Supportrarnas protest – 20 minuters tystnad

”Rädda fotbollen”

Uppdaterad 2019-07-06 | Publicerad 2019-07-05

Det blir begravningsstämning under inledningen av nästa allsvenska omgång.

Den samlade svenska supporterrörelsen har utlyst 20 tysta minuter på samtliga arenor under parollen "Rädda fotbollen" i protest mot polisen.

– Det här är en enorm kraftsamling som täcker hela allsvenskan. Vi vill visa hur svensk fotboll upplevs utan publik, säger Sofia Bohlin, ordförande i SFSU, svenska fotbollsupporterunionen.

Bakgrunden är välkänd vid det här laget. Polisen har i jakten på illegal pyroteknik skärpt kraven på elitföreningarna när de arrangerar matcher i allsvenskan och superettan. Om klubbarna inte lyckas upprätthålla "god ordning och säkerhet" på arenorna kan polisen – på grund av den så kallade villkorstrappan (se faktaruta) – ta till en rad åtgärder mot arrangören. Bland annat begränsningar av antalet åskådare på matcherna.

Landsomfattande protest

Nu har SFSU, svenska fotbollssupporterunionen, sjösatt en landsomfattande protest mot polisen till den kommande allsvenska omgången. Under de inledande 20 minuter kommer klackarna i samtliga matcher vara tysta, och föreningarnas officiella supporterorganisationer ställer sig mangrant bakom aktionen.

Varför gör ni det här?

– För att synliggöra den problematik som kan följa av den polisiära utveckling som varit där de villkorstrappan på ett nytt sätt. Ett sätt som går emot etablerad forskning, också polisens egen, och tidigare arbetsmetoder. Det är en helt ny metodik.

Vad ser ni för risker med den?

– Vi ser en stor risk eftersom polisen själva meddelat att ett möjligt scenario i framtiden kan bli fotboll helt utan publik. Det skulle vara spiken i kistan för svensk fotboll. Det är inte bara ett problem för elitfotbollen. För en elitfotboll utan publik skulle innebära lägre intäkter till klubbarna. Det leder i sin tur till färre resurser till ungdomsfotbollen. För om de behöver spara så sparar de inte in på herrfotbollen, utan på ungdomar och damer. Därför är vi oroliga över fotbollen som helhet och vad den här utvecklingen kan innebära. Dessutom vill vi visa hur fotbollen kommer se ut utan publik. Hur upplevs den då? De 20 tysta minuterna i matcherna ska symbolisera de drygt två miljoner besökare som årligen går på allsvensk fotboll.

”Kunde inte ha någon publik”

Tror ni alltså att det är ett möjligt scenario att polisen inom en nära förestående framtid ser till att det spelas matcher helt utan publik?

– Det kan ske inom en inte alls avlägsen framtid. Vi såg ett exempel när Dalkurd mötte Syrianska där det ställdes enormt höga krav från polisen på arrangören. Kostnader som föreningen inte mäktade med vilket ledde till att de inte kunde ha någon publik på matchen. Det ställs så höga krav på den arrangörsansvarige, som då måste ta en risk. Individen som är ansvarig kan bli åtalad vilket drabbade Kalmar i år och Hammarby förra året.

Upplever ni att polisen efter sommaruppehållet backat något från sin ursprungliga position?

– Jag vågar inte spekulera i om det skulle ha mildrats. De har varit tydligt internt hos polisen att de kör vidare på samma linje. Fram till att vi får någon annan kommunikation så vågar vi inte tro på en förändring. Vi har inte blivit erbjuden någon dialog trots att vi sträcker ut handen och vädjar. Men polisen har dock bjudit in Sef och förbundet till möten, men supportrarna står utanför samverkan.

Kampanjen går under parollen "Rädda svensk fotboll". Det är ett budskap som förpliktar. Finns det risk för att man blir alarmistisk i den här situationen och tar i för mycket?

– Jag förstår vad du menar. Vi har diskuterat det internt. Hur allvarligt är läget egentligen? Men vi känner att vi kan stå för "Rädda svensk fotboll". Så allvarligt är läget. För vi har som sagt fått tydliga besked från polisen om att det kan komma en framtid med fotboll utan publik. Det är ett skarpt läge just nu och vi måste agera för att vända på det här.

”Fantastisk mobilisering”

Det är en landsomfattande kampanj. Känner ni stöd från alla supportergrupper?

– Det finns en enorm uppslutning. Mobiliseringen har varit fantastisk och många är otroligt engagerade. Så här har det inte varit sedan vi kämpade för medlemsdemokratin. Det här är en enorm kraftsamling som täcker hela allsvenskan och delar av superettan. Det här är en mobilisering som täcker in åskådare i alla åldrar och på alla läktare.

Hur tycker du att polisen borde agera?

– Jag vill att de stannar upp den utvecklingen som inletts. Att man i stället inleder dialog och samverkan med fotbollen i stort. Förbundet, Sef och supporterrörelsen. Där kan vi ta fram metoder om hur vi ska arbeta framgångsrikt framöver. Vi vill att de återgår till tidigare dialogfunktioner som hade stor framgång och utvecklar det vidare. Polisen har så mycket styrka internt, så mycket kompetens, att de snabbt kan göra stora framsteg.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.