Inrikesministern: ”Svensk polis väldigt professionell”

Mikael Damberg om nya strategin på fotbollsarenor

Publicerad 2019-05-22

Den senaste tidens händelser mellan fotbollssupportrar och polis är ”problematisk”, anser inrikesministern.

Liksom många andra tror Mikael Damberg (s) att dialog är nyckeln för att komma framåt.

– Polisen bekräftar att de kommer ha ett flertal möten med berörda aktörer i närtid för att ha en dialog, vilket jag tycker är positivt, säger han till Sportbladet.

Polisens nya strategi mot fotbollssupportrar, med huvudmålet att komma åt bengaler, har skapat både ilska och oro den senaste tiden.

Stämningen har inte gått inrikesministern Mikael Damberg (s) förbi.

– Det är problematiskt att det har blivit en upptrissad stämning. Jag talade med polisen alldeles nyligen och de bekräftar att de kommer ha ett flertal möten med berörda aktörer i närtid för att ha en dialog, vilket jag tycker är positivt, säger Damberg.

Hur ser du på att polisen har påstått att det hela tiden har funnits en dialog när exempelvis Sef (Svensk Elitfotboll) och supportrar har hävdat det motsatta?

– Jag tror inte att jag ska recensera det för då tittar man bakåt. Jag tittar framåt i stället och konstaterar att det finns många möten på gång där man ska ha en dialog. Det jag tror och hoppas är att både förbund, klubbar och polisen har ett gemensamt intresse av att se till att behålla det stämningsfulla och underbara med fotbollsmatcher men samtidigt garanterar säkerheten. Då har man ett gemensamt ansvar att ta den saken vidare.

”Ingen ny företeelse”

Många supportrar, däribland ett flertal inflytelserika supportergrupperingar, uttrycker ett tvivel kring vad polisens primära mål med den nya tillståndstrappan är. Att det skulle handla om mer än att enbart försöka få bort bengaler från svenska läktare.

Hur ser du på att supportrars förtroende för polisen verkar sjunka?

– Det är väl inte första gången i historien som det har funnits åsikter och bilder av den här frågan kring fotbollskulturen. Det är ingen ny företeelse att en sådan här diskussion uppstår, säger inrikesminister Mikael Damberg.

– Men det ska sägas att polisen har ett väldigt viktigt samhällsuppdrag att garantera tryggheten för oss vanliga människor som går på fotbollsmatcher. Arrangören har huvudansvaret över evenemanget men polisen är ju helt central för att garantera tryggheten för inte minst barnfamiljer. Så polisen har en lagstiftat uppgift att garantera ordning och trygghet för människor och den måste de ta på fullt allvar.

”Ska inte recensera enskilda uttryck”

Men att polisen går ut och säger att från och med nu kommer de ”ta i med hårdhandskarna”, sänder inte det signaler som är motsatsen till trygghet?

– Ett; jag ska inte recensera enskilda uttryck. Jag bara konstaterar att polisen vill ha en dialog kring hur man kommer tillrätta med de ordningsstörningar och de trygghetsproblem som finns kopplat till matcher, säger Mikael Damberg.

– Finns det då bland klubbar och förbund bättre vägar att komma tillrätta med de här problemen så förutsätter jag att man också redovisar de åtgärderna när man träffar polismyndigheten. Att då visa att man har en gemensam bild framåt för hur man ska öka tryggheten och se till att följa de ordningsregler som gäller.

Kritik har även förekommit från experthåll. Professorn Clifford Stott, världsledande expert på polisstrategier vid hantering av folkmassor, är en av de som har varit oförstående till myndigheternas agerande.

– Jag tror att svensk polis både är välutbildad och väldigt duktig på att hantera komplexa situationer. Man har lärt sig det över åren, säger inrikesminister Mikael Damberg.

– Man måste komma ihåg att även polisen har en svår situation i utsatta lägen när det till exempel finns folk som beter sig aggressivt så jag vill inte stämma in i en sådan kör. Svensk polis är ofta väldigt professionell och försöker hantera väldigt svåra situationer, och det är min roll som inrikesminister att också stå upp för det.

Öppnar för kall pyroteknik

Nyligen hotade polisen med att sätta stopp för all form av tifo om det förekom pyroteknik eller maskering i mötet mellan AIK och Falkenberg.

Är det rätt att anta den här kollektiva bestraffningsmetoden, när det handlar om en handfull personer som bryter mot reglerna?

– Vi har ju från regeringens sida ökat polisens möjligheter att gå in och lagföra individer som begår brott, bland annat då maskerings- och tillträdesförbudet. Det är en huvudstrategi, säger Mikael Damberg som dock inte vill diskutera just den saken närmare.

– Hur man operativt ska jobba för att se till att garantera trygghet och säkerhet för arrangemang, det bör klubbar och polis diskutera själva. Jag ska inte diskutera de operativa elementen av detta, hur exakt man bedriver arbetet före eller efter en match.

Ett förslag, som även professor Stott efterlyser, är att angripa bengalproblematiken från ett annat håll. Exempelvis genom att testa kall pyroteknik, något som även Sef ser positivt på.

Inrikesministern är inte främmande för en sådan lösning.

– Det måste både klubbar och förbund föra fram i så fall, om man har lösningar som är säkra och trygga, säger Mikael Damberg.

– Men jag tror inte att jag politiskt sett ska bestämma sånt. Det är en märklig utveckling att politiker ska bestämma vilka typer av saker som är tryggast, det måste myndigheterna göra en bedömning av. Så jag vill inte gå in i den diskussionen överhuvudtaget utan bara konstatera att det inte finns pyroteknik som är trygg och säker just nu och då måste man följa de regler som finns.

”Vill inte ändra på läktarkulturen”

Inrikesministern menar vidare att ingen behöver vara orolig för att det är själva stämningen man vill ta död på.

– Jag har inte hört någon som tycker att vi ska ändra eller ta bort den svenska läktarkulturen med sjungande supportrar, något som också har bidragit till att fler människor går på fotboll i dag. Jag själv tycker om att gå på fotboll och det är en del av kulturen och upplevelsen, säger Mikael Damberg.

– Men det är också så att jag har varit på matcher där det har slängts knallskott som har gjort att barnfamiljer har gått gråtande därifrån. Eller att de blir rädda när det blir bråk eller störningar.

Så läktarkulturen är inte på väg att kvävas?

– Jag är helt övertygad om att vi är många i Sverige som vill ha en levande läktarkultur med mycket glädje på arenorna men då är det också viktigt att vi klarar av att upprätthålla trygghet och säkerhet.

Men du skriver under på att dialog är nyckeln i hela det här problemet?

– Dialog är nyckeln. Men man ska också komma ihåg att arrangören är ansvarig för säkerheten vid arrangemanget. Så det finns också ett ansvar från klubben att jobba seriöst med frågorna, säger Mikael Damberg.