Schweiz – en färgstark motståndare

Rödklädda idrottare vinner oftare än andra

Publicerad 2018-07-03

Färgen på matchstället talar för Schweiz i åttondelsfinalen mot Sverige.

Vinnare klär sig oftast i rött, visar studier i Tyskland och England.

– I en vågsituation kan det bli avgörande, säger psykologen Karl Ryberg, 69.

Manchester United, de röda djävlarna, har blivit brittiska mästare i fotboll vid inte mindre än 20 tillfällen. Tvåa i maratontabellen är Liverpool med 18 titlar och sedan följer Arsenal med 13 segrar.

Storklubbarnas gemensamma nämnare?

Just det, idrottsmän som utövar sin sport i rött vinner oftare än andra.

Ska rödklädda Haris Seferovic och Xherdan Shaqiri få jubla mot Sverige?

Intressanta studier

Att färgvalet är viktigt visar studier i såväl England som Tyskland. Forskare har slagit fast att den röda färgen får utövarna att känna sig mer självsäkra samtidigt som motståndarna förminskas av det faktum att färgen upplevs som aggressiv och dominant.

Karl Ryberg, psykolog och författare till boken ”Färger i vardagsliv och terapier”, vet hur det förhåller sig.

– Den som har rött tenderar att vinna om det är två likstarka utövare. Det har man vetat länge, framförallt inom kampsporten, säger han.

Färgen påverkar domare

Karl Ryberg syftar dels på ”The Red Advantage”, en rapport från Durhams universitet. Där har forskare analyserat tävlingarna i boxning, taekwondo och brottning vid OS i Aten 2004, då utövare som tävlade i rött vann 55 procent av matcherna.

En annan studie, gjord vid universitetet i tyska Munster, visar att färgvalet dessutom kan påverka domare. Psykologerna Norbert Hagemann, Bernd Strauss och Jan Leibing lät helt enkelt 42 erfarna taekwondo-domare studera två uppsättningar med matcher, omedvetna om att utövarna med digital hjälp bytte färg. Trots att matcherna i övrigt var identiska fick utövaren 13 procent mer poäng när han bar röd hjälm och kampväst.

”Triggar adrenalinet”

Resultaten är inte förvånande med tanke på hur färgen i alla tider har påverkat människor och djur.

– Rött, blodets färg, triggar adrenalinet och får alla däggdjur att backa. Rött triggar i gång vår reptilhjärna och används inom idrotten, kosmetikindustrin, glamouren och marknadsföringen, där känslor styrs. Titta på den röda dräkten, röda läppar och Coca-Colas röda burkar. ”Jag ser rött”, heter det. Det kan vara en varningssignal. Röda objekt tycks dessutom se större ut medan blå saker tycks ligga längre bort. Det har med ögats brytning att göra, säger Karl Ryberg.

Karl Ryberg.

Han berättar vidare att NHL har gjort en studie som visar att spelare i rött och gulsvart blir utvisade oftare än andra, och att det av en anledning inte finns rödklädda poliser.

– Det är samma logik. Rött och gulsvart är bråk och utvisningar. Poliskonstaplar ska inte trigga i gång något och samma sak gäller i fängelser.

Blått och gult, då?

– Blått och gult har du sällan som farlighetsfärg. Däremot är gulsvart, AIK och Elfsborg, en farlighetsfärg i naturen. Tigrar, leoparder, getingen... Det är farliga saker, en varningssignal. En extremt snäll färg, som pysslar om, är grönt. Det är Apoteket och Försäkringskassan. Grönvitt, som Hammarby, är en förlorarfärg.

Kan färgen på matchställen bli avgörande i åttondelsfinalen?

– Är det stor skillnad spelar färgen ingen roll, men står det och väger... Det kanske blir schweizerost i morgon. Den som har rött tenderar att vinna om de är likstarka, säger Karl Ryberg.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.