl bland de kroatiska fotbollsfansen som tolkade Modrics vittnesmål som ett försök att skydda Zdravko Mamic. Reaktionerna lät inte heller vänta på sig.

I Mostar (där mittfältaren spelade en säsong på lån tidigt i karriären) klottrades en väggmålning på Luka Modric ner och vid hotellet i Zadar, där Modrics familj bodde som krigsflyktingar när fotbollsstjärnan fortfarande bara var en liten pojke, hängdes en stor banderoll upp med texten ”Luka, du kommer att bli påmind om den här dagen”.

Mural for Luka Modric in Mostar defaced after he changed his testimony in favour of Zdravko Mamic at the latter's c…
https://t.co/3ipqSiTmJs

När rättegången på onsdagen sedan skulle fortsätta med ett vittnesmål från Liverpools Dejan Lovren avskedade Mamic påstående fot hela sitt försvarsteam. Ett agerande som fick domaren i målet att skjuta upp de fortsatta förhandlingarna.

Svenske scouten avslöjade mutförsök

Zdravko Mamics förehavanden inom fotbollen har länge varit under misstankar. Så sent som i slutet av april i år avslöjade bland annat svenske scouten Björn Andersson – utan att nämna den ökände fotbollsledaren vid namn – hur han lockats med mutor för att ta spelare från Mamics Dinamo Zagreb till Bayern München.

– Man skulle kunna ha några hus nere vid kroatiska kusten. Till exempel kommer det agenter och säger ”se till att den här spelaren kommer till München så ska du få det” och så men jag har betalt från Bayern och det är mitt jobb. Jag har aldrig som tur är stigit in på den sidan. Då är man fast. Det vet ju alla som håller på i den här branschen att den är ju inte alltid vit om man säger så, sa Andersson i podcasten Lundh och nämnde tre spelare vid namn: Luka Modric, Eduardo da Silva och Vedran Corluka.

Vedran Corluka har nu vittnat om hur Zdravko Mamic beordrade honom att använda Dinamo-bossens son som agent vid övergången till Manchester City 2007. Försvararen vägrade men tolv miljoner kronor av övergångssumman försvann ändå i efterhand till ett agentbolag Corluka själv aldrig känt till och som dessutom grundades samt skrev avtal med Dinamo först efter att transfern redan hade genomförts.

Eduardo da Silva har i sin tur drivit en rättslig strid mot Mamic om löneskulden till den före detta fotbollsbossen. Den uppgår nu, efter spel i klubbar som Arsenal, Sjaktar Donetsk, Flamengo och Altético Paranaense, till motsvarande 8,3 miljoner kronor.

Luka Modric valde en annan sida. Zdravko Mamics sida, som de kroatiska fotbollssupportrarna tolkar det.

Om Mamic blir dömd återstår att se. Att Luka Modric blivit det av stora delar av det kroatiska folket står redan klart.

Källor: Independent, vecernji.hr, net.hr, jutarnji.hr, ESPN.

Liverpools Dejan Lovren vittnesmål på onsdagen blev uppskjutet sedan åtalade Zdravko Mamic sparkat hela sitt team av advokater.

Följ ämnen i artikeln