”Östersund? Var i h-e ligger det?”

Blandad koll på det nya laget från Sverige hos nästa motståndare, Hertha Berlin

Publicerad 2017-09-15

Östersunds fortsatta succé ger Europas storklubbar kalla kårar.

Härnäst Hertha Berlin.

– Det kommer bli tufft. Hertha har aldrig spelat en tävlingsmatch på konstgräs, säger Berliner Morgenposts Uwe Bremer, som följt laget i 25 år.

Efter 0-0 i Europa League-premiären mot gruppens andra favorittippade lag, Athletic Bilbao, är klubbledningen och fansen till Hertha Berlin medvetna om att bortamötet med Östersund, det där konstiga laget från norra Sverige, blir en nyckelmatch.

– Det finns en officiell och en inofficiell uppfattning från Hertha om Östersund, säger Uwe Bremer till Sportbladet:

– Klubbdirektören Michael Preetz har påpekat att varken Zorya Lurhansk eller Östersund är några kända lag, men att de spelar en bra fotboll. Annars skulle de aldrig kommit så här långt.

Sverige eller Norge?

– Sedan finns det ju de som inte är lika insatta… ”Östersund? Var i h-e ligger det och vilka spelare spelar där”? säger Bremer. Alla vet inte om Östersund ligger i Sverige eller Norge.

Med lagens olika ekonomiska förutsättningar förväntar sig Herthafansen åtminstone en seger för sitt lag vid besöket i Jämtland 28 september, i nästa omgång av Europa League.

– Det har skrivits om Östersunds resa genom seriesystemets och deras olika kulturprojekt i tysk media, säger Bremer. Men till och med jag, men jag bor ju i Berlin…, undrar vad spelarna gör i Östersund när träningen, teorigenomgångarna och massagen är avklarad…? säger Uwe Bremer på Berliner Morgenpost med ett skratt.

Östersunds grupprivaler Hertha Berlin och Athletic Bilbao spelade 0–0 i premiären.

Snitt: 50 000 åskådare

Under fjolårssäongen hade Hertha sjätte största hemmapubliken i Bundesliga. 854 000 åskådare såg matcherna på klassiska Olympiastadion, ett hemmasnitt på strax över 50 000 besökande per match.

Klubbudgeten innevarande säsong är på nära 1,2 miljarder kronor. A-lagets lönebudget är på närmare 600 miljoner kronor, alltså cirka tio gånger större än hela Östersund FK:s omsättning under 2016.

Men trots spelare som Salomon Kalou, Vedad Ibisevic och U21-landslagsstjärnan Mitchell Weiser (avgjorde U21-EM-finalen för Tyskland mot Spanien) så ser Weber ett stort hinder för Hertha Berlin på Jämtkraft Arena: konstgräset.

Klubbar öppna för alla

– Det finns inga lag i de högsta divisionerna i Tyskland som spelar på konstgräs. Hertha tränar inte ens på konstgräs vintertid eftersom de har uppvärmda naturgräsplaner. De kommer ge sig ut på ungdomsanläggningen i Olympiapark där det finns konstgräsplaner för att träna och förbereda sig inför bortamatchen, säger Weber.

Även om Hertha Berlin och Östersunds FK skiljer sig åt så finns det också saker som förenar: tanken på att inkludera alla.

– Hertha Berlin var den första Bundesligaklubben med en supporterklubb för homosexuella. Sedan flera år tillbaka så är det en av supporterklubbarna som en eller flera av spelarna gör officiella besök hos kring jul, säger Uwe Bremer.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.