Bryter tystnaden efter avslöjandet

Majstorovic: ”Kommer alltid finnas missnöjda individer”

avAndreas Käck

Daniel Majstorovic, 41, bryter nu tystnaden efter Sportbladets avslöjande om spelarmissnöjet i Brommapojkarna.

Han säger att han känt till ett visst missnöje, men att han inte tyckt att det varit läge att agera förrän nu.

”Det är svårt att driva en förening där man byter ut sin tränare vid minsta missnöje. Då skulle klubbarna behöva byta ut tränare varannan vecka”, skriver Majstorovic i ett mejl.

Det var i fredags som Sportbladet kunde berätta om ett utbrett missnöje mot Brommapojkarnas huvudtränare Luis Pimenta. Spelare vittnade anonymt om ett ledarskap som präglats av mobbning, pennalism och bestraffningar.

I samband med avslöjandet i fredags begav sig Sportbladet ut till Grimsta IP i hopp om att få kommentarer från BP:s ledning. Men sportchef Daniel Majstorovic ville inte svara på några frågor.

Men nu – efter att BP meddelat att Luis Pimenta, samt den assisterande tränaren Goncalo Pereira får sparken – går Majstorovic med på att svara på Sportbladets frågor, via mejl.

”Kommer alltid finnas missnöjda individer”

Om att Pimenta får sparken skriver han:

”Det var ett beslut som fattades av klubben där alla fick framföra sin syn på situationen. I torsdags hade jag ett möte med vår lagkapten där han framförde att truppen tappat förtroende för vår tränare”.

Enligt Sportbladets uppgifter slog spelare larm om missnöjet mot Pimenta redan i juni.

”Jag kommer inte gå in på namn och hänga ut folk men det fanns en spelare som kom och pratade med mig om att han hade svårigheter att samarbeta med Pimenta. Efter en viss period så tog vi ett beslut inom klubben om att gå skilda vägar med spelaren, för klubbens bästa. Däremot så har ingen spelare någonsin kommit fram till mig och framfört att Luis Pimenta skulle ha ett ledarskap där sexism, rasism eller pennalism ingår. Jag har inte blivit informerad om någon pratat direkt med vår ordförande eller klubbchef. Jag kan inte prata i deras namn, det kan bara dom svara på”, skriver Majstorovic.

Varför agerade du inte?

”I en förening där du har 25 spelare i truppen så kommer det alltid finnas missnöjda individer. Det är svårt att driva en förening där man byter ut sin tränare vid minsta missnöje. Då skulle klubbarna behöva byta ut tränare varannan vecka”.

Hur gick det till när ni värvade Luis Pimenta? Det framstår som att det var din värvning? Er klubbdirektör Henrik Nilsson säger till SVT att du var ansvarig för värvningen. Och när han (Pimenta) kom så sa du själv att ”Luis är helt rätt typ, han har helt rätt profil”.

”Ganska tidigt efter att jag tog över jobbet som sportchef så påbörjade vi en intensiv kamp att se till att ordna en dispens för vår dåvarande huvudtränare Olof Mellberg. När vi lyckades med det så fick vi tyvärr beskedet att Olof Mellberg tackar nej till en fortsättning I klubben. I samma veva så fick vi även beskedet att vårt förstaval som efterträdare till Mellberg, Azrudin Valentic, skulle ta över jobbet som huvudtränare i en annan förening. Då påbörjade jag jobbet med att skanna av marknaden utav tränare som skulle vara intressanta för oss men även tränare som såg oss som intressanta. Utifrån det så hade vi vissa kriterier som skulle uppfyllas som alla föreningar har när en ny tränare ska tillsättas. I den processen så hade vi kontakt med ca 10 tränare, bland dem var även Luis Pimenta. Utifrån Pimentas bakgrund och CV så fans det inga tvivel om att han hade rätt profil”.

Gjordes en grundlig research på Pimenta innan han anställdes?

”Oavsett om man värvar en spelare eller ledare så samlar man på sig så mycket referenser som det går. I detta fall var det inget annorlunda, kontaktnätet i Norge och andra delar av Europa där Pimenta jobbat gav oss en bild av den tränaren som vi ville ha. Sedan så hade jag personligen ett möte med honom I Sverige där han presenterade hela sin filosofi”, skriver Majstorovic.

Känner ingen oro

BP:s klubbdirektör Henrik Nilsson har öppnat för att fler personer inom BP kan komma att få lämna klubben, sagt att man ”lyfter på alla stenar”.

Är du orolig för att förlora jobbet?

”Absolut inte, jag har en anställning att förhålla mig till som jag tänker fullfölja. Däremot så måste vi alla dra lärdom utav detta och bli bättre I framtiden”, skriver Majstorovic.

Upplever du att du har styrelsens förtroende?

”Jag har ingen anledning att känna brist på deras förtroende och de behöver inte känna att de inte har mitt förtroende. Vi gör allt tillsammans för att göra BP till en bättre förening för framtiden”.

Upplever du att du har spelarnas förtroende?

”Min relation till mina spelare är baserad på en god och nära kontakt som inte baseras endast på fotboll. Dom vet var de har mig 24h om dagen och sedan dag ett har jag jobbat på att göra deras vardag så optimal som möjligt utifrån BP:s förutsättningar.

Hur tänker du att ni går vidare härifrån?

”Som jag sa till Expressen så är vi är på en kvalplats och vi ska göra allt vi kan för att vara kvar i allsvenskan. Men det viktigaste är följande: BP är en klubb för alla, oavsett ursprung eller kön. Den kulturen ska vi fortsätta att bygga vidare på i framtiden”.

ARTIKELN HANDLAR OM