Cantonas stöd till Durmaz efter hatet

avMartin Tolén

Jimmy Durmaz blev utsatt för en hatattack efter Sveriges möte med Tyskland.
Nu har den svenske landslagsspelaren fått stöd av Eric Cantona.
– Det är som en vän brukade säga: ”Om jag gör mål – då är jag fransk. Om jag inte gör det – då är jag arab”, säger Cantona enligt Eurosport.

Efter Sveriges sena 1–2-förlust mot Tyskland i lördags fick Jimmy Durmaz utstå grova rasism- och hatattacker på sociala medier.

Dagen efter inledde Durmaz träningen med ett uttalande tillsammans med övriga i landslaget bakom sig.

– Att bli kritiserad är något vi lever med, men att bli kallad blattejävel och självmordbombare och få mordhot mot mig och mina barn är helt oacceptabelt, sa Durmaz i sitt brandtal.

Sedan dess har Svenska Fotbollförbundet (SvFF) polisanmält hoten och Durmaz har stöttats av bland annat Zlatan Ibrahimovic.

”Det är ingenting nytt”, skrev Ibrahimovic.

Cantonas stöd till Durmaz

Och nu kommer nya stöttningar till Durmaz.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: Jon Super / TT / NTB Scanpix
Cantona.

Förre franske storspelaren Eric Cantona tar upp fallet med Durmaz i sitt egna program ”The Commissioner of Football”, enligt Eurosport.

– Jimmy Durmaz gav bort en frispark i 95:e minuten mot Tyskland. Jimmy föddes i Sverige med föräldrar som är syrianer. Minuter efter matchen utsattes han rasismattacker på sociala medier, inleder Cantona och fortsätter:

– Det är som en vän i Real Madrid brukade säga till mig: ”Om jag gör mål – då är jag fransk. Om jag inte gör det – då är jag arab”, Vi har fortfarande en lång väg kvar. Men vi ska dit.

I eftermiddag avgörs om det svenska landslaget tar sig vidare till åttondelsfinal eller inte i ett avgörande möte med Mexiko.


LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller